2017-01-23 00:38


UE susține o soluţie „constructivă” în problema palestiniană

 |  12:59
UE susține o soluţie „constructivă” în problema palestiniană

Purtătoarea de cuvânt a şefei diplomaţiei europene Catherine Ashton a declarat, sâmbătă, că Uniunea Europeană(UE) cunoaște intenția de aderare a palestinienilor la ONU, dar consideră că singura posibilitate este „o soluţie constructivă” care să ducă la reluarea negocierilor de pace.

La anunțul de vineri, al preşedintele palestinian Mahmoud Abbas, de a prezenta săptămâna viitoare la Adunarea generală a ONU cererea de adeziune a unui viitor stat palestinian, purtătoarea de cuvânt Maja Kocijancic a subliniat faptul că „următoarele zile sunt cruciale”. 'Trebuie să vedem detaliile şi calendarul acestei cereri. Împreună cu partenerii noştri din Cvartetul pentru Orientul Mijlociu, trebuie să ne intensificăm eforturile de a lansa negocieri între părţi cât mai repede posibil. Este singura cale de a pune capăt conflictului' - a completat responsabilul european. Maja Kocijancic a subliniat că „UE a susţinut întotdeauna cu putere aspiraţiile palestiniene la un stat” și că obiectivul ajutorului pentru dezvoltare furnizat de europeni are în vedere „construirea instituţiilor şi infrastructurii viitorului stat palestinian”.

Duminică, la New York, va avea loc o reuniune a emisarilor Cvartetului, din care fac parte SUA, Rusia, UE şi ONU.

Ambasadorul Franţei la ONU, Gerard Araud, a declarat vineri că Franţa nu a luat nicio decizie cu privire la poziţia pe care o va adopta în faţa intenţiei preşedintelui palestinian de a cere adeziunea ONU pentru crearea statului Palestina.

„Am avut acest discurs pronunţat de preşedintele Mahmoud Abbas, acum trebuie să evaluăm situaţia'', a subliniat ambasadorul. „Trebuie să ne uităm la fapte. Care va fi următoarea etapă? Trebuie să aşteptăm propunerile privind decizia care va fi efectiv luată de prietenii noştri palestinieni. După aceasta vom lua în considerare ce vom face”, a precizat Gerard Araud. „Pentru Franţa, toate opţiunile sunt pe masă şi vom lua decizia finală pe baza multor elemente, inclusiv, desigur, unitatea Uniunii Europene”, a completat diplomatul.

Statele Unite se opun cu fermitate aderării Palestinei și au avertizat deja că vor impune un veto în Consiliul de Securitate al ONU, informează Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639259-08-05

TAGURI: UE, ONU, Palestina, aderareComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image