2017-01-22 12:15

ULTIMA ORA


Ultimele evenimente în revoltele din ţările din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu

 |  09:44
Ultimele evenimente în revoltele din ţările din Africa de Nord şi Orientul Mijlociu

Revoltele din Africade Nord şi Orientul Mijlociu continuă, fiind adeseori sângeroase, transmiteAFP, prezentând principalele evenimente petrecute în ultimele ore în acesteţări.

LIBIA:Regimul lui Muammar Kadhafi pare să fi pierdut controlul vastelor regiuni dinestul ţării, unde militarii s-au alăturat insurgenţilor, dar rămâne hotărât săînăbuşe revolta care s-a soldat deja cu sute de morţi din 15 februarie.

"Baie de sânge", "genocid", "crimeîmpotriva umanităţii", toate aceste sintagme au fost folosite decomunitatea internaţională pentru a condamna reprimarea revoltei din aceastăţară, care deţine cele mai importante rezerve de petrol din Africa.

Uniunea Europeană pregăteşte sancţiuni împotriva regimului.Preşedintele Barack Obama a calificat drept "scandaloasă şiinacceptabilă" "suferinţa şi baia de sânge" din Libia, în timpce secretarul general al ONU, Ban Ki-moon, a afirmat că cei care suntresponabili de vărsare de sânge nevinovat trebuie pedepsiţi".

Al-Qaida în Maghrebul Islamic (AQMI) a dat asigurări căsusţine total manifestanţii libieni, promiţând să "facă tot posibilulpentru a ajuta insurgenţa împotriva colonelului Kadhafi, a declarat joi centrulamerican pentru supravegherea site-urilor islamiste(SITE).

Adjunctul ministrului libian pentru Afaceri Externe, KhaledKaim, a declarat că jurnaliştii intraţi ilegali în Libia vor fi consideraţi cafiind "în afara legii". El a afirmat că Al-Qaida a înfiinţat unemirat islamic la Derna, în estul Libiei, ceea ce locuitorii au dezminţit.

Insurgenţa împotriva lui Kadhafi, aflat la putere de 42 deani, a provocat 640 de morţi, din 15 februarie, potrivit Federaţieiinternaţionale a drepturilor omului (FIDH) şi "peste 1.000", potrivitunui fost şef de protocol al liderului libian.

Revoltele au provocat fuga către Tunisia a mii de emigranţi.Ţările din Europa de Sud au cerut înfiinţarea, la Bruxelles, a unui fond desolidaritate pentru a face faţă afluxului de imigranţi din Africa de Nord.

YEMEN: Moartea a doi manifestanţi într-un atac alsusţinătorilor puterii împotriva unei manifestaţii la Sanaa a consolidathotărârea contestatarilor, care continuă să campeze cu miile în capitală,pentru a cere plecarea preşedintelui Ali Abdallah Saleh.

Congresul Popular General (CPG, aflat la putere) a amânatsine die o contramanifestaţie a susţinătorilor săi şi opt deputaţi aipartidului şi-au prezentat demisia. În total, 16 persoane au fost ucise de laînceputul protestelor violente la 13 februarie, potrivit unor surse medicale.

BAHRAIN: Manifestanţii sunt mobilizaţi în continuare încentrul capitalei Manama şi cer reforme, în pofida eliberării opozanţilor şiiţigraţiaţi de rege. Regele Hamad ben Issa al-Khalifa s-a deplasat în ArabiaSaudită vecină pentru o întrevedere cu regele Abdallah, revenit în ţara sa dupătrei luni de absenţă. De la începutul contestării în Bahrain, la 14 februarie,şapte manifestanţi au fost ucişi.

IRAK: Un poliţist a fost ucis şi un altul a fost rănit laHalabja, în Kurdistan, în cadrul unei manifestaţii împotriva a două partidetradiţionale kurde, ridicând la cinci numărul persoanelor ucise de la începutulconfruntărilor.

ALGERIA: Opoziţia algeriană a etalat noi divergenţe cuputerea, care a continuat să încerce să recâştige opinia publică, anunţândridicarea iminentă a stării de urgenţă - salutată de Washington - precum şimăsuri în favoarea economiei, locurilor de muncă şi locuinţelor. Marşulopoziţiei algeriene prevăzut pentru sâmbătă, la Alger, va fi interzis, ca şialte două precedente, au anunţat miniştrii algerieni de Interne şi de Externe.

MAROC: O reţea de asociaţii şi tineri marocani auanunţat, miercuri, la Rabat, continuarea "mobilizării pentru revendicăripolitice urgente", fără a fixa o dată pentru eventuale manifestaţii.

EGIPT: Poliţiştii care cereau reintegrarea lor au dat focunei clădiri a Ministerului de Interne de la Cairo. Armata, mobilizată în oraşpentru a menţine securitatea în timpul revoltelor împotriva puterii, aintervenit, reuşind să stingă incendiul.

Aproximativ 15.000 de persoane care au fugit de violenţeledin Libia au început să intre în Egipt prin punctul de frontieră Al-Salum, pecoasta mediterană.

Egiptul a primit acordul autorităţilor libiene de aefectuate 37 de zboruri pentru repatrierea cetăţenilor săi. Potrivit Cairo,aproximativ 1,5 milioane de egipteni lucrează în Libia.

TUNISIA: Peste 5.700 de tunisieni şi libieni au fugit dinLibia pentru a se refugia în Tunisia, luni şi marţi, a declarat miercuriSemiluna Roşie, care evocă un "risc catastrofal" de exod masiv.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-08-19Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image