2018-12-12 01:04


Un fluviu subteran descoperit în bazinul Amazonului

 |  23:06
Un fluviu subteran descoperit în bazinul Amazonului

Oamenii de știință din Brazilia au descoperit un fluviu subteran. Amazonul subteran are aceeași lungime ca și Amazonul de la suprafață: 6000 de kilometri.

El curge la câteva sute de metri sub Amazon, spune Valiya Hamza, de la Observatorul Naţional al Braziliei şi şeful echipei care a făcut descoperirea, potrivit "The Guardian". De asemenea, fluviul urmăreşte şi direcţia curgerii Amazonului: de la vest la est. Doar viteza curgerii este diferită: mult mai lentă în cazul fluviului subteran. Descoperirea a fost făcută studiind variaţiile de temperatură în 241 de puţuri de petrol săpate de compania naţională Petrobras între 1970 şi 1980 şi acum inactive. Descoperirea a fost prezentată săptămâna trecută la o reuniune a Societăţii de Geofizică din Brazilia, desfăşurată la Rio de Janeiro, notează Adevărul.ro. Fluviul subteran a fost botezat Hamza, în onoarea şefului echipei de cercetători brazilieni.

Amazonul este cel mai mare fluviu din lume, având o lungime de 6.280 km, fiind și cel mai adânc, în unele locuri depășind 70 de metri. De la izvoare din munții Anzi si până la vărsare în Oceanul Atlantic, Amazonul primește peste 1.100 de afluenți, suprafața bazinului depășind 7 milioane de km pătrați, fiind mai mare decât suprafața continentului australian.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-09-17
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...