2019-03-24 01:00


Un israelian arestat în Egipt sub acuzaţia de spionaj pretindea că era jurnalist român

 |  13:36
Un israelian arestat în Egipt sub acuzaţia de spionaj pretindea că era jurnalist român

Un tânăr cu dublă cetăţenie - israelo-americană -arestat în Egipt sub acuzaţia de spionaj pretindea că este jurnalist român,angajat al unei agenţii de presă din România, afirmă martori ai acuzării, citaţide ediţia online a ziarului Jerusalem Post.

Ilan Grapel, 27 de ani, a fost arestat pe 12 iunie într-unhotel din Cairo, sub acuzaţia de spionaj, fiind plasat în detenţie provizoriepentru 15 zile, pentru efectuarea unei anchete.

Grapel, prezentat de autorităţile egiptene dreptagent al Mossad-ului (Serviciul israelian de informaţii externe), este acuzatde spionaj în Egipt şi de implicare în manifestaţiile care au condus la înlăturarearegimului Hosni Mubarak.

Judecătorul de instrucţie Hesham Badawi a declarat cătânărul israelian este acuzat de "activităţi de spionaj cu scopul de aaduce atingere intereselor economice şi politice ale Egiptului".

Trei martori ai acuzării au declarat că Grapeldistribuia pliante prin care îndemna tinerii să protesteze împotriva regimului şisă comită acte de sabotaj. Potrivit martorilor, Grapel pretindea că erajurnalist român, corespondent al unei agenţii de presă din România.

Ministrul israelian al Afacerilor Externe, AvigdorLieberman, a dezminţit că Grapel ar fi efectuat activităţi de spionaj."Pot spune în mod categoric că acest student, care ar fi putut avea uncomportament bizar şi iresponsabil, nu are nicio legătură cu serviciile deinformaţii israeliene, americane sau de pe Lună", a declarat Lieberman."Este vorba despre o eroare sau despre un comportament bizar din parteaautorităţilor egiptene, care au obţinut toate clarificările din partea noastră",a adăugat ministrul. "Egiptenii ar trebui să pună capăt, cât mai repedeposibil, acestui caz (...). Sper că totul se va termina în zilele următoare şică se va încheia cu o expulzare", a continuat el.

Potrivit Israelului, Grapel se afla la Cairo încalitatea de angajat al unei organizaţii umanitare care le oferă asistenţărefugiaţilor africani.

Statele Unite au confirmat că Grapel s-a născut laNew York, este şi cetăţean american şi este student la Facultatea de Drept aUniversităţii Emory.

Anterior, tânărul a fost membru al forţelor specialeisraeliene, fiind rănit în conflictul din Liban din 2006.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639250-02-24
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...