2017-01-22 22:29


Un nou virus informatic a fost detectat în opt ţări

 |  09:17
Un nou virus informatic a fost detectat în opt ţări

Societatea de securitate informatică Symantec a anunţat, joi, apariția în opt ţări, inclusiv în Franţa, a unui nou virus informatic, denumit 'Duqu', pe care specialiştii îl compară cu Stuxnet, autor al unor atacuri contra programului nuclear iranian. Symantec declară într-un comunicat că a identificat virusul în interiorul unor companii sau administraţii prezente 'în opt ţări': Franţa, Olanda, Elveţia, Ucraina, India, Iran, Sudan şi Vietnam. Conform reprezentanților Symantec 'ameninţarea Duqu ia amploare'. Fiindcă generează fişiere cu prefixul 'DQ' virusul a fost numit 'Duqu' și îşi împarte o mare parte din codul sursă cu Stuxnet.

Noul virus este un instrument de acces la distanţă ce nu se poate replica, iar ţinta lui nu este sabotarea directă a unui sistem de control industrial.

Virusul reprezintă o ameninţare 'aproape similară' cu Stuxnet, dar are drept scop colectarea de date de la producătorii de sisteme de control în industrie, pentru a lansa mai uşor atacuri împotriva unor terţe părţi. De asemenea, Symantec a anunţat 'rapoarte neconfirmate' despre posibile contaminări de către Duqu în alte patru ţări, Marea Britanie, Austria, Ungaria şi Indonezia. Microsoft a declarat, joi, că lucrează la un remediu după ce s-a dovedit că 'Duqu' poate profita de o lacună în securitatea sistemului de operare Windows pentru a se instala într-un calculator, ascunzându-se într-un document Word. Stuxnet a devenit cunoscut după ce a infectat un software Siemens de control al automatelor industriale foarte utilizat în sectoarele apei, platformelor petroliere şi centralelor electrice. Acesta a fost detectat în 2010, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-07-08

TAGURI: virus, DuquComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image