2016-10-24 03:12

ULTIMA ORA


Un nou virus informatic a fost detectat în opt ţări

 |  09:17
Un nou virus informatic a fost detectat în opt ţări

Societatea de securitate informatică Symantec a anunţat, joi, apariția în opt ţări, inclusiv în Franţa, a unui nou virus informatic, denumit 'Duqu', pe care specialiştii îl compară cu Stuxnet, autor al unor atacuri contra programului nuclear iranian. Symantec declară într-un comunicat că a identificat virusul în interiorul unor companii sau administraţii prezente 'în opt ţări': Franţa, Olanda, Elveţia, Ucraina, India, Iran, Sudan şi Vietnam. Conform reprezentanților Symantec 'ameninţarea Duqu ia amploare'. Fiindcă generează fişiere cu prefixul 'DQ' virusul a fost numit 'Duqu' și îşi împarte o mare parte din codul sursă cu Stuxnet.

Noul virus este un instrument de acces la distanţă ce nu se poate replica, iar ţinta lui nu este sabotarea directă a unui sistem de control industrial.

Virusul reprezintă o ameninţare 'aproape similară' cu Stuxnet, dar are drept scop colectarea de date de la producătorii de sisteme de control în industrie, pentru a lansa mai uşor atacuri împotriva unor terţe părţi. De asemenea, Symantec a anunţat 'rapoarte neconfirmate' despre posibile contaminări de către Duqu în alte patru ţări, Marea Britanie, Austria, Ungaria şi Indonezia. Microsoft a declarat, joi, că lucrează la un remediu după ce s-a dovedit că 'Duqu' poate profita de o lacună în securitatea sistemului de operare Windows pentru a se instala într-un calculator, ascunzându-se într-un document Word. Stuxnet a devenit cunoscut după ce a infectat un software Siemens de control al automatelor industriale foarte utilizat în sectoarele apei, platformelor petroliere şi centralelor electrice. Acesta a fost detectat în 2010, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-07-08

TAGURI: virus, DuquComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image

Citeste si...

Încă un deces din cauza virusului West Nile Un bărbat în vârstă de 80 de ani, din localitatea ieşeană Podu Iloaiei, a murit la începutul... 18 Oct 2016 | (1)