2017-01-22 03:54

ULTIMA ORA


Un portavion american în Golful Persic, aproape de Iran

 |  08:04
Un portavion american în Golful Persic, aproape de Iran

Pentagonul a anunțat că portavionul american USS Abraham-Lincoln a trecut duminică strâmtoarea Ormuz şi se află în prezent în Golful Persic, în condițiile creşterii tensiunilor în zonă.

O fregată britanică şi o navă militară franceză fac parte din escorta portavionului american, alături de care se mai găsesc un crucişător şi două distrugătoare ale armatei SUA, a precizat ministrul britanic al Apărării, Philip Hammond.

Teheranul a cerut la începutul lunii, în timp ce efectua manevre navale în Golful Persic, ca SUA să nu retrimită un alt portavion după ce tocmai părăsise zona. În caz contrar, Iranul a ameninţat că va recurge la măsuri de retorsiune. De asemenea, un eventual embargo petrolier va determina închiderea strâmtorii Ormuz, potrivit autorităților iraniane.

Pe de altă parte, blocarea strâmtorii Ormuz va constitui pentru SUA trecerea unei 'linii roşii', a avertizat de mai multe ori secretarul american al Apărării, Leon Panetta. În ultima perioadă, datorită creșterii tensiunilor, Iranul a declarat, prin vocea şefului diplomaţiei sale, că nu a încercat niciodată să închidă strâmtoarea şi că doreşte 'pacea şi stabilitatea în regiune'. Totodată, autoritățile de la Teheran și-au afirmat disponibilitatea pentru reluarea negocierilor asupra programului nuclear, scrie Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-04-28

TAGURI: Statele_Unite, Golful_Persic, Iran, portavionComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image