2017-01-19 13:16

ULTIMA ORA


Un speolog a fost salvat din peştera Şura Mare

 |  13:44
Un speolog a fost salvat din peştera Şura Mare

Unspeolog rănit, în noaptea de sâmbătă spre duminică, într-o peşteră din judeţulHunedoara, a fost scos la suprafaţă după o operaţiune de salvare care a duratcirca 12 ore, zona fiind una cu un nivel ridicat de dificultate.

Potrivitcoordonatorului echipei de salvamontişti din Parâng, Dumitru Bârlida, speologula căzut şi şi-a rupt o mână şi un picior.

Doidintre colegii cercetătorului rănit au solicitat sprijinul echipelor de salvarepentru a putea să-l aducă la suprafaţă pe rănit, în timp ce ceilalţi au rămasalături de el.

Speologulaflat alături de colegii săi într-o expediţie de explorare şi monitorizare aunei colonii de lilieci din peştera Şura Mare din judeţul Hunedoara a fost scosde salvatorii speologi după o acţiune ce a durat circa 12 ore.

"Operaţiuneade salvare a fost extrem de dificilă din cauza condiţiilor vitrege care se aflăîn peşterile active, Peştera Şura Mare fiind o peşteră activă de clasa V",a declarat, duminică, pentru corespondentul MEDIAFAX, Eduard Zaiu, salvaspeologîn cadrul formaţiunii Salvaspeo Hunedoara.

Potrivitsursei citate, dificultatea peşterilor începe de la peşteri uşoare, de nivel 1până la nivele înalte, iar peşteră activă înseamnă că în interiorul peşteriicurge un râu subteran.

Tocmairâul subteran a fost cel care a pus probleme salvatorilor, pentru că adâncimeaacestuia depăşea, în anumite locuri, peste înălţimea unui salvator.

"Înunele locuri nivelul apei poate să depăşească înălţimea unei persoane, iaracţiunea de salvare a presupus şi traversarea acestor zone. L-am găsit (n.r.-pespeologul rănit) în stare foarte bună, atâta că a avut o problemă la un piciorşi la mână. Nu era îngheţat”, a mai declarat Edurad Zaiu.

Salvaspeologuldin Valea Jiului spune că până la sosirea echipelor de salvare, colegiispeologului au intervenit şi ei pentru a-l ajuta pe acesta.

"L-austabilizat, l-au ţinut într-un loc cald până a intrat prima echipă de salvare.Nu au fost speologi amatori”, a spus salvatorul.

Operaţiuneade salvare a durat mai multe ore. Alarma a fost dată în jurul orei 24:00 anopţii de sâmbătă spre duminică, iar echipa de salvaspeologi a intrat înpeşteră la ora 03:00, victima fiind scoasă din peşteră duminică în jurul orei10.00.

Echipelecare au intervenit pentru salvarea rănitului au acţionat simultan, o partetransportând rănitul spre ieşire, în timp ce altă echipă a intrat să preiarănitul, traseul fiind lung (peste 1 kilometru) şi foarte dificil.

Speologulaccidentat a fost transportat la Spitalul de Urgenţă din Petroşani unde i sefac investigaţii amănunţite pentru a se stabili starea acestuia.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639233-12-27Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image