2017-01-23 18:57


Uraniul furat de la Ştei e inofensiv

 |  14:34
Uraniul furat de la Ştei e inofensiv

Compania Naţională a Uraniului ne linişteşte (fosta sucursală Bihor), care conţineau 73,5 kg minereu de uraniu sub formă de rocă aşa cum a fost găsit în natură în cariera Băiţa.

„Considerăm foarte important de precizat faptul că minereul de uraniu conţinut în ţevile respective intră în categoria materiale de joasă activitate, iar impactul radiologic al minereului de uraniu existent în cele 8 ţevi este nesemnificativ. Referitor la potenţialul de contaminare radioactivă a mediului acesta este extrem de limitat având în vedere cantitatea redusă de minereu, cât şi forma fizică în care se găseşte (rocă naturală). Astfel, impactul asupra mediului este inexistent atâta timp cât minereul de uraniu este închis în ţevi. Chiar şi în cazul în care întreaga cantitate de minereu ar ajunge în mediu prin tăierea sau distrugerea ţevilor de metal, impactul este redus, întrucât minereul de uraniu exploatat de Sectorul minier Băiţa Plai are caracteristici mineralogice şi petrografice ce îi conferă o mare stabilitate şi nu permit migrarea uraniului în mediu”, se arată într-un comunicat de miercuri al Companiei Naţionale a Uraniului.

De asemenea, s-a demarat o anchetă internă ce va investiga împrejurările în care s-a produs evenimentul şi va stabili sancţiunile legale ce vor fi aplicate persoanelor care nu au respectat procedurile de securitate, iar compania va colabora cu organele abilitate pentru recuperarea materialelor dispărute.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639265-06-16

TAGURI: uraniu, stei, furat, inofensiv, radioactivComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


SILE
02 Noi 2011

Din cite tin minte minereul de uraniu( pechblenda) are o radioactivitate foarte scazuta. Din uraniul pe care il contine foarte putin(mai putin de un procent) e uraniu 235 cu radioactivitate ceva mai ridicata restul e uraniu238.Exista totus o toxicitate chimica a sarurilor de uraniu de care trebuie tinut cont. Daca insa barele respective vor fi recuperate si asigurate nu sunt probleme. O zi buna !
Random image