2018-12-14 07:41


Victoria islamiştilor în Tunisia declanșează proteste

 |  08:34
Victoria islamiştilor în Tunisia declanșează proteste

Potrivit rezultatelor finale provizorii anunţate, joi, în Tunisia, de preşedintele comisiei electorale Kamel Jendoubi, partidul islamist Ennahda a câştigat alegerile din 23 octombrie cu 41,47% din voturi, la nouă luni după căderea lui Ben Ali. După anunţarea rezultatelor proteste violente au izbucnit în oraşul în care a început revoluţia.

La patru zile după primele alegeri libere din istoria ţării, Jendoubi a anunțat că Ennahda va ocupa 90 de locuri în Adunarea Constituantă din 217, plasându-se înaintea Congresului pentru Republică(CPR, stânga naţionalistă) cu 30 de locuri (13,82%) şi Ettakatol (stângă) cu 21 de locuri (9,68%).  Reprimat dur sub vechiul regim şi legalizat după revoluţie, prin câștigarea acestor alegeri partidul islamist va domina scena politică tunisiană.

În pofida invalidării sale în şase circumscripţii, în principal pentru 'nereguli de finanţare', 'Petiţia populară' a lui Hechmi Haadmi, un foarte bogat om de afaceri tunisian, ocupă a patra poziţie, cu 19 locuri. Formaţiunea istorică tunisiană Partidul Democrat Progresist (DPP, centru) ocupă poziţia a cincea, cu 17 locuri.  Duminică, tunisienii au fost chemaţi să aleagă o adunare constituantă însărcinată cu elaborarea unei noi Constituţii care va aborda formarea unui nou executiv, informează Agerpres.

Potrivit unor martori oculari, dar şi unor surse din Ministerul de Interne proteste violente au izbucnit joi seara, la Sidi Bouzid, oraşul din centrul Tunisiei în care a început revoluţia, după ce Comisia Electorală a anunţat rezultatele alegerilor.

După anunţul privind invalidarea a şase liste ale lui Hechmi Haamdi, care a câştigat scrutinul în circumscripţia Sidi Bouzid, circa 2.000 de tineri au atacat sediul partidului islamist Ennahda, au aruncat cu pietre în forţele de ordine și au incendiat pneuri pe principala stradă a oraşului.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Hichem Meddeb, a declarat că "un protest violent este în desfăşurare, forţele de ordine încearcă să îl limiteze", potrivit Mediafax.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639263-02-09

TAGURI: Tunisia, alegeri, proteste, islamiști
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...