2018-09-18 22:36


Viitoarele alegeri parlamentare şi proiectul de lege privind organizarea referendumului, pe agenda USL

 |  16:21
Viitoarele alegeri parlamentare şi proiectul de lege privind organizarea referendumului, pe agenda USL

Uniunea Social Liberală are voinţa de a reglementa în 2013 modul în care se vor desfăşura viitoarele alegeri parlamentare şi proiectul de lege privind organizarea referendumului, a declarat luni premierul Victor Ponta, copreşedinte al USL.

''Am discutat în cadrul conducerii USL stadiul în care ne aflăm pe proiectele principale din această sesiune parlamentară: revizuirea Constituţiei, forumul constituţional. După 5 mai, Comisia va începe să lucreze pe baza propunerilor formulate de grupurile politice, dar şi de Forumul constituţional legea electorală, legea de alegere a Camerei Deputaţilor şi Senatului şi există în continuare voinţa USL de a reglementa în acest an modul în care se vor desfăşura viitoarele alegeri parlamentare şi proiectul de lege privind referendumul, un proiect de lege care să stabilească - aşa cum ne-a cerut CCR şi cum este practica europeană - un sistem unic practic referitor la toate tipurile de referendum", a precizat Victor Ponta, la finalul şedinţei USL.

El a adăugat că trebuie stabilit un nivel de cvorum care să dea posibilitatea reală ca referendumurile să aibă şansa de a fi validate, informeaza Agerpres.

"Nu vreau să reducem totul la obsesia naţională - referendumul de suspendare sau de demitere a preşedintelui, ci e vorba de toate referendumurile, atunci când e vorba de subiecte importante pentru societatea română să aibă şansa de a fi validate'', a subliniat Victor Ponta.

Premierul a adăugat că nu poate intra în discuţie o eliminare definitivă a pragului de validare în cazul referendumurilor, dar stabilirea acestuia trebuie să ţină cont de realitate, inclusiv de faptul că trei milioane de români trăiesc în afara graniţelor şi ajung mai greu la secţiile de votare.

"Trebuie făcut un prag, un cvorum de validare, pe un standard european, dar care să ne permită practic să avem şansa de a face acel cvorum. În momentul în care astăzi - e o realitate - milioane de români sunt în afara graniţelor ţării, iar ei sunt oricum incluşi în cvorum, că aşa a spus CCR, a spus că nu pot fi scoşi din cvorum... E în regulă, respectăm ce a spus CCR, dar nu o să facem niciodată 50% pentru nimic", a explicat primul-ministru.

El a dat ca exemplu cazul unor state europene, unde pragul de validare este fie o treime, fie un sfert din numărul populaţiei cu drept de vot.

"Trebuie să găsim modelul european care să fie acceptabil, dar în momentul actual, având practic trei milioane de români care sunt în afara graniţelor ţării şi care foarte greu participă la referendumuri din motive obiective - e foarte greu să-ţi vină dintr-un sat unde locuiesc în Spania până la ambasadă şi nici nu putem să facem secţii de votare în toată Spania, Italia, Germania, America. (...) De exemplu, o treime poate fi sau 30%, sunt ţări care prevăd 30%, sunt ţări care prevăd 25%. Trebuie să găsim un cvorum posibil. Mai departe, sigur că trebuie să fie mai mulţi în favoarea, pentru a fi validat", a precizat Victor Ponta.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639873-12-11

TAGURI: Alegeri parlamentare, referendum, USL
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


Apa Nova

loading...