2017-01-21 00:09

ULTIMA ORA


Vîntu a dat declaraţii în dosarul de şantaj, arătând că fapta nu există

 |  17:02
Vîntu a dat declaraţii în dosarul de şantaj, arătând că fapta nu există
Omulde afaceri Sorin Ovidiu Vîntu a dat, vineri, o declaraţie detaliată laJudecătoria Sectorului 1, în dosarul în care este acuzat de şantajareamanagerului Realitatea TV, Sebastian Ghiţă, arătând că s-a creat doar iluzia căcei doi sunt certaţi pentru ca afacerea să meargă bine.

JudecătoriaSectorului 1 a continuat, vineri, dezbaterile în dosarul în care omul deafaceri Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion Ilie Cezar sunt judecaţi pentru şantaj.

Latermenul de vineri al procesului, instanţa l-a audiat pe Sorin Ovidiu Vîntu,după ce acesta a arătat că nu înţelege să opteze pentru însuşirea faptelorprezentate în actul de inculpare al procurorilor, caz în care pedeapsa sa ar fifost redusă din start cu o treime, potrivit noilor norme penale în vigoare.

Astfel,Sorin Ovidiu Vîntu şi-aînceput declaraţia arătând contextul în care Sebastian Ghiţă a ajuns manager laRealitatea.

"Înoctombrie anul trecut, urmare a unei situaţii delicate de la Realitatea, l-amangajat ca manager la patru dintre secţiile Realitatea pe Sebastian Ghiţă.Contractul de management, pe care îl aveţi la dosar, îl obliga pe Ghiţă săsusţină financiar cele patru entităţi ale Realitate de a achita din profitulobţinut datoriile şi de a-şi lua 80 la sută din eventualul profit. Suma puteafi recuperată după cinci ani. Primele două luni, lucrurile au mers mulţumitor,respectiv în perioada noiembrie, decembrie şi prima jumătate a lui ianuarieacest an. Din ianuarie au început să apară o sumedie de discuţii întreSebastian Ghiţă şi Consiliul de administraţie al grupului, îndeobşte cupreşedintele şi vicepreşedintele, respectiv Freciu şi Nedelcu", a spusVîntu în faţa judecătorului.

Încontinuare, Sorin Ovidiu Vîntu a detaliat problemele apărute în cadrultrustului Realitatea, arătând că pentrurezolvarea lor s-a găsit soluţia creării imaginii că el şi Sebastian Ghiţă arfi certaţi.

"Finanţărileau început să vină cu întârziere şi subdimensionate, iar tensiunile s-auacutizat. Escaladarea lor a cunoscut punctul culminant în februarie, cândSebastian Ghiţă a năvălit în Realitatea, însoţit de 80 de persoane, spun unii,sau o sută de persoane, spun alţii, inşi de diverse etnii, înarmaţi cu bâte. Aevacuat din staţie cei doi membri ai CA şi tot atunci a decis evacuarea de pepost a lui Adi Ursu şi a Ioanei Stancu, pe motiv că ei sunt oamenii mei. Amfost sunat de Dragoş Nedelcu, care mi-a explicat ce s-a întâmplat acolo şi apoide Sever, care mi-a spus acelaşi lucru, respectiv că a decis scoatereaemisiunii «Ora de foc» a celor doi moderatori din grila de programe şi că astabilit o interdicţie ca Freciu şi Nedelcu să nu mai vină la Realitatea. Am fost, evident, nemulţumit, şi nu deinterdicţia pusă celor doi cât de faptul că a anulat această emisiune care erauna dintre cele mai puternice ale postului, ea având cel maiînalt rating. M-am gândit că, deşi nu putea interveni în politica editorială,sumele sale de bani justificau tăcerea mea privind evacuarea din grilă aemisiunii. Am zis OK, mergi mai departe, dar lucrurile se degradau încet,încet, finanţările veneau foarte greu în cele patru entităţi, iar datoriile grupului în loc să scadă,creşteau, totul marcat de certurile dintre cele două grupări.Sebastian Ghiţă dădea vina pe administrator iar eu, nefiind acolo şi neştiindprecis despre ce este vorba, am decis să mă implic personal şi să mă informezpentru ca apoi să arbitrez disensiunile. Atunci am fost la sediul Realitatea,am urcat în birou şi i-am spus lui Sebastian Ghiţă că numesc un reprezentant alacţionarului care va avea rolul de a monitoriza activitatea celor două grupuri,în încercarea de a pacificasituaţia apărută. L-am numit astfel pe Ion Ilie Cezar, un vechi prieten de-almeu", a mai spus Sorin Ovidiu Vîntu.

Încontinuare, Vîntu le-a arătat judecătorilor că Sebastian Ghiţă a fost de acord cu prezenţa lui Ion IlieCezar, că a comunicat liber cu acesta şi că niciodată nu l-a pus pe Cezar săfacă presiuni asupra acestuia. Vîntu a adăigat că, la un momentdat, lucrurile păreau să intre în normal, dar ulterior Sebastian Ghiţă i-acerut ca în public să facă de a aşa natură să parcă că ar fi certaţi.

"SebastianGhiţă m-a rugat ca în public să părem a fi certaţi, pentru că afacerea luidepindea de percepţia autorităţilor că el este în scandal cu mine. I-am spus căeste o strategie eronată, dar el a insistat spunând că majoritatea afacerilorsale merg greu. Credea că apropierea lui de mine îi va aduce prejudicii înrelaţia cu statul. Eu eram direct interesat de sănătatea afacerii cu acesta şiastfel am admis şi am plecat de acolo spunând că suntem certaţi de moarte, darfără ca în realitate să existe vreo ameninţare sau vreun contact fizic directcu cineva", a mai spus Sorin Ovidiu Vîntu în faţa judecătorului.

În23 mai, Sorin OvidiuVîntu şi Ion Ilie Cezar au fost trimişi în judecată pentru şantaj,de către procurorii Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din ParchetulÎnaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Potrivitacuzării, în perioada martie - aprilie 2011, Sorin Ovidiu Vîntu şi Ion IlieCezar l-au constrâns, prin ameninţare, pe Sebastian Ghiţă, parte vătămată îndosar, să le remită suma de 150.000 de euro ori să accepte denunţarea unuicontract cu scopul obţinerii injuste, în folosul lor de beneficii materiale cuconsecinţa prejudicierii părţii vătămate.

Concret,constrângerea a fost realizată de către inculpaţi, prin ameninţarea cu ucidereapărţii vătămate, a familiei sale, respectiv compromiterea imaginii publice.Mijloacele întrebuinţate, datorită succesiunii presiunilor exercitate, au fostde natură să creeze temere părţii vătămate, astfel încât aceasta a remis sumade 150.000 de euro. Prin intermediul inculpatului Ion Ilie suma de bani urma săajungă la inculpatul Vîntu în scopul obţinerii unor foloase materiale injuste,fiind urmărit de ambii inculpaţi, care ar fi beneficiat de acest avantajilicit.

Lasfârşitul lunii aprilie, omul de afaceri Elan Schwartzenberg a anunţat că acumpărat 90% din pachetul de acţiuni al trustului Realitatea, iar SebastianGhiţă va rămâne managerul Realitatea Media.

SebastianGhiţă, cel care controlează grupul de firme Asesoft, a preluat managementulRealitatea Media în octombrie 2010. Compania Asesoft a anunţat atunci căintenţionează să facă o investiţie de 75 de milioane de euro în următorii cinciani în grupul controlat de Sorin Ovidiu Vântu.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639249-11-12Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image