2019-02-22 12:26


Vîntu, cercetat pentru spălare de bani într-un dosar disjuns din cel legat de favorizarea lui Popa

 |  17:36
Vîntu, cercetat pentru spălare de bani într-un dosar disjuns din cel legat de favorizarea lui Popa

Omulde afaceri Sorin Ovidiu Vîntu va fi cercetat pentru spălare de bani, într-unnou dosar, disjuns din cel în care procurorii Parchetului instanţei supremel-au trimis în judecată pentru favorizarea lui Nicolae Popa.

ProcuroriiParchetului instanţei supreme l-au trimis în judecată, marţi, pe Sorin OvidiuVîntu pentru că l-ar fi favorizat, prin remiterea unor sume considerabile debani, pe Nicolae Popa, fostul său angajat, condamnat definitiv la 15 ani deînchisoare în România, în dosarul prăbuşirii FNI.

Înfinalul rechizitoriului se arată că în cazul lui Vîntu se va face o disjungere,adică un nou dosar, desprins din acesta, în care omul de afaceri va fi cercetatpentru spălare de bani.

"Dispunemdisjungerea cauzei sub aspectul comiterii infracţiunii de spălare a banilorprevăzută de articolul 23 din Legea 656/2002 de către Sorin Ovidiu Vîntu",potrivit documentului citat.

Articolul23 din Legea invocată de procurori arată că: "(1) Constituie infracţiuneade spălare a banilor şi se pedepseşte cu închisoare de la 3 la 12 ani: a)schimbarea sau transferul de bunuri, cunoscând că provin din săvârşirea deinfracţiuni, în scopul ascunderii sau al disimulării originii ilicite a acestorbunuri sau în scopul de a ajuta persoana care a săvârşit infracţiunea din careprovin bunurile să se sustragă de la urmărire, judecată sau executareapedepsei; b) ascunderea sau disimularea adevăratei naturi a provenienţei, asituării, a dispoziţiei, a circulaţiei sau a proprietăţii bunurilor ori adrepturilor asupra acestora, cunoscând că bunurile provin din săvârşirea deinfracţiuni; c) dobândirea, deţinerea sau folosirea de bunuri, cunoscând căacestea provin din săvârşirea de infracţiuni".

Lapunctul doi al aceluiaşi articol se arată că "asocierea sau iniţierea uneiasocieri, aderarea ori sprijinirea, sub orice formă, a unei astfel de asocieri,în scopul săvârşirii infracţiunii de spălare a banilor se pedepseşte cuînchisoare de la 5 la 15 ani".

Totodată,procurorii au mai decis neînceperea urmăririi penale faţă fratele lui NicolaePopa, Virgil Popa, pentru infracţiunea de favorizare a infractorului, prinnedenunţarea acestuia, cum prevede articolul 264 din Codul Penal, pe motiv că "nedenunţareasăvârşită de un membru de familie nu se pedepseşte" şi pentru că "nuse pedepseşte persoana care, înainte de punerea în mişcare a acţiunii penaleîmpotriva unei persoane pentru săvârşirea faptei nedenunţate, încunoştintează autorităţilecompetente despre aceasta sau care, chiar după punerea în mişcare a acţiuniipenale, a înlesnit tragerea la răspundere penală a autorului şi aparticipanţilor".

Înschimb, procurorii vor continua cercetările faţă deVirgil Popa şi cetăţeanulmoldovean Ghenadie Nipomici, într-un dosar disjuns din acesta, legat deinfracţiunile de mărturie mincinoasă, respectiv complicitate la favorizareainfractorului.

Procuroriivor mai ancheta în dosare separate, desprinse din acesta, şi o persoanănecunoscută, cea "trimisă de inculpaţi în scopul de a depune diligenţenecesare eliberării infractorului Nicolae Popa din arestul autorităţilorindoneziene sau îngreunării procedurilor de extrădare în România", pe careo acuză de favorizarea infractorului.

Anchetatoriiau mai decis prin actul de inculpare menţinerea măsurii asiguratorii dispuseprin ordonanţa din 7 octombrie privind instituirea inscripţiei ipotecare asupaunui imobil aparţinând omului de afaceri Sorin Ovidiu Vântu, până la concurenţasumei de 50.000 de euro, în vederea confiscării speciale.

Totodată,procurorii au mai instituit sechestru asupra a 20.000 euro de aparţinându-i luiVîntu, bani ce au fost ridicaţi de la fratele lui Nicolae Popa, Virgil Popa, întimpul percheziţiei corporale.

Anchetaîn acest caz a costat statul român 18.000 de lei, bani ce vor fi plătiţi, însolidar, de persoanele care în urma unei decizii definitive în acest dosar vorfi condamnate.

ProcuroriiSecţiei de Urmărire Penală şi Criminalistică i-au trimis în judecată, în 12octombrie, pe Sorin Ovidiu Vîntu şi pe Octavian Ţurcan, pentru favorizareainfractorului, precum şi pe Alexandru Stoian, pentru complicitate la aceastăinfracţiune, se arată într-un comunicat de joi al Parchetului instanţeisupreme.

Procuroriiau stabilit, în urma probatoriului administrat, că în perioada octombrie 2009 -ianuarie 2010, Sorin Ovidiu Vîntu a transmis din totalul sumei anuale de200.000 euro, "convenite cu condamnatul Popa Nicolae", două tranşe de50.000 euro, respectiv 20.000 euro.

"Sumaîi era necesară condamnatului pentru a se ascunde, în scopul de a nu fidescoperit de autorităţile îndrituite să pună în executare mandatul european dearestare emis pe numele său, pentru executarea pedepsei de 15 ani închisoare lacare a fost condamnat prin hotărâre judecătorească definitivă şiexecutorie", potrivit procurorilor.

Înacest scop, arată procurorii, Sorin Ovidiu Vîntu a identificat şi modalităţileconcrete de transfer al banilor, menite să prevină identificarea tranzacţiilorşi persoanelor implicate în aceste operaţiuni. Astfel, transferul sumei de50.000 euro a fost pus în executare de Octavian Ţurcan.

Deasemenea, procurorii au mai stabilit că, la data de 11 noiembrie 2009, SorinOvidiu Vîntu, prin intermediul lui Alexandru Stoian, a transmis o altă tranşă,de 20.000 euro, sumă ce urma a fi folosită pentru plata diferitelor servicii decare Nicolae Popa avea nevoie pentru a nu fi descoperit de autorităţilejudiciare.

Dupăarestarea, lui Nicolae Popa, în 2 decembrie 2009, de către autorităţilejudiciare indoneziene, Sorin Ovidiu Vîntu şi Alexandru Stoian "audesfăşurat acţiuni de sprijinire a infractorului Popa Nicolae, cu scopulîngreunării procedurii de extrădare a acestuia în România", mai aratăprocurorii. Aceştia precizează că sprijinul s-a concretizat în demersuri deîngreunare a procedurilor de extrădare, "pentru a-l scăpa pe condamnat deînchisoare şi a-l ajuta să rămână în Indonezia.

Dosarula fost trimis pentru judecare la Tribunalului Bucureşti.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638945-10-13
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri
STARBAG
loading...