2018-12-12 07:19


Violențe în Spania înaintea vizitei Papei

 |  00:07
Violențe în Spania înaintea vizitei Papei

Mii de persoane au ieşit în stradă în semn de protest faţă de folosirea fondurilor publice pentru vizita Papei Benedict al XVI-lea, aşteptat de joi în Madrid. Violențele au apărut la intervenția forțelor de ordine care au încercat să disperseze mulțimea.

Protestatarii susțin că nu se poate justifica costul exorbitant al evenimentului în contextul în care ţara s-a adâncit în recesiune. Vizita Suveranului Pontif costă bugetul spaniol în jur de 50 de milioane de euro. Această sumă nu include asigurarea securităţii de către forţele de ordine, care ar putea creşte bugetul la 100 de milioane de euro. Din partea companiilor vor veni doar 15 milioane de euro, iar o altă parte va fi acoperit prin donaţiile pelerinilor sosiţi la eveniment.

Marşul a început în Piaţa Tirso de Molina și ar fi trebuit să ajungă la Puerta del Sol.  Printre participanți se numără și membri ai mişcării M-15, care protestează faţă de măsurile de austeritate ale guvernului, precum şi grupuri ale homosexualilor, transmite Euronews.

După ce confruntarea iscată între o parte din pelerini şi apărătorii laicităţii, care au convocat un marş de protest împotriva vizitei Papei Benedict al XVI-lea a fost în cele din urmă aplanată în primele ore ale serii, poliţia i-a invitat pe pelerini să părăsească piaţa, pentru a evita conflicte. Iniţial, participanţii la marşul apărătorilor laicităţii au fost întâmpinaţi în Puerta del Sol de un număr însemnat de pelerini. Aceştia din urmă au blocat intrarea manifestanţilor în piaţă, şi pentru o vreme, cele două tabere au fost separate doar de un subţire cordon de poliţie, lăsând loc unei adevărate confruntări de sloganuri. În cele din urmă, poliţia i-a invitat pe pelerini să părăsească Puerta del Sol, pentru a evita escaladarea unui conflict, şi abia atunci mii de manifestanţi au invadat de-ar dreptul piaţa centrală a capitalei spaniole. În vreme ce pelerinii scandau numele Papei Benedict al XVI-lea, protestatarii strigau sloganuri precum „piaţa asta este a noastră”, „acesta este tineretul Papei”, cereau „mai puţină religie şi mai multă educaţie, mai puţini preoţi şi mai multă cultură”, sau scandau „nu, nu cu impozitele mele”, informează Agerpres.

Miecruri, poliţiştii spanioli au arestat un tânăr mexican, student la chimie, care pregătea un atentat împotriva manifestanţilor critici faţă de vizita Suveranului Pontif. Mexicanul plănuia să-i atace cu gaz asfixiant şi alte substanţe chimice.

Papa Benedict al XVI-lea este așteptat joi în capitala spaniolă pentru o vizită de patru zile pentru a participa la ceremoniile dedicate Zilei Internaţionale a Tineretului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-06-15
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...