2018-12-16 15:37


Violențele au reînceput în Madrid

 |  07:13
Violențele au reînceput în Madrid

Violențele au reînceput joi la Madrid când circa 150 de protestatari s-au strâns din nou la Puerta del Sol. Poliţia i-a împrăştiat cu ajutorul loviturilor de baston.

Forțele de ordine au întervenit joi în piaţa pentru a împiedica violenţele între manifestanţii ostili vizitei Sfântului Părinte, sosit la Madrid, şi tineri pelerini catolici. Suveranul Pontif a sosit joi în capitala Spaniei pentru o vizită de patru zile şi a ţinut un discurs împotriva consumerismului şi hedonismului.

Protestatarii susțin că nu se poate justifica costul exorbitant al evenimentului în contextul în care ţara s-a adâncit în recesiune. Vizita Suveranului Pontif costă bugetul spaniol în jur de 50 de milioane de euro. Această sumă nu include asigurarea securităţii de către forţele de ordine, care ar putea creşte bugetul la 100 de milioane de euro. Din partea companiilor vor veni doar 15 milioane de euro, iar o altă parte va fi acoperit prin donaţiile pelerinilor sosiţi la eveniment Pe de altă parte, Spania are cea mai mare rată a şomajului dintre ţările industrializate (20,89%). Tinerii sunt în special cei afectaţi, în rândul persoanelor cu vârste cuprinse în intervalul 16-24 de ani înregistrându-se o rată a şomajului de 46,1%. Frustrările crizei economice au scos, astfel, tinerii în stradă.

Miercuri seara, protestatari din tabăra laicilor şi pelerini ai Zilelor Mondiale ale Tineretului s-au găsit faţă în faţă în piaţa amintită. În cursul serii, au izbucnit confruntări între poliţişti şi manifestanţii antipapali, soldate cu rănirea a 11 persoane. Joi, circa 150 de protestatari s-au strâns din nou la Puerta del Sol. Aproximativ o sută de poliţişti şi vreo 20 de dube ale forţelor de ordine s-au poziţionat de jur împrejurul pieţei, încercând să păstreze distanţa între grupurile de pelerini. După ce le-a cerut manifestanţilor să elibereze zona, în timp ce aceştia se îndreptau spre o stradă din vecinătate, poliţişti purtând căşti au început să-i lovească cu bastoanele pe protestari, unii dintre ei câzând la pământ. „M-au lovit de cinci sau şase ori. Nu suntem înarmaţi, nu facem nimic. Noroc că am reuşit să îmi apăr capul cu mâinile, altfel aveam capul spart acum”, a declarat Bruno, un manifestant de 30 de ani care avea coatele pline de sânge, informează Agerpres.

Fiincă căsătoriile între persoanele de aceleaşi sex au fost legalizate în 2005 de un guvern socialist, Spania a devenit una dintre ţările în care tradiţia catolică adună cei mai mulți opozanți, fapt ce a atras critici vehemente din partea Vaticanului.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639256-06-26
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri


loading...