2017-01-21 08:29

ULTIMA ORA


Virusul Stuxnet, proiect americano-israelian pentru sabotarea programului nuclear iranian

 |  13:14
Virusul Stuxnet, proiect americano-israelian pentru sabotarea programului nuclear iranian

Serviciilede informaţii israeliene şi americane au colaborat la dezvoltarea virusuluiinformatic Stuxnet, destinat sabotării programului nuclear iranian, anunţă sâmbătăcotidianul american The New York Times.

Israelula testat eficienţa virusului în complexul nuclear de la Dimona, situat îndeşertul Neguev, unde se desfăşoară programul de armament nuclear israelian,afirmă ediţia electronică a New York Times, care citează experţi militari şidin cadrul serviciilor de informaţii.

Creareaacestui virus distructiv este un proiect americano-israelian, cu ajutorul,voluntar sau nu, al Marii Britanii şi Germaniei, potrivit surselor citate decotidian.

Experţiiau suspectat deja în repetate rânduri Israelul că s-ar afla la origineavirusului Stuxnet, care a afectat centrifugele iraniene ce produc uraniuîmbogăţit.

Minsitrulisraelian pentru Afaceri Strategice Moshe Yaalon a afirmat la sfârşitul luidecembrie că recentele "dificultăţi" cu care se confruntă programulnuclear iranian au întârziat cu câţiva ani eventuala obţinere de către Teherana bombei atomice.

StateleUnite şi o parte din comunitatea internaţională acuză Iranul că încearcă să sedoteze cu arma atomică sub acoperirea unui program nuclear civil, ceea ceTeheranul dezminte.

Depistatîn urmă cu câteva luni, Stuxnet a infectat un program Siemens de control alautomatelor industriale foarte folosite în sectorul apelor, platformelorpetroliere şi centralelor electrice.

Funcţiasa era să modifice administrarea anumitor activităţi pentru a determinadistrugerea fizică a instalaţiilor afectate, potrivit experţilor.

Stuxnetar fi afectat în special Iranul, ceea ce sugerează că a fost conceput pentrusabotarea instalaţiilor nucleare, dar pare să fi ajuns şi în India, Indoneziaşi Pakistan.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-03-18Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image