2017-01-19 13:27

ULTIMA ORA


Wikileaks - Ambasada SUA: Sectorul energetic românesc, printre cele mai predispuse la corupţie

 |  14:30
Wikileaks - Ambasada SUA: Sectorul energetic românesc, printre cele mai predispuse la corupţie

Ambasada SUA prezenta, într-o telegramă din2006, contextul în care a izbucnit scandalul de spionaj ce i-a avut în centrulpe Şereş, Nagy, Stancev şi Benyatov, arătând că sectorul energetic este unuldintre dintre cele mai intens manipulate şi predispuse la corupţie sectoare dineconomia României.

În telegrama Ambasadei SUA, clasificată"Confidenţial" şi redactată în 2006, prezentată de Hotnews şi atribuităWikileaks, se arată modul în careMinisterul Economiei şi Petrom au negociat liberalizarea preţurilor, negociereanulată în ultimul moment de un telefon primit de la o instituţieguvernamentală din domeniul reglementării.

Documentul prezintă câteva comentarii aleambasadei privind mediul energetic, dar şi dezvăluirea unui episod de culisedin conflictul Guvernului cu compania Petrom. Subiectul telegramei este"România - scandal în sectorul energetic, cetăţean american reţinut subacuzaţii de "spionaj economic".

"Sectorul energetic este în criză ,mai ales având în vedere creşterea costurilor globale şi presiunea crescândăasupra Guvernului României pentru a permite liberalizarea totală a preţului lagazele naturale de producţie internă. În timp ce Guvernul reglează piaţaconsumatorilor captivi (consumatorii individuali şi micile afaceri), OMV/Petromşi-a exercitat dreptul de a vinde gaze pe piaţă liberă, în ciudă obiecţiilorGuvernului. Sub presiunea UE şi FMI, Guvernul a fost de acord în cele din urmăsă liberalizeze piaţă pentru mării consumatori, care înseamnă 75%. În Octombrie(2006 - n.red.), o lună cu cerere relativ mică, OMV/Petrom a forţat chestiunealimitând accesul distribuitorilor regionali la produsele sale, forţându-i săfie de acord cu preţuri mai mari decât Guvernul încercase să impună", searată în telegrama citată de Hotnews.

Conform unor surse din industrie, citate întelegramă, după negocieri îndelungi între Petrom şi Ministerul Economiei şiComerţului, MEC a fost de acord să-şi retragă cererea ca Petrom să acceptepreţuri reglementate pentru toate vânzările, cu condiţia ca Petrom să ofere ocantitate fixă de gaze la preţuri subvenţionate pentru consumatorii cu veniturimici. Cu toate acestea, cu zece minute înainte de anunţul programat, Şereş(ministrul Economiei şi Comerţului - n.red.) a primit un telefon de la agenţiaguvernamentală de reglementare ("government regulators" în original)care a susţinut că deal-ul este ilegal.

În telegramă se mai arată că, potrivit unorsurse din industrie, Şereş a fost luat complet prin surprindere şi a pretins căinteresele industriei locale ar fi în spatele acestei acţiuni.

Contraatacând, ministrul Şereş a ţinut oconferinţa de presă surpriză duminică, 19 noiembrie, susţinând că familia sa afost urmărită şi că el a fost sub presiune constantă din partea tuturorelementelor din guvern ("from all elements of the guvern", în original),inclusiv din propriul său partid (Partidul Conservator) să încheie contractespeciale pentru cei care existau deja în piaţă ("to cut special deals forveşted interests" în original). Şereş a mai anunţat în conferinţa de presăcă i-a suspendat pe directorii Romgaz şi Transelectrica din cauzainvestigaţiilor în curs privind activitatea lor. Şereş a arătat că vor firevocate câteva contracte cu companii intermediare din domeniul energetic, iarfirmele deţinute de stat vor fi obligate să vândă energie pe nou-createle burseale energiei. Câteva dintre firmele afectate, inclusiv Grivco, sunt controlatesau legate de Dan Voiculescu, preşedintele oligarh al PC, se mai notează întelegrama citată de Hotnews.

Conform telegramei, care citează surseguvernamentale bine poziţionate, Şereş nu mai are susţinere politică nici dininteriorul Guvernului şi nici din propriul său partid. Acuzaţii apărute înjurul datei de 27 noiembrie confirmă această aserţiune, căci informaţiileconţinute în dosarul procuraturii au apărut în ziarul Jurnalul Naţional,deţinut de Voiculescu.

În comentariul care încheie telegrama,oficialii americani notează: "Observăm, totuşi, că sectorul energetic esteîn mod tradiţional unul dintre cele mai intens manipulate şi predispuse lacorupţie sectoare din economia României. Grupuri de interese de afaceriromâneşti au încercat îndelung să controleze resursele energetice locale într-omanieră care ar fi adus beneficii multor dinozauri industriali (inclusivcombinatelor chimice şi de producţie de îngrăşăminte) care sunt competitivedoar datorită energiei ieftine."

"Ceea ce pare clar e că preşedinteleBăsescu a adoptat o altă linie populistă care va avea rezonanţă printrevotanţii români. Au circulat zvonuri, reluate de Băsescu însuşi, că două dintrecele mai mari companii energetice româneşti, OMV/Petrom şi Rompetrol, iau încalcul vânzarea de active semnificative unor companii energetice ruseşti. AtâtBăsescu, cât şi Tăriceanu au arătat în întâlniri private cu oficiali ai SUA căsunt preocupaţi de o asemenea posibilitate", se mai arată în telegramaAmbasadei SUA.

Hotnews susţine că documentul face partedin telegramele obţinute de Wikileaks, organizaţia condusă de Julian Assange.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639240-12-05Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image