2017-01-23 14:55


WikiLeaks: Japonia îşi va înfiinţa primul serviciu de informaţii externe

 |  14:33
WikiLeaks: Japonia îşi va înfiinţa primul serviciu de informaţii externe
Japonia este în curs de a-şi înfiinţa primul serviciu deinformaţii externe, după modelul american al CIA sau cel britanic al MI6,potrivit unei note diplomatice americane obţinute de WikiLeaks şi publicateluni de un ziar australian.

Acestnou serviciu este destinat în primul rând strângerii de informaţii privindChina şi Coreea de Nord şi prevenirii atacurilor teroriste, scrie SydneyMorning Herald, care afirmă că a obţinut de la WikiLeaks exclusivitatea asupradocumentului clasificat.

Serviciula fost plasat sub autoritatea agenţiei de informaţii japoneze CIRO (Biroul decercetare şi informaţii al Guvernului), numită Naicho în japoneză şisubordonată direct premierului, a precizat cotidianul.

În 2008,directorul general al CIRO, Hideshi Mitani, a dezvăluit că înfiinţarea unei"capacităţi umane de strângere de informaţii" era o prioritate,într-o discuţie cu Randall Fort, în acea perioadă directorul al INR, serviciulde informaţii al Departamentului de Stat american.

"S-adecis să se avanseze foarte încet, deoarece japonezii sunt conştienţi că duclipsă de cunoştinţe, experienţă şi agenţi", potrivit telegramei secretetrimise la Washington de ambasada Statelor Unite, citată de ziar.

"Unprogram de formare pentru noul personal va începe în curând", adaugădocumentul.

Oficialiijaponezi i-au spus lui Fort că priorităţile pentru Japonia erau "China şiCoreea de Nord, precum şi strângerea de informaţii pentru a preveni orice atacterorist".

Fort aîncurajat Guvernul japonez să exploateze "atuurile, insuficientutilizate" în reţeaua mondială, ale oamenilor de afaceri şi alesocietăţilor japoneze din străinătate.

Potrivitunui expert pe teme legate de serviciile de informaţii, Japonia nu are încăpersonal operaţional în cadrul serviciilor de informaţii externe.

Japoneziisusţin că nu încearcă să recruteze agenţi externi, ci se bazează pe oamenii deafaceri şi jurnaliştii niponi pentru a culege informaţii din străinătate, aprecizat specialistul. Informaţiile sunt remunerate prin fonduri secrete, pusela dispoziţia Ministerului Afacerilor Externe şi Secretariatului premierului, aadăugat el.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-07-16Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random image