2019-01-22 21:02


WikiLeaks: Vladimir Putin ar fi ştiut de complotul vizând asasinarea lui Aleksandr Litvinenko

 |  12:39
WikiLeaks: Vladimir Putin ar fi ştiut de complotul vizând asasinarea lui Aleksandr Litvinenko

Premierulrus Vladimir Putin ar fi ştiut de complotul care a vizat otrăvirea şiasasinarea fostului agent KGB Aleksandr Litvinenko, a sugerat un diplomatamerican de rang înalt, potrivit unui document dezvăluit de WikiLeaks şi citatde Daily Mail în ediţia electronică de joi.

Kremlinula respins ferm orice implicare, deşi chiar Litvinenko l-a acuzat pe Putin, înacea perioadă preşedinte, că s-a aflat în spatele otrăvirii sale cu poloniuradioactiv, operaţiune care în final i-a provocat moartea, în anul 2006. Fostulagent KGB susţinea că a fost vizat de acest complot după ce a făcut dezvăluiridespre activităţile violente ale serviciilor secrete ruse, menite să asigureascensiunea la putere a lui Putin.

Însăadjunctul secretarului de Stat american, Daniel Fried, este primul oficial derang înalt care sugerează că Putin ar fi ştiut mai mult ca sigur de aceastăasasinare, potrivit unei note diplomatice publicate de Wikileaks.

Înaceastă notă, Fried s-a întrebat dacă - "luând în considerare atenţia luiPutin pentru detalii" - "elemente necontrolate din serviciile desecuritate ar putea acţiona (...) fără ca (Vladimir) Putin să fieinformat".

Subliniindcă Franţa ar trebui să adopte o linie mai dură faţă de Moscova, el a afirmat căruşii se comportă cu o "tot mai mare încredere în forţele proprii, până înpunctul în care devin aroganţi".

Els-a exprimat astfel cu doar două săptămâni înainte ca opozantul rus să încetezedin viaţă într-un spital din Londra, în urma otrăvirii cu poloniu 210,substanţă extrem de radioactivă.

Aceastănotă diplomatică face parte dintr-o serie de mesaje publicate de site-ulWikileaks, în care Rusia este descrisă ca un stat corupt, oficialiiguvernamentali colaborând cu oligarhii şi membrii reţelelor de crimă organizatăpentru a crea "un stat aproape mafiot".


Aparut in:

Ultima modificare in data de :638951-09-27
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...