2017-01-17 09:12

ULTIMA ORA


Zeci de mii de manifestanţi, reuniţi la Cairo

 |  13:53
Zeci de mii de manifestanţi, reuniţi la Cairo

Zeci de miide manifestanţi se reuniseră, vineri dimineaţa, la Cairo, în piaţa Tahrir şi pestrăzile din apropierea Parlamentului, pentru o nouă mobilizare masivăîmpotriva preşedintelui egiptean Hosni Mubarak, care continuă să se agaţe deputere.

Reuniunis-au format în cursul dimineţii şi în faţa palatului prezidenţial şi a clădiriiteleviziunii publice.

Printre ceicare şi-au petrecut noaptea în această piaţă devenită simbolul mişcării decontestare, unii încă dormeau în corturi, în timp ce alţii se treziseră devremeşi scandau sloganuri împotriva preşedintelui Mubarak, purtând drapele egiptene.

Mulţi afişauo atitudine de sfidare după dezamăgirea provocată de anunţul preşedintelui, joiseara, că îi va delega prerogativele vicepreşedintelui, dar fără să renunţe laputere.

"După30 de ani, suntem obosiţi să-l mai ascultăm, tot ce vrem să auzim este că vapleca", afirmă Mohammad Ibrahim, un învăţător în vârstă de 42 de ani venitdin Alexandria, al doilea oraş ca mărime din ţară.

"Sperămcă va fi suficientă lume pentru a convinge armata să îl împingă să plece",a declarat el.

Sute de miide manifestanţi sunt aşteptaţi în cursul zilei, după rugăciunea de vineri.

În faţapresiunii populare care se menţine puternică, Hosni Mubarak, aflat la putere deaproximativ 30 de ani, a declarat joi seara, în cadrul unei alocuţiunitelevizate că îi deleagă prerogativele vicepreşedintelui Omar Suleiman, darfără să demisioneze.

În pofidadecepţiei şi furiei, unii manifestanţi şi-au păstrat simţul umorului. Înmijlocul pieţei Tahrir, un măgar gigantic a fost desenat pe sol, având îninterior mesajul: "Am primit mesajul tău şi ştim că eşti un măgar".

În timp cemulţimea scanda "armata şi poporul mână în mână", unul dintreorganizatori a declarat: "Nu am luat cu asalt clădirea televiziunii sauParlamentul pentru că sunt sub protecţia armatei. Tot ce protejează armata,protejăm şi noi".

Mulţi încăsperă că armata îl va obliga pe Mubarak să plece, în special după anunţul dejoi al consiliului suprem al forţelor armate că susţine "cererile legitimeale poporului" şi examinează "măsurile" necesare protejăriiţării.

Uniimanifestanţi sugerau vineri intensificarea mişcării de contestare purtându-şirevendicările până în faţa palatului prezidenţial, situat la periferiaHeliopolis, sau în faţa clădirii televiziunii publice.

"Credcă astăzi trebuie să mergem la palat. Aici, în piaţa Tahrir, s-aterminat", apreciază Aziz Habib, director de uzină în vârstă de 60 de ani.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639237-03-22Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image