2019-01-22 00:13


Zeci de persoane urmărite în Spaţiul Schengen şi bunuri sustrase, capturate de poliţiştii români

 |  13:13
Zeci de persoane urmărite în Spaţiul Schengen şi bunuri sustrase, capturate de poliţiştii români

Poliţiştiiromâni au depistat, de la începutul acestei luni, 215 persoane urmărite lanivel internaţional ce fac obiectul unor semnalări introduse în Sistemul InformaticSchengen, 192 de către autorităţile celorlalte state membre Schengen şi 23 decătre Poliţia Română

Urmăriţiiau fost depistaţi în urma schimbului de date şi informaţii suplimentare prinintermediul Birourilor SIRENE, informează, duminică, Poliţia Română.

Totodată,în urma schimbului de date şi informaţii suplimentare au fost identificate, peteritoriul României, 66 de bunuri căutate pentru a fi confiscate sau folositeca probe în cursul procedurilor penale de către autorităţi din alte state membreSchengen.

Caurmare a consultării Sistemului Informatic Schengen, autorităţile de aplicare alegii din România au localizat 192 de persoane ce fac obiectul unor semnalăriîn SIS.

Totodată,au fost identificate, pe teritoriul României, 66 de bunuri căutate pentru a ficonfiscate sau folosite ca probe în cursul procedurilor penale de cătreautorităţi din alte state membre Schengen.

Dintrecele 192 de persoane identificate, 36 de persoane aveau pe numele lor emisemandate europene de arestare, iar cinci persoane fuseseră semnalate ca fiinddispărute.

Deasemenea, în ceea ce priveşte obiectele depistate, 37 sunt autoturisme căutatede către autorităţile statelor membre Schengen.

Totodată,23 de persoane urmărite la nivel internaţional ce fac obiectul unor semnalăriintroduse în SIS de către Poliţia Română au fost identificate de autorităţilestrăine pe teritoriul lor.

"Schimbulde date şi informaţii suplimentare prin Biroul SIRENE se realizează ca urmare acooperării dintre structurile specializate din cadrul Poliţiei Române (înspecial structurile de investigaţii criminale şi cele de combatere acriminalităţii organizate) şi partenerii de pe teritoriul celorlalte statemembre Schengen. Totodată, un aport important îl are şi posibilitatea accesăriisimultane a datelor şi informaţiilor din bazele de date naţionale, din SistemulInformatic Schengen şi din OIPC-INTERPOL", arată Poliţia Română.

Înurma cooperării poliţieneşti cu autorităţile maghiare, poliţiştii din Arad auprins două persoane, cetăţeani maghiari,date în urmărire internaţională pentrutâlhărie. Cei doi au fost prezentaţi Parchetului de pe lângă Curtea de ApelTimişoara, care a dispus reţinerea acestora, ulterior fiind înfăţişaţi laCurtea de Apel Timişoara cu propunere de arestare în vederea predării autorităţilormaghiare.

Poliţiştidin cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale Dâmboviţa au identificat şireţinut un tânăr din comuna IL Caragiale, judeţul Dâmboviţa, urmăritinternaţional de către autorităţile ungare. Pe numele său era emis un mandateuropean de arestare, pentru comiterea infracţiunii de fals pe teritoriulacestui stat.

Poliţiştiimureşeni au depistat un bărbat din Iernut, judeţul Mureş, ce era dat înurmărire internaţională de autorităţile ungare pentru săvârşirea infracţiunilorde tâlhărie şi furt calificat. Acesta a fost reţinut pentru a fi extrădat cătreUngaria.

Totodată,prin acest sistem, a fost localizat un autoturism de lux, BMW X6, semnalat cafiind furat din Germania. Acesta a fost găsit în Călăraşi, de unde a fostridicat.

Unalt autoturism ce figura urmărit internaţional, fiind sustras în urmă cu o lunădin Franţa, a fost identificat de poliţişti ai IPJ Ialomiţa. Autoturismul afost indisponibilizat în vederea clarificării situaţiei juridice a acestuia.

BiroulSIRENE, din cadrul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională al IGPR,a fost inaugurat în 16 septembrie 2010.

BiroulSIRENE (Supplementary Information Requested at National Entries) a apărut caurmare a necesităţii schimbului de date şi informaţii suplimentare privindsemnalările de interes Schengen. Acesta este singurul punct de contact întreautorităţile de aplicare a legii din două state membre în legătură cuinformaţii suplimentare la o semnalare din Sistemul Informatic Schengen.

Sistemulinformatic SIRENE este destinat stocării informaţiilor de către autorităţileromâne şi schimbului de date între acestea şi sistemul comun european deurmãrire poliţieneascã transfrontalierã, respectiv SIS (Sistemul InformaticSchengen), un element determinant pentru procesul de aderare a României laspaţiul Schengen.

Ceamai importantă măsură compensatorie implementată odată cu ridicareacontroalelor la frontierele interne ale statelor membre Schengen esteoperaţionalizarea Sistemului Informatic Schengen. SIS conţine date minimedespre persoanele sau bunurile urmărite în cadrul unei proceduri judiciare, iardatele şi informaţiile suplimentare ce pot conduce la localizarea acestora suntobţinute prin intermediul Birourilor SIRENE constituite la nivelul fiecăruistat membru Schengen.

Pentrua asigura un flux continuu de date şi informaţii Biroul Sirene funcţionează24/7, având acces permanent la datele operative ale Poliţiei Române, Poliţieide Frontieră Române, Oficiului Român de Imigrări etc..

Lanivel naţional continuă demersul Poliţiei Române de pregătire şi instruire atuturor poliţiştilor, în vederea accesării atât a datelor din cadrul SistemuluiInformatic Schengen, cât şi a celor din bazele de date Interpol, de la oriceterminal fix sau mobil aflat în reţeaua Ministerului Administraţiei şiInternelor.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639234-03-18
loading...

Comenteaza pe facebook
Comenteaza pe site


Random imageUltimele stiri

loading...