2017-01-22 03:54

ULTIMA ORA


Zona euro se apropie de recesiune

 |  07:36
Zona euro se apropie de recesiune

Jean-Claude Juncher, preşedintele Eurogrupului, a declarat, miercuri, că zona euro se află 'în pragul' recesiunii economice. Totodată, Juncher a solicitat identificarea unei modalităţi pentru susţinerea creşterii economice.

Liderul miniştrilor de Finanţe din zona euro a afirmat, la Luxemburg, că 'ne aflăm în pragul unei recesiuni tehnice în zona euro', ceea ce pentru economiști implică succesiunea a cel puţin două trimestre de scădere a PIB-ului.  Analiștii estimează că PIB-ul din zona euro va stagna, urmând ca apoi să crească uşor, în urma unei contractări a economiei statelor zonei euro în ultimul trimestru din 2011 (datele oficiale încă nu au fost publicate), la fel ca şi în primul trimestru din acest an.

Sunt necesare soluţii pentru reducerea deficitelor publice, cu toate că o faza de recesiune ar putea avea o amploare limitată. 'Consolidarea bugetară este o abordare care nu are alternative (…) Trebuie să consolidăm finanţele publice, dar trebuie să atragem atenţia şi asupra necesităţii de a dota Europa cu o adevărată politică de creştere', a explicat Juncher, avertizând că această chestiune va fi pe 30 ianuarie în centrul următorului Consiliu european.

Jean-Claude Juncher a minimalizat scăderea ratingului a nouă state din zona euro şi a Fondului European pentru Stabilitate Financiară (FESF) de către Agenţia Standard&Poor's.

'FESF nu întâmpină probleme în atragerea de fonduri de pe pieţe pentru a împrumuta mai departe statele care au nevoie de acestea', a declarat acesta. Pentru ca FESF să recâştige cel mai bun calificativ, acela de triplu A, guvernele 'acţionare' ale mecanismului nu vor trebui să-şi suplimenteze garanţiile. Principalul contributor în FESF, Germania, respinge o asemenea suplimentare. 

'La fel ca şi alţii, eu cred că nu trebuie să acordăm nici o prea mare importanţă şi nici o prea mare atenţie opiniilor emise de agenţiile de rating. Eu le iau în serios şi vreau ca şi ele să mă ia în serios', a precizat preşedintele Eurogrupului, potrivit Agerpres.


Aparut in:

Ultima modificare in data de :639551-03-12

TAGURI: Jean-Claude_Juncher, euro, recesiuneComenteaza pe facebook
Comenteaza pe site

Adauga un comentariu

Random image