2020-02-28 12:24

Paradoxal. Generalul Pacepa se fereşte să-şi arate chipul, dar s-a lăsat filmat pentru un documentar de mare succes realizat de BBC. VEZI FILMUL

 |  20:15
Paradoxal. Generalul Pacepa se fereşte să-şi arate chipul, dar s-a lăsat filmat pentru un documentar de mare succes realizat de BBC. VEZI FILMUL

Pacepa afăcut trei operaţii estetice, pe capul său Putin a pus o recompensă de 10 milioane de euro, susţinea Lucia Hossu-Longin. Pacepa ela Moscova, vrea să ne convingă generalulAurel I. Rogojan, fost secretar al lui Iulian Vlad, ultimul şef al Securităţii.Şi realizatoarea tv şi fostul securist, conştienţi ori nu, alimentează legendageneralului defector. „Eşti primul, Lucia. Eşti primul pentru că vrei să faci exactce am făcut şi eu”, ar fi spus Pacepa atunci când Lucia Hossu-Longin l-ar fiîntrebat pe general dacă, din anul 1978, s-a mai întâlnit cu vreun român. Celpuţin aşa scrie în volumul „Faţă în faţăcu generalul Ion Mihai Pacepa”, publicat de realizatoarea tv în 2009,la Editura Humanitas.Foto sus, captură din documentarul „Behindthe Myth: Ceauşescu (Ceauşescu - ascensiunea şi decăderea lui)”

Chiar Pacepa întreţine povestea„schimbării la faţă”

Înprimăvara anului 2009, Hossu-Longin ar fifăcut un interviu cu generalul Pacepa la Miami, SUA, omul care de peste 30 deani nu doreşte să-şi arate chipul. De faţă ar fi fost regizorul Dan Necşulea,soţul realizatoarei tv, Wayne A. Barnes şiConstantin Răuţă, stă scris tot în cartea mai sus amintită. Ca şi Pacepa, Răuţă, fost agent al spionajuluiromânesc, rămas în SUA la începutul anilor ’70, a fost condamnat la moarte în contumacie de către autorităţilecomuniste,

Cartea „Faţă în faţă cu generalul Ion Mihai Pacepa” a fostcriticată încă de la apariţie, pentru că multe dintre informaţiile oferite decătre celintervievat erau inexacte. Şi autoarea a fost acuzată la rândul ei că,de fapt, nu i-a luat un interviu profesionist lui Pacepa, ci doar l-a ridicatîn slăvi. În carte, dar şi-n documentarul„Faţă în faţă”, difuzat de TVR, la baza căruia a stat tot interviul cu Pacepade la Miami, Lucia Hossu-Longin afirmă că generalul a suferit trei operaţii estetice pentru a nu mai fi recunoscut decătre cei care încă îl vâneazăde peste 30 de ani. De curând, scriam că s-ar putea să regrete afirmaţia - surse demne de încredere susţin că Pacepa nu a făcutnici o operaţie de schimbare a fizionomiei. Am scris în premieră despre acestsubiect, încă de anul trecut, dar şi de curând.

Povesteaschimbării înfăţişării generalului este întreţinută chiar de către Pacepa. Faceparte din strategia sa de a-i evita pe cei care ar putea pune întrebăristânjenitoare legate de multe dintre declaraţiile sale de-a dreptul aiuritoare.Pe de altă parte, cu cât se crede căgeneralul a făcut mai multe operaţii de schimbarea fizionomiei, cu atât se umflă mitul „superspionului” căutatpentru a fi pedepsit de mai-marii lumii. Din păcate, toată tărăşenia pare inspirată dintr-unfilm de aventuri din categoriaB.

LuciaHossu-Longin a afirmat şi că,înainte de a-l vedea pe Pacepa în SUA, de a-i lua interviul, s-a documentat pelarg. A parcurs dosare întregi ale Securităţii, a văzut fotografii şi filme cugeneralul. Se pare însă că n-a văzut pădurea de copaci şi i-a scăpat chiar undocumentar postat pe internet (YouTube).

„Ceauşescu- ascensiunea şi decăderea lui”

„Behindthe Myth: Ceauşescu (Ceauşescu - ascensiunea şi decăderea lui)” este un documentarrealizat, în 1991, de BBCTV (MareaBritanie) şi TBS (SUA), semnat Eduard Behr. La un moment dat, în film apare un bărbat. Stă în umbră, cu spatele la cameră, dar, pentru un moment, i seconturează vag profilul. Pe ecran scrie: „Ion Pacepa, fostul şef al Securităţii”.Partea de sus a siluetei seamănă foarte bine cu fotografiile lui Pacepa, celefăcute până în 1978, anul în care adjunctul serviciului de spionaj românesc adefectat. Şi vocea este a generalului. Să se fi străduit realizatorii filmuluisă găsească un om care seamănăfoarte bine cu Pacepa, cel pe care-l ştim? Posibil, dar greu de crezut. N-avea nici un sens. Mai ales căîn film nu apar artificii gratuite. Realizatoriidocumentarelor sub sigla BBC se feresc pe cât posibil să folosească actori, tocmai pentru a nu ştirbi credibilitatea filmelor, aşa că cel care astat în faţa camerei de luat vederi se pare că este chiar generalul Pacepa.

Dacă interesele o cer, generalul merge şi la filmare

Pacepa nu selasă filmat – suţineau, după ’90, mulţi dintre ziariştiicare se făleau că au vorbit cu generalul. Pacepa a făcut treioperaţii estetice, iar americaniinu-l lasă să-şi arate chipul - afirma, anul trecut, Lucia Hossu-Longin, după ces-a întors din SUA fără imagini cu cel pe carel-ar fi intervievat. După cum se vede,atunci când este vorba despre un film de succes, care a făcut înconjurul lumii, când „interesele o cer”, vorba lui nenea Iancu, Pacepas-a lăsat filmat, adevărat în umbră, dar fără altă protecţie. Cel puţinoperatorul şi realizatorul filmului l-au văzut, dar eu cred că au fost maimulţi din echipa de filmare care l-au privit în ochi pe general. Şi uite cumZeului Publicitate nu i se poate opune nici chiar fantoma defectorului Pacepa.

Imaginile,ca şi vocea generalului din „Behind the Myth: Ceauşescu”, o pun îndificultate pe Hossu-Longin, dar şi peAurel I. Rogojan, un vajnic general al fostei Securităţi. Cel din urmă secăzneşte să lanseze o nouă teorie:Pacepa, agent al ruşilor, se află laMoscova - l-au dat americanii în schimbul unuiagent de-al lor. Ridicol. Păi, dacă era acolo,nu-i vedeam - în umbră, adevărat - şinu îi auzeam vocea în filmul realizat de BBC.

MAI JOS, DOARIMAGINILE CU PACEPA DIN «BEHIND THE MYTH: CEAUŞESCU»


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638939-05-08

Mai multe imagini:
Paradoxal. Generalul Pacepa se fereşte să-şi arate chipul, dar s-a lăsat filmat pentru un documentar de mare succes realizat de BBC. VEZI FILMUL
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine