2020-02-25 21:35

Un film care poate fi interzis. Zoia Ceauşescu a dispărut din Bucureşti şi toată Miliţia şi Securitatea au fost puse în stare de alarmă: «Găsiţi-o pe fata şefului!» VEZI FILM

 |  20:55
Un film care poate fi interzis. Zoia Ceauşescu a dispărut din Bucureşti şi toată Miliţia şi Securitatea au fost puse în stare de alarmă: «Găsiţi-o pe fata şefului!» VEZI FILM

„Scrisoaredin România. «Bârfa Bucureştiului e Zoia Ceauşescu. Atrăgătoarea fiică de 26 deani a preşedintelui Ceauşescu. Toată lumea o ştie, conduce un Mercedesalb-fildeş, decapotabil, de două locuri, cu număr de Bucureşti, spunbucureştenii. Mai spun că Zoia se vedea regulat cu un tânăr romancier, PetruPopescu, care, fiind la începutul unei cariere promiţătoare, a fugit peneaşteptate în Occident şi ulterior s-a căsătorit cu o americancă - bogată,spun bucureştenii. Vestea acestei duble trădări i-a frânt inima Zoiei. A dispărutdin Bucureşti şi toată Miliţia şi Securitatea au fost puse în stare de alarmă:găsiţi-o pe fata şefului! A fost găsită într-o cabană, la munte»”.

O „pildă”pentru români, care trebuie să înveţe să respecte legea

Articolul demai sus, apărut în New York Times, la 6 iulie 1975, a fost redat de cătrescriitorul Petru Popescu în „Supleantul” - volum autobiografic, în centrulcăruia se află idila autorului cu Zoia Ceauşescu. Textul din ziar, coroborat cualte documente şi mărturii, poate sta oricând la baza unui scenariucinematografic. Numai că, acum, în România, realizatorii unui film despre fiicalui Ceauşescu pot fi purtaţi ani de zile prin tribunale. CEAUŞESCU este marcăînregistrată la Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM).

După ceValentin Ceauşescu, fiul cel mare al dictatorului comunist, a înregistrat marcaCEAUŞESCU, el a şi acţionat în judecată Teatrul Odeon, pe scena căruia s-ajucat piesa „Ultimele ore ale lui Ceauşescu”. Ulterior şi producătorulspectacolului a fost chemat în proces. Motivul pentru care Valentin cere daunemorale de un leu: s-a folosit fără drept numele CEAUŞESCU, iar teatrul aîncasat bani pe bilete.

Nu cu multăvreme în urmă, Haralambie Voicilaş, avocatul familiei Ceauşescu, declara căprocesul cu „Odeon” este o chestiune de onoare, dar se doreşte şi o pildăpentru români, care trebuie să înveţe să respecte legea. Ca să vezi de undevine avertismentul - chiar de la răposatu’. Avocatul conchidea şi căproprietarii mărcii nu mai vor ca numele lui Nicolae Ceauşescu să fieridiculizat.

Mai trebuiespus că Mircea Opran, soţul Zoiei Ceauşescu, declara anul trecut: „Zoia s-aprăpădit şi din cauza acestei atitudini, cel puţin pentru ea am reuşit săînregistrez numele de Ceauşescu ca marcă la OSIM (...) Vrem să ne îndreptămîmpotriva tuturor care vor să mai folosească în scopuri comerciale şi de altfel numele de Ceauşescu. Titularii suntem eu şi Valentin”.

Se deschideCutia Pandorei

Aşadar,atingi, într-un fel sau altul, numele CEAUŞESCU şi rişti oricând să ajungi latribunal. Dacă însă te implici într-o producţie (de teatru, de film artisticori documentar) în care arăţi că soţii Ceauşescu erau ridicoli - ca să-l citezpe Voicilaş - fiindcă doreau ca fiica lor, matematician, să fie exemplu întoate, plină de realizări răsunătoare, însă nu mai cunoscute ca ale Tovarăşei„savanta de renume mondial”, daunele cerute de către Valentin Ceauşescu s-arputea să depăşească leul pretins acum de la “Odeon”.

În cazul încare idila dintre Zoia Ceauşescu şi Petru Popescu va deveni şi subiectul unuifilm, mai ales că scriitorul e şi scenarist, nu-i exclus să avem şi un litigiuîn justiţie. Presupunând faptul că Valentin Ceauşescu va câştiga procesul de unleu cu Teatrul Odeon, se va deschide şi Cutia Pandorei. Poate urma un altproces - între Editura Curtea Veche, care a tipărit „Supleantul”, şi fiul luiNicolae Ceauşescu.

„Dacă s-aîmbunătăţit, dacă s-a redus”

Încontinuare, n-am să amintesc vreo crimă atribuită lui Nicolae Ceauşescu care săstea la baza unui scenariu. Nu doresc să stârnesc emoţii cititorilor. Am să mărefer doar la momentul Cernobîl.

26 aprilie1986. Două explozii la reactorul numărul 4 al centralei nucleare de la Cernobîlîngrozesc lumea. Din acel moment, în aerul respirat de speciile acestei planeteau fost răspândite cantităţi imense de substanţe radioactive - de 400 de orimai mari decât cele înregistrate în urma lansării bombei atomice de laHiroshima. Istoria folosirii energiei nucleare în scopuri paşnice nuînregistrase încă o asemenea catastrofă.

La o săptămânădistanţă -1 mai 1986, ziua oamenilor muncii - Ceauşescu i-a băgat într-oşedinţă de urgenţă pe membrii Comitetul Politic Executiv (CPEx) al ComitetuluiCentral al PCR. Stenograma acestei şedinţei este antologică. Iată un fragment:

„NicolaeCeauşescu: Tovarăşi, în ceea ce priveşte măsurile, în zonele unde au fostdepăşite valorile nivelelor de radioactivitate, noi dispunem de tot ce estenecesar sau ar fi cazul să cerem ceva ajutor, la sovietici, deoarece cunosc maibine, au mai avut accidente - nu numai acum, cu aceasta avarie -, dar îngeneral?

Ion Ursu:Noi am discutat problema aceasta, tovarăşe secretar general, cu ambasadorulsovietic de aici, dar nu ni s-a răspuns. Noi credem că, pentru momentul defaţă, dispunem de tot ce este necesar. (...)

ElenaCeauşescu: Să ştim dacă mai arde în continuare, care este situaţia. (...)

Ion Ursu: Pebaza aprobării dumneavoastră, am cerut ieri, prin ambasadorul sovietic - aşacum am spus - să dispunem de unii specialişti, dar nu ni s-a răspuns nimic pânăacum.

NicolaeCeauşescu: Trebuie să se ceară concret. (...)

ElenaCeauşescu: Trebuie să spunem că au apărut şi la noi radiaţii şi vrem să ştim cesă facem. Nu se poate aşa! (...)

NicolaeCeauşescu: Sigur, trebuie să ne spună care este situaţia acolo, dacă s-aîmbunătăţit, dacă s-a redus. (...)

Ion Ursu:Spre exemplu, azi-dimineaţă, la Ministerul Afacerilor Externe, unii ambasadoriau cerut să le dăm detalii.

ElenaCeauşescu: Nici noi nu avem!”

„Sigur, fărăsă dăm date”

Geniul dinCarpaţi nu pricepea încă mare lucru din ce se petrecea cu adevărat, dar niciromânii n-aveau voie să afle adevărul. „Nicolae Ceauşescu (tot în şedinţa CPEx,mai sus amintită) : Cred că trebuie să facem imediat o informare pentru opiniapublică. Sigur, fără să dăm date, dar ceva mai larg decât am dat. Să spunem că,având în vedere situaţia creată de accidentul produs, au apărut unele creşteriale radioactivităţii în diferite zone ale ţării noastre, îndeosebi în nord-est.Având în vedere direcţia vântului au fost stabilite măsurile necesare şi vor fiinformaţi asupra măsurilor. Şi că, de asemenea, s-a format un comandamentpermanent, având în vedere situaţia aceasta specială, un grup, format dintovarăşi din conducerea partidului, care urmăreşte toate aceste probleme. Şi săspunem aşa: «La Comitetul Central s-au analizat aceste probleme, s-a informatşi s-a stabilit aceste măsuri». Să nu aşteptăm să dăm acest comunicat laradiojurnalul de seară sau să se dea această ştire la televiziune seara. Emil Bobu: Este un buletin de ştiri acum. Nicolae Constantin: La prânz se poate da şi la televizor. Nicolae Ceauşescu: Atunci să facem aşa.(...)”.

Tragicomedie,ignoranţă şi cinism

Între 7-8mai 1986 radiaţiile au atins cel mai înalt nivel. Atunci, Ceauşescu a cunoscutsituaţia cu adevărat, dar tot n-a anunţat populaţia despre gravitateamomentului. Practic, consecinţele nu vor fi cunoscute niciodată, mai ales căpastilele cu iodura de potasiu, care, teoretic, protejau, au fost distribuiteoamenilor foarte târziu şi în număr insuficient, efectul lor fiind drasticdiminuat.Dacă, plecând de la tragicomedia petrecută în şedinţa CPEx, se va realiza unfilm despre efectele exploziei nucleare de la Cernobîl asupra României, precumşi despre modul în care Marele Cârmaci a dovedit, în aprilie1986, iresponsabilitate,incompetenţă şi cinism, e greu de crezut că Valentin Ceauşescu şi Mircea Oprannu-i vor chema în judecată pe realizatori.

Nu-i vorbadespre „Ţuica Ceauşescu”

În Româniamai sunt destule persoane care poartă numele de Ceauşescu, fără legătură cufamilia dictatorului comunist. Ştiţi ce-a spus despre acestea avocatul luiValentin Ceauşescu? Ei bine, declara Haralambie Voicilaş pentru Antena 1, ei îşi pot folosi numele înactivităţi comerciale, atâta timp cât nu fac referire la fostul lider PCR.Aşadar, dacă e să ne luăm după Voicilaş, problema n-ar fi „Ţuica Ceauşescu” orialt produs cu acest nume, dacă aşa se numeşte întreprinzătorul, ci memoria luiNicolae Ceauşescu, cel care a condus România până în 1989.

De acumîncolo, putem înţelege, fostul dictator trebuie prezentat, indiferent prin cemijloace, doar într-o lumină favorabilă, dar mai ales cu acordul familiei, carea înregistrat marca CEAUŞESCU. Până în 1989 am trăit în ţara numită şi„Absurdistan”, dar nici acum nu suntem foarte departe. Chiar dacă avem, celpuţin teoretic, o altă justiţie şi un alt oficiu pentru protejarea mărcilor.

Pe de altăparte, faptul că mii de oamenii, care susţin că au fost prejudiciaţi grav defaptele lui Nicolae Ceauşescu, nu i-au făcut vinovaţi de acest lucru pemoştenitorii dictatorului, dovedeşte totuşi că, în general, sănătatea mintală aacestui popor este cel puţin satisfăcătoare.

„O, ţarătristă, plină de humor...”

MirceaOpran, soţul Zoiei Ceauşescu, afirma că, pentru soţia sa, care nu mai esteprintre noi, a reuşit să înregistreze numele de Ceauşescu ca marcă la OSIM.Sincer să fiu, mă îndoiesc că fiica lui Ceauşescu ar fi avut vreo satisfacţielegată de marca CEAUŞESCU. Zoia, o tristă figură a familiei Ceauşescu, supusă,la rândul ei, ani de zile, unui control drastic exercitat de părinţi, iar, dupăce aceştia au fost executaţi, asociată mulţi ani cu imaginea lor, chiar a făcuto declaraţie de bun-simţ la începutul anilor ’90. Singura, de altfel, pentru căea a evitat mass-media.

În „Ceauşescu - Behind The Myth(Ceauşescu - Ascensiunea şi decăderea)”,filmul documentar realizat de BBC, „Zoia arăta că încercarea tatălui săude-a conduce singur o ţară, fără să ţină cont se sfaturile nimănui a fost, defapt, o misiune imposibilă şi că de aici s-ar fi tras tot răul. Diferenţă ca dela cer la pământ între această declaraţie şi pretenţiile de azi ale soţului orifratelui ei. Departe de mine gândul că urmaşii lui Ceauşescu nu au dreptul să-iapere memoria. E dreptul lor. Însă cei doi doresc să-l extragă pe Ceauşescu dinistoria contemporană, cu ajutorul OSIM, şi să-l ofere românilor doar când şicum doresc ei. S-ar putea să şi reuşească, dacă într-adevăr trăim tot într-o „ţarătristă, plină de humor”, după cum scria Bacovia.

ZoiaCeauşescu vorbeşte despre părinţii săi în „Ceauşescu - Behind The Myth”, filmulrealizat de BBC


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638942-07-09

Mai multe imagini:
Un film care poate fi interzis. Zoia Ceauşescu a dispărut din Bucureşti şi toată Miliţia şi Securitatea au fost puse în stare de alarmă: «Găsiţi-o pe fata şefului!» VEZI FILM
zoom
Un film care poate fi interzis. Zoia Ceauşescu a dispărut din Bucureşti şi toată Miliţia şi Securitatea au fost puse în stare de alarmă: «Găsiţi-o pe fata şefului!» VEZI FILM
zoom
Un film care poate fi interzis. Zoia Ceauşescu a dispărut din Bucureşti şi toată Miliţia şi Securitatea au fost puse în stare de alarmă: «Găsiţi-o pe fata şefului!» VEZI FILM
zoom

Un film care poate fi interzis. Zoia Ceauşescu a dispărut din Bucureşti şi toată Miliţia şi Securitatea au fost puse în stare de alarmă: «Găsiţi-o pe fata şefului!» VEZI FILM
zoom
Un film care poate fi interzis. Zoia Ceauşescu a dispărut din Bucureşti şi toată Miliţia şi Securitatea au fost puse în stare de alarmă: «Găsiţi-o pe fata şefului!» VEZI FILM
zoom
Parerea ta...

SILE
17 Sep 2010

Problema de fond a Romanikai e ca fiecare isi imagineaza ca se poate face orice prin rastalmacirea legii.Si mai ales prin formularea unei legislatii care poate fi rastalmacita.Parca-l aud pe d-l Nastase: O sa dam noi o lege sa...Pina nu vom demola toata legislatia si mentalitatea formate in anii de dupa 1947 si nu le vom inclocui cu o minte si legislatie teafara, nu vom iesi din mizeria in care suntem. Stiu ca asta nu se poate face dintr-o data, dar macar trebuie sa incepem.De pilda cu niste
SILE
17 Sep 2010

Carti in care sa scriem ce e normal si ce nu. O zi buna!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine