2020-04-05 07:47

UPDATE. Ion Mihai Pacepa, ultima cacealma. Generalul seamănă cu un alt spion celebru VEZI FILM

 |  19:56
UPDATE. Ion Mihai Pacepa, ultima cacealma. Generalul seamănă cu un alt spion celebru  VEZI FILM

O informaţienăucitoare aruncă în aer cazul Ion Mihai Pacepa - scriam în septembrie 2009.Generalul n-a făcut niciodată operaţie estetică. Nu şi-a schimbat înfăţişareadupă ce a fugit în America, aşa cum au afirmat mulţi dintre cei care pretindeaucă i-au luat un interviu. O fotografie publicată recent în „The AmericanSpectator”, care ilustrează un articol al lui Pacepa (de unde deducem căpersonajul din fotografie este chiar generalul) întăreşte ipoteza lansată înurmă cu un an în urmă. Şi asta pentru că un fost ofiţer al DIE (spionajulromânesc de dinainte de 1989) susţine că în imaginea apărută la 9 iulie 2010 în„The American Spectator” l-a recunoscut pe Pacepa. În consecinţă, adjunctul spionajului românesc nu a făcut niciodată operaţiiestetice. Lucia Hossu Longin contrazice însă această teorie şi afirmă cufermitate că omul din fotografie nu este Pacepa.

UPDATE. O cercetare mai atentă scoate la iveală faptul că imaginea atribuită lui Pacepa din „The American Spectator” este aceeaşi cu fotografia spionului George Blake de pe site-ul Telegraph.co.uk.

L-a recunoscutdupă nas, frunte şi ochi

Spionajulromânesc fost supus unei ample acţiuni de intoxicare din partea serviciilorsecrete occidentale care-l protejau pe Pacepa, tocmai pentru că Centrala de laBucureşti dorea lichidarea generalului defector. Cei care-l căutau, la ordinullui Ceauşescu, au crezut multă vreme ca Ion Mihai Pacepa - adjunctulspionajului Românesc până în 1978 - a suferit o operaţie de schimbare afizionomiei.

Anul trecut,realizatoarea tv Lucia Hossu Longin, care i-a luat un amplu interviugeneralului, înzilele de 25, 26, 27 februarie 2009, la Miami, în Florida, afirma că Pacepa afăcut trei operaţii estetice. Cu opt ani în urmă, un reporter maghiar care, larândul său, i-a luat un interviu lui Pacepa, susţinea că fostul spion a făcutpatru operaţii estetice.

NicolaeVlăsceanu, fost ofiţer acoperit al DIE, unul dintre cei care a colaborat cuPacepa atât în România, dar şi în misiuni din străinătate, susţinea sâmbătă, 24iulie 2010: „În fotografia apărută în “The American Spectator” este chiarPacepa”.

Vârsta şi-aspus cuvântul, Pacepa are acum 82 de ani, însă, după cum afirma Vlăsceanu, l-arecunoscut după nas, frunte şi ochi.

Pacepa nu afăcut operaţii de schimbare a fizionomiei

Pacepa şi-acreat un un adevărat mit în jurul său, preferând să stea în umbră - scriam înseptembrie 2009. Dacă ar fi ieşit la rampa - mărturisea tot atunci o sursădemnă de toată încrederea -, legenda creată cu atâta migală s-ar fi risipit -inclusiv povestea legată de schimbarea fizionomiei. În loc de apariţii publicecare, evident i-ar fi creat o mare problemă (interviuri pe care nu le puteacontrola, întrebări incomode, polemici s.a.m.d.), Pacepa a preferat situaţiisigure, făcând apel doar la ziarişti favorabili.

După operioadă, la insistenţele mele, sursa, care s-a convins că o protejez, mi-aspus de-a dreptul: Pacepa nu a făcut operaţii de schimbare a fizionomiei.

Nu pot punela indoială onestitatea omului care a făcut această afirmaţie, mai ales că elcunoaşte foarte bine şi culisele cazului Pacepa. Mai mult, nu-i un adversar algeneralului, chiar dacă a fost, de multe ori deranjat de declaraţiile aberanteale lui Pacepa.

Faţă în faţăcu Pacepa

Aceeaşisursă mi-a mărturisit că doamna HossuLongin s-ar putea să regrete într-o zi declaraţia făcută în legătură cuoperaţiile estetice ale lui Pacepa.

„«Undesunteţi?», se aude o voce baritonală. Sar, surprinsă. O recunosc. El trebuie săfie! Însoţit de o echipă, intră primul, înaintea celorlalţi. Ne îmbrăţişăm. Arelacrimi în ochi. Este aşa cum mi-l închipuiam. Stătură impozantă, viguroasă,atletică, îmbrăcat «la costum». Nu mai are pe chip rigiditatea funcţiei.Tăcerile ei. Singurătatea. E vesel, deşi cred că are inima sfâşiată; dorul deţară, de prieteni, de mormintele părinţilor. A împlinit de curând 80 de ani,dar pare de 50, de parcă ieri ar fi plecat” - Lucia Hossu Longin, „Faţă în faţăcu generalul Ion Mihai Pacepa”, Editura Humanitas, 2009. Dacărealizatoarea tv l-a recunoscut pe Pacepa înainte de a-l vedea, oare cum de nul-au dibuit cei care ar fi pus recompense uriaşe pe capul său, după cum susţinegeneralul?

Interviulluat de Lucia Hossu Longin lui Pacepa a fost unul audio. Fostul şef alspionilor lui Ceauşescu nu a permis să fie filmat, deşi în SUA s-a deplasat oîntreagă echipă. Inregistrarea audio, care a stat la baza cărţii „Faţă în faţă cugeneralul Ion Mihai Pacepa”, a fost difuzată şi în cadrul unui film al TVRdespre Pacepa, realizat tot de către Lucia Hossu Longin. Din „Faţă în faţă cugeneralul Ion Mihai Pacepa” mai aflăm că realizatoarea tv este primul reportercu care generalul s-a întâlnit, după ce a părăsit România.

Şi alţiziarişti cărora Pacepa le-a oferit interviuri telefonice au afirmat că fostuladjunct al spionajului românesc şi-a schimbat fizionomia

„Poartăbarbă şi mustăţi"

Un documentdin noiembrie 1981, provenit de la fosta Securitate, mai precis de la DIE, aratăfaptul că generalul Ion Mihai Pacepa a fost supus unei operaţii estetice, dupăce a părăsit România în 1978. Şefii Securităţii, care aveau sarcină de laCeauşescu să afle locul în care se ascundea directorul, erau convinşi că elşi-a schimbat fizionomia cu ajutorul chirurgiei. „După trădare (stă scrisdocumentul amintit, aflat acum la CNSAS, Pacepa, n.n. ) -, a fost supus uneioperaţii estetice, poartă barbă şi mustăţi tunse scurt. Domiciliază subidentitatea de Paul Montaigne în apropierea Washingtonului, cartier ConvingtonHeed 1800 Rupert av. Mc Clean, într-o zonă locuită de foste cadre ale CIA(...). Posedă un imobil cu două nivele prevăzut cu sisteme deavertizare-alarmare şi are pază permanentă la acesta. Foloseşte autoturismul cunr. Va-UKP-980. Ca menajeră personală este folosită numită Iskra Maria, deorigine iugoslavă, angajată a CIA, care este dirijată de regulă şi spre alţitrădători români (Horodincă, Nicola, Răuţă)”.

Dăianu estederanajat de întrebare

L-amîntrebat pe Daniel Dăianu, actual europarlamentar, fost ofiţer DIE, dacă-lrecunoaşte pe Pacepa, spunându-i, totodată, unde poate vedea fotografia cupricina. El a fost însă deranjat de telefonul meu, replicând că aceastăîntrebare nu trebuie să i-o pun lui, atâta vreme cât toţi îl cunosc pe Pacepa.Apoi, mi-a sugerat să nu-l mai deranjez cu asemenea chestiuni.

Nu, doamnuleDăianu, nu toţi l-au văzut pe Pacepa, nu toţi au lucrat la Securitate.

Întrebareamea avea o semnificaţie, dar Dăianu nu dorit să mă asculte până la capăt. Înurmă cu trei ani, Pacepa a declarat pentru Hotnews că varianta plecării „lacerere” a ofiţerului Daniel Dăianu din DIE ridica semne de întrebare. „Nu maieram în România - susţinea Pacepa - când domnul Dăianu a încetat să mai lucrezeîn sediul DIE, şi nu am cum să ştiu dacă a fost concediat sau transformat înofiţer acoperit. Ambele constituiau posibilităţi reale. «Demisia» sa din DIEîmi ridica însă semne de întrebare. În anii când eram la cârma DIE, aceasta aavut o regulă sacrosantă: DIE nu este o instituţie în care se intra la cerereşi din care se iese la cerere. În viziunea mea, DIE nu este departe de SIEcare, potrivit însuşi Preşedintelui Băsescu, continuă să aibe ofiţeri deplinconspiraţi în administraţia şi partidele politice ale României.”

Lucia HossuLongin spune că nu-i Pacepa

Declaraţiaşoc vine însă de la Lucia Hossu Longin. Într-o discuţie pe care am avut-o curealizatoarea tv în această după-amiază, ea susţinea că, în fotografia apărutăîn „The American Spectator”, nu apare generalul Pacepa. Realizatoarea tv afirmăcă personajul din imagine nu are nicio legătură cu Pacepa, omul pe care ea l-aintervievat în SUA.

„TheAmerican Spectator" este editată de Alfred Regnery. Acelaşi om patronează„Regnery”, editură la care, în 1987, a fost a publicată, sub semnătura lui IonMihai Pacepa, cunoscuta carte „Orizonturi roşii”. Este greu de crezut că s-astrecurat vreo eroare pe http://spectator.org - insusi Pacepa ar fi sesizat faptul că fotografia nu este asa.

Aşadar, ori generalul încearcă să revine în forţă, schimbând tactica adoptată până acum -rămânerea în umbră, ori joacă la cacealma. Şi tot o cacealma ar fi apariţianeaşteptată a figurii lui Pacepa, după ce şi-a ascuns-o 32 de ani, pentru toţicei care au afirmat că făcut operaţii de schimbare a fizionomiei.

Fotografia apărută recent în “The AmericanSpectator” ilustrează şi biografia lui Pacepa din varianta engleză a Wikipedia.

Pacepa, leit spionuldublu George Blake

O cercetare mai atentă scoate laiveală faptul că personajul din fotografia publicată în „The AmericanSpectator” la 9 iulie 2010 semănă leit cu spionul George Blake (născut GeorgeBehar, la 11 noiembrie 1922). Blake a fost un agent dublu. “Cârtiţa” a lucratpentru britanici, dar în folosul sovieticilor. Fotografia apărută recent în“The American Spectator”, care s-a crezut că îl înfîţişză Pacepa, o putem vedea şi pe site-ulTelegraph.co.uk. Respectiva imagine ilustrează însă un articol din 2007 dedicatagentului dublu George Blake şi este semnată Associated Press. De altfel, înarticolul din „The American Spectator”, Pacepa scria şi despre Blake. De undese poate trage concluzia că articolul a fost ilustrat cu imaginea “cârtiţei”britanice. Faptul că fotografia lui Blacke a fost pusă deasupra semnăturii luiPacepa a creat confuzie şi pentru că, în varianta engleză a enciclopedieilibere Wikipedia,biografia lui Pacepa este ilustrată cu fotografia apărută la 9 iulie în “The American Spectator”.

Cert e un fapt, Pacepa nu mai poaterămâne fără faţă. În prezent, este universal valabil, apariţia unui om în faţapresei, tonul vocii, carisma, gesturile sale devin indispensabile pentrucredibilitatea sa. Şi, din câte se vedede aici, Pacepa doreşte să fie credibil.Însă dacă el continuă să rămână în umbră pentru America, va fi doarun personaj marginal în această ţară.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 638936-08-04

Mai multe imagini:
UPDATE. Ion Mihai Pacepa, ultima cacealma. Generalul seamănă cu un alt spion celebru  VEZI FILM
zoom
UPDATE. Ion Mihai Pacepa, ultima cacealma. Generalul seamănă cu un alt spion celebru  VEZI FILM
zoom
UPDATE. Ion Mihai Pacepa, ultima cacealma. Generalul seamănă cu un alt spion celebru  VEZI FILM
zoom

UPDATE. Ion Mihai Pacepa, ultima cacealma. Generalul seamănă cu un alt spion celebru  VEZI FILM
zoom
Parerea ta...

IEDIED
28 Iul 2010

un sovietic folosit in aparatul de propaganda a tradat la comanda norocul lui a fost ca a tradat un sistem dictatorial din tabara adversa dar la noi sunt multe netrebnicii ca tismaneanu sau tokes care au aceasi linie ca lepadatura de roman reactivatus si lista cu binecunoscuti iliescieni nu are rost sa o comentam prostea de stanculescu care s-a dat doar cu britanicii cand majoritatea s-au dat macar si cu evreii
RO
21 Iun 2014

1 2 ....
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE


PUBLICITATE


Conferinta-BusinessSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine