2020-07-16 19:41

Cel mai puternic MINI. 231 de cai-putere turbo pentru cea mai mică bestie

 |  17:46
Cel mai puternic MINI. 231 de cai-putere turbo pentru cea mai mică bestie

MINI a lansat în România cel mai puternic model care a existat vreodată în portofoliul mărcii. Când toată industria auto pare că este fermecată de micşorarea capacităţii motoarelor – downsizeing –, BMW a ales să pună pe MINI în varianta John Cooper Works un propulsor turbo de 231 de cai. Ce a ieşit? O mică bestie pe care ziariştii au avut ocazia să o testeze pe circuitul lui Titi Aur de la Crevedia.

231 de cai-putere furioşi zvârliţi dintr-un motor turbo pe benzină. Totul montat cu mare precizie pe un şasiu de MINI, adică un fel de kart de lux. Pentru că acest hot hatch are ce dovedi, importatorul a ales să-i arate muşchii pe singurul circuit pro disponibil, Autodromul Titi Aur de la Crevedia. Dovada s-a făcut prin câteva sesiuni de teste. Primul l-am executat ca pasager. Testul Taxi driver a fost susţinut de un pilot al John Cooper Works Academy şi a constat într-o repriză de sprinturi, jaloane şi întoarceri cu frâna de mână pe o pistă de beton peste care se aşternuse o peliculă de praf. Noul MINI JCW avea să dovedească faptul că stă perfect pe orice fel de curbe, sprintează ca din puşcă şi frânează instant. Cu stomacul la gură şi muşchii încordaţi am trecut la cea de a doua probă, de această dată, în spatele volanului. Mersul în coloană pe circuit a pus la încercare atât îndemânarea şoferilor, cât şi capabilităţile maşinii de a se mişca atât de elegant încât să se comporte ca o maşină de curse, dar fără să necesite intrarea în funcţiune a ESP sau scârţâitul de roţi specific la virajele strânse. MINI şi-a testat aici capabilitatea de a frâna la intrarea în viraj atât cât îi este comandat, de a ieşi rapid în linia dreaptă şi de a urma precis indicaţiile şoferului în ceea ce priveşte direcţia. Cel de al treilea test a fost dedicat unei probe cu jaloane de care s-a ocupat fratele mai mare al lui MINI JCW, Paceman.

Motorul

Evenimenul de la Autodromul Titi Aur a marcat debutul celui mai puternic motor montat vreodată pe un MINI. Un propulsor pe benzină de 2.0 litri, în patru cilindri, dezvoltat pe baza celei mai noi generaţii TwinPower Turbo, prin care puterea a fost crescută la 231 CP, la un consum mediu anuţat de 6,7 l/100 km. Trebuie spus că în teste extreme de pe circuit consumul înregistrat de computerul de bord a fost de 10,6 litri/100 km. Faţă de vechiul model, puterea motorului a fost crescută cu 10%, iar cuplul maxim cu 23%, ajungând la 320 Nm. Acceleraţia de la 0 la 100 km/h se face în 6,3 secunde cu transmisie manuală şi 6,1 secunde cu transmisie automată. Reprezia 80-120 km/h a fost şi aceasta îmbunătăţită la 5,6 secunde, cu 0,6 secunde mai puţin decât în varianta precedentă. Suspensia şi aerodinamica noului model sunt derivate din experienţa în motorsport. Sistemul sport de frâne Brembo este nou dezvoltat şi este pus în evidenţă de jante din aliaj uşor, de 17 ţoli, cu design John Cooper Works Race Spoke. Pentru prima dată este disponibilă o servodirecţie gestionată electromecanic cu Servotronic, precum şi posibilitatea comandării opţional a amortizoarele adaptive (Dynamice Damper Control), ceea ce asigură o experienţă cu un nivel ridicat al confortului pentru un astfel de model sportiv. În echiparea standard este oferit Dynamic Stability Control (DSC / control dinamic al stabilităţii) ce include Dynamic Traction Control (DTC / control dinamic al tracţiunii), Electronic Differential Lock Control (EDLC / control electronic al diferenţialului blocant) şi Performance Control (un mod sportiv al DSC). Preţul de plecare al noului MINI este de 32.550 de euro cu TVA. Mai multe imagini şi informaţii puteţi vedea şi pe automotomania.ro.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-06-01

Mai multe imagini:
Cel mai puternic MINI. 231 de cai-putere turbo pentru cea mai mică bestie
zoom
Cel mai puternic MINI. 231 de cai-putere turbo pentru cea mai mică bestie
zoom
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE