2020-07-05 04:16

Instituțiile de învățământ Gülen din România sunt pe cale de a fi închise. Mii de turci și-au retras copiii de la școlile Lumina

 |  15:27
Instituțiile de învățământ Gülen din România sunt pe cale de a fi închise. Mii de turci și-au retras copiii de la școlile Lumina

Turcia a acționat foarte eficient, atât pe canale diplomatice, cât și nediplomatice, pentru a forța închiderea școlilor înființate în România de persoane din anturajul lui Fethullah Gülen, cel considerat de regimul Erdogan ca fiind responsabil de tentativa eșuată de lovitură de stat desfășurată la mijlocul lunii trecute, în Ankara și Instanbul.

Diplomația turcă a început agresiv, atât ambasadorul Osman Koray Ertaş, cât și Ali Bozçalişkan, consulul general al Turciei la Constanţa, cerând autorităților Române închiderea celor 11 instituții de învățământ (grădinițe, școli, licee și o universitate) patronate de Fundația Lumina, despre care Ankara consideră că este patronată de Gülen.

Cu câteva zile în urmă, ambasadorul Ertaș a acordat un interviu Agenției Mediafax, nuanțându-și declarațiile anterioare, susținând că el doar a avertizat asupra riscului prezentat de aceste școli, decizia de închidere a acestora revenind autorităților române. „Nu poţi să dictezi ceva într-o ţară străină, partenerilor noştri strategici. Noi lansăm avertismente (...)”, a spus ambasadorul, după ce susținut că „pot doar să îndemn la precauţie din partea părinţilor. Sunt multe familii de turci în România care au venit la noi şi au cerut susţinere pentru că vor să-şi ia copiii de aici, din aceste şcoli pentru că ştiu care este realitatea în Turcia. I-am sfătuit pe aceşti părinţi să aibă încredere în sistemul de educaţie românesc, ar trebui să-şi trimită copiii la licee româneşti care oferă educaţie la un nivel foarte calitativ”.

Bursa Zvonurilor a aflat, însă, că mii de turci cu copii înscriși la școlile Lumina au avut întâlniri cu oficiali turci, care le-au transmis că vor exista represalii, în cazul în care nu își retrag copiii, respectiv proprietățile lor din Turcia vor fi confiscate, iar rudele rămase în Turcia vor fi arestate sau cel puțin șicanate.

În paralel, mai mulți reprezentanți ai părinților copiilor ce învață la școlile Lumina au avut o întâlnire cu ușile închise la Ministerul Educației, iar mesajul transmis a fost că, dacă Statele Unite îl vor expulza pe Gülen, școlilor acestuia din România li se va retrage autorizația.

Consecința este că mii de părinți, în majoritatea lor turci, dar și români, și-au retras deja copiii de la școlile Lumina, iar alte instituții de învățământ private sunt efectiv asaltate zilele acestea cu cereri de înscriere a copiilor respectivi.

Reprezentanții Lumina condamnă lovitura de stat dar și represaliile care au urmat

Reprezentanții școlilor Lumina au dat declarații în consonanță cu cele ale lui Fethullah Gülen. ,,În Turcia a fost o lovitură de stat pe care noi o condamnăm, cu toţii. Nu suntem de acord cu nicio intervenţie anti-democratică asupra Guvernului ales. Dar, cea mai mare lovitură de stat a fost după încercarea loviturii de stat. Atâţia oameni au dat afară, arestări, 30.000 de profesori daţi afară, şcoli închise, academicieni suspendaţi din funcţie, ziarişti în puşcărie. Sigur că şi ambasadorului îi e teamă ca Erdogan să nu cumva să îl pedepsească şi pe el dacă nu execută ordinele lui. Altfel, nu cred că ambasadorul are ceva cu noi”, a declarat pentru MEDIAFAX Mustafa OZ, managerul al Liceului Internaţional de Informatică Bucureşti. ,,Noi nu avem o problemă cu ambasada sau cu ţara noastră, noi avem o problemă cu democraţia din Turcia, cu libertatea de exprimare, libertatea presei, drepturile omului. Asta am susţinut până acum şi susţinem în continuare aceste valori universale. Ambasadorul face nişte declaraţii neadevărate şi credem nefondate şi cu rea-credinţă. Într-adevăr, a fost înfiinţată această şcoală de oameni de afaceri turci care au fost inspiraţi de domnul Gülen, dar oricine promovează aceste valori este exemplu pentru noi. Domnul Gülen, de exemplu, nu a venit niciodată în România” a mai spus Mustafa Oz.

Prima şcoală Lumina a fost înfiinţată în anul 1994, la Constanţa. Lumina lnstituţii de Învăţământ este un complex educaţional format din: două licee (Liceele Teoretice Internationale de Informatică Bucureşti şi Constanţa – cu învăţământ liceal şi gimnazial), o şcoală internaţională (The International School of Bucharest - cu învățământ preșcolar, primar, gimnazial si liceal), şase școli internaționale Spectrum în orașele: Bucureşti, Constanţa, lași, Timişoara, Cluj si Ploieşti, Grădiniţa Spectrum Bucureşti şi o universitate (Universitatea Europei de Sud - Est Lumina). În toate aceste instituții de învățământ sunt înscriși circa 30.000 de preșcolari, elevi și studenți. „Incepand din anul 1995 scoala a reusit sa formeze 1324 absolventi dintre care cei mai multi au fost acceptati cu burse la universitati de prestigiu din România, SUA, Marea Britanie, Germania, Turcia, iar cei care au finalizat cursurile acestor universitati isi desfasoara activitatea in companii sau institutii renumite. Dezvoltarea fiecarui elev la potentialul sau maxim, asigurarea unui climat ce promoveaza respectul, toleranta si intelegerea fata de culturi si valori diferite, dobandirea capacitatii de rezolvare a problemelor si de recunoastere individuala si sociala fara deosebire de limba, religie, nationalitate sau rasa sunt preocuparile noastre constante pentru realizarea succesului personal si profesional al elevilor nostri, in contextul actual de membri ai comunitatii europene”, se precizează pe site-ul fundației Lumina. Mai mulți miniștrii ai Educației au participat, din 1994 și până în prezent, la diverse festivități organizate de Lumina lnstituţii de Învăţământ.

„Într-o țară străină, nu pot să spun că ei (școlile Gulen - n.r.) fac una sau alta. Singurul lucru pe care îl pot spune este că, în urmă cu zece ani, societatea turcă luată ca întreg și chiar comunitatea turcă de aici considerau că aceștia (persoanele din apropierea lui Gulen — n.r.) sunt oameni benigni, prietenoși și islamiști moderați, dacă pot spune asta, dar acum este foarte clar că partea lor întunecată este atât de periculoasă pentru securitatea Turciei. (...)Pot cere doar prudență din partea familiilor, dar și din partea autorităților de aici, cu care suntem în contact constant (...)Avem tot felul de discuții oficiale, evident, în spatele ușilor închise” - Osman Koray Ertaș, ambasadorul Turciei la București

Turcia presează și în Ungaria

Vineri, Ministerul de externe de la Budapesta a comunicat că Turcia a cerut închiderea „unor instituții și organizații care funcționează în Ungaria despre care spune că sunt legate și furnizează sprijin intelectual și financiar organizației teroriste potențial asociate cu tentativa de lovitură de stat”. „Autoritățile ungare vor lua măsuri împotriva instituțiilor în chestiune numai dacă orice legătură între instituții și terorism este dovedită fără echivoc”, afirmă declarația ministerului ungar de externe, remisă Reuters.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-08-21

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

ISTORIA PARSIVA SE REPETA
14 Aug 2016

LE-A STRICAT AFACERILE . ACUM TREBUIE SA DEA PESCHESUL LA GASCA NOULUI DICTATOR . A VENIT STALIN AL LOR LA BUTOANELE CU RACHETE , LUATE DEAMOACA DE LA LICURICI . TRAIASCA STALIN .
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz