2020-01-24 12:55

Povestea lui 5,5% CASS

 |  17:00
Povestea lui 5,5% CASS

Aplicarea acelui procent de 5,5% CASS pentru toți cetățenii care nu realizează venituri asigură practic niște venituri la bugetul asigurărilor de sănătate, buget dezechilibrat din punct de vedere al raportului venituri-cheltuieli (adică pe deficit), dar nu este de natură să elimine deficitul.

Măsura a fost gândită de birocrați puși politic, de-alde Chiurchea de la CNAS și alti gânditori din MS care, împreună cu cei din MFP s-au gândit ei cum să mai strângă ceva venituri la acest buget, plecând de la premiza că acest buget este alimentat de circa 6 milioane de asigurați, dar deservește un potențial de 20 de milioane de beneficiari de servicii de sănătate. Nici unul dintre cei care au conceput această măsură nu a avut curajul să fie sincer și să prezinte date efective privind numărul de beneficiari de servicii de sănătate efectivi într-un an. De ce? Simplu! Pentru că din acest buget, mare a parte a banilor nu se duce pe serviciile directe acordate beneficiarilor direcți. Anual, din acest buget, peste 60% se duc pe alte cheltuieli (de la medicamente, subvenții și compensări, vaccinuri, instrumentar medical, consumabile, până la achiziții de tehnologie, sisteme informatice integrate sau nu, inclusiv implementarea cardului de sănătate cu o firmă aflată în insolvență - ce ghinion!?. Anual din aceste sume, cel puțin 1 miliard de euro este suspicionat de fraudă.

Cum au gândit unii? Păi ne apucăm să facem și noi ordine în ogradă? Păi echilibrăm și noi bugetul? Păi de ce am face-o? De 26 de ani, merge și așa...de ce n-ar merge și în continuare...ce știe poporul?...Păi nu-i mai bine să introducem o chestie forfetară, uite un 57 lei la 3 milioane de persoane și continuăm și noi cu tupeu? Și au introdus-o! Și acest Cod Fiscal o conține!

Că nimeni nu a făcut un calcul cu costurile logistice necesare pentru înregistrarea celor 3 milioane de noi contribuabili, care se ridica cam la 10 lei/persoană. Că nimeni nu a explicat din vechiul guvern care va fi impactul iar este de la sine înțeles. E o chestiune de marketing politic! Cam asta e cu măsura de aplicare a 5,5% pentru cei care nu au nici un venit.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-01-07Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


STARBAG
Saray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine