2020-05-25 15:18

Reorganizarea ANPC, decisă de Dăncilă și Bădălău, face jocul băncilor amendate de instituție

 |  15:22
Reorganizarea ANPC, decisă de Dăncilă și Bădălău, face jocul băncilor amendate de instituție

Prin Hotărârea de Guvern nr. 16 din 17 ianuarie 2019 și publicată în Monitorul Oficial din 21 ianuarie, premierul Vasilica Viorica Dăncilă, la propunerea ministrului Economiei - Niculae Bădălău, a dispus reorganizarea Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), ca urmare a fuziunii prin absorbție a Centrului Național pentru Încercarea și Expertizarea Produselor "Larex".

Numai că, potrivit informațiilor noastre, prin această reorganizare, Bădălău a urmărit scoaterea din schema organizatorică a ANPC a unor persoane care au pus umărul la sacționare drastică a două bănci pentru incălcarea prevederilor legale privind practicile comerciale incorecte și totodată la returnarea către clienți a dobânzilor încasate pentru creditele performanțe cesionate. Trebuie precizat că ANPC funcționează ca organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului și în coordonarea ministrului economiei și este finanțată integral de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Economiei.   

 

 Reorganizare cu dedicație 

 

Pe data 19 ianuarie 2019, mai multe persoane împrumtate la bănci au ieșit în stradă în fața sediului central al ANPC pentru a își arăta susținerea față de cele trei persoane din autoritate care au semnat cele două procese verbale prin care Bancpost și OTP Bank au fost obligate să restituie consumatorilor peste 500 milioane de euro. Cele două procese verbale emise de ANPC au fost semnate de către Dumitru Manțu, comisar în cadrul CJPC Constanța; Paul Anghel, director general ANPC și Mihaela Lazea, șef Serviciu Produse și Servicii Financiare din cadrul ANPC. Ulterior, prin hotărârea publicată în 21 ianuarie 2019, surpriză: se restructurează Direcția de control și supraveghere piață, în condițiile în care obiectul Hotărarii de Guvern are în vedere fuziunea prin absorbție dintre ANPC și CNIEP LAREX. Practic, potrivit informațiilor furnizate către PUTEREA de persoane avizate din ANPC, prin reorganizarea ANPC se urmărește mutarea celor trei persoane mai sus menționate pe la alte departamente care nu au legătură cu controalele pe bănci, fie cei trei vor fi retrogradați din funcție coroborat cu numirea unor noi șefi care vor avea ca sarcină să închidă ochii la anumite controale și sesizări. Astfel, Paul Anghel urmează să fie înlocuit din funcția de director general și va fi mutat pe zona produselor alimentare, iar  comisarul Dumitru Manțu urmează să fie marginalizat pe zona produselor alimentare, în condițiile în care el are expertiză pe zona de servicii financiar-bancare. Totodată, Mihaela Lazea, șefa Serviciului Produse și Servicii Financiare, va fi mai mult ca sigur trimisă la plimbare întrucât două departamente din cadrul ANPC vor fuziona, iar departamentul rezultat nu poate avea decât un singur șef, care deja se cam știe, dar sigur nu va fi Mihaela Lazea.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2019-01-28Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine