2020-08-12 15:53

CAMPANIILE PUTEREA: Constructori pe bani publici și relațiile lor politice. Episodul XIV - Constanța. Fina lui Constantinescu și mituitorul lui Mazăre

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA: Constructori pe bani publici și relațiile lor politice. Episodul XIV - Constanța. Fina lui Constantinescu și mituitorul lui Mazăre

În județul Constanța, principalii constructori pe bani publici sunt legați de cei doi foști baroni locali, Radu Mazăre și Nicușor Constantinescu. Așa zisele proiecte de suflet ale celor doi au fost încredințate unor companii conduse de apropiați care au câștigat milioane de euro. Fără teamă de lege, având spatele asigurat de cei mai puternici politicieni din județ, firmele respective au falsificat documente și au dat mită pentru a pune mâna pe afacerile cu statul, aducătoare de profituri sigure. Căderea lui Mazăre și a lui Constantinescu a atras, în cel puțin două din cazuri, și sfârșitul acestor societăți.

Compania Mara Construct din Constanța este deținută de fina lui fostului baron PSD Nicușor Constantinescu, Maria Cătălina Lăpăduş. Aceasta este fiica Sandei Ciocoiu, vicepreşedinte a PSD Constanța și acționar la celebra Conpress Holding SRL, pe care o și administrează. Firma are ca principal obiect de activitate realizarea de construcții rezidențiale și nerezidențiale, lucrări de drumuri, restaurare și conservarea muzeelor, a  monumentelor, clădirilor istorice și a altor obiective de interes turistic.

Începând din 2010, de când a fost preluată de fina baronului, Mara Construct a obținut numeroase contracte de la Consiliul Județean Constanța. Între acestea se numără consolidarea  Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie și reabilitarea Monumentului Tropaeum Traiani, pentru care a încasat 10.902.003,21 de lei. Banii au provenit dintr-o finanțare europeană, prin POR 2007-2013.

În 2014, Mara Construct SRL a obținut două contracte de la CJ Constanța, cu o valoare totală de 15.388.774 euro (cu TVA). Cel mai consistent a fost „Restaurarea, consolidarea, protecţia, conservarea şi punerea în valoare a sitului arheologic Cetatea Capidava“, investiție din fonduri europene în valoare de 54.500.790,05 de lei, în jur de 15,3 milioane de euro.

CJ Constanța va finanța din bani proprii lucrările de la Capidava

Proiectul Capidava a intrat în impas chiar în această perioadă, la finalul lunii noiembrie, după ce administratorul Mara Construct, Constantin Dima a fost arestat într-un dosar ce are ca obiect tocmai modul în care a fost atribuit contractul. DNA l-a acuzat de constituire a unui grup infracţional organizat, folosire cu rea-credinţă de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri, în formă continuată, obţinere ilegală de fonduri, evaziune fiscală, în formă continuată şi spălare de bani. Alături de el au mai fost inculpați trei funcționari ai CJ Constanța, membrii ai comisiei de licitație

Potrivit anchetatorilor, Dima în complicitate cu funcționarii CJ au falsificat calculele din declarațiile pe propria răspundere care atestau capacitatea tehnică a Mara Construct, astfel încât oferta acesteia să fie declarată admisibilă.

După arestarea lui Dima, Mara Construct a solicitat rezilierea contractului invocând forța majoră, motiv pentru care lucrările nu se vor încheia la termenul inițial. Astfel, CJ  Constanța va pierde o bună parte din finanțarea europeană și va nevoit să finalizeze lucrarea din fonduri proprii, estimate la aproximativ 32 milioane de lei. În acest sens a fost aprobată o hotărâre de CJ și urmează să fie demarată o nouă procedură de achiziție pentru selecția unui alt constructor.

Shapir Structures, firma care l-a dus pe Mazăre la DNA

Deși are sediul în București, afacerile companiei Shapir Structures SRL sunt strâns legate de Primăria Constanța și de Radu Mazăre. Societatea a fost înfiinţată în 2000 sub denumirea Larton Consultants Romania SRL după care, în 2009, și-a schimbat numele în cel actual. Încă de la început, unicul acționar al firmei a fost un  offshore din Cipriu, Larton Consultant Limited.

Din 2010 Shapir Structures a câștigat în Constanța, de la Primăria condusă de Mazăre, mai multe contracte în valoare de aproximativ 400 milioane de lei. Dintre acestea, două au fost pentru reabilitarea și modernizarea străzilor, valoarea fiecăruia ridicându-se la aproximativ 160 milioane lei.

Lucrarea care i-a adus notorietate a fost, însă, proiectarea și construcția complexului de locuințe sociale „Henri Coandă”, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA, pe care Shapir Structures a primit-o, în 2011, după o licitație organizată de Regia Autonomă pentru Exploatarea de Domeniului Public şi Privat (RAEDPP), din subordinea Primăriei.

Contractul „Henri Coandă“  l-a înfundat pe Mazăre

În 2014, complexul „Henri Coandă“ a devenit subiectul unor anchete DNA ale căror subiecte  sunt Shapir Structures,  administratorul său Avraham Morgenstern și  Radu Mazăre. Fostul primar al Constanței este acuzat de luare de mită și fals în declarații iar Morgenstern de dare de mită.

Potrivit DNA, Avraham Morgenstern a dorit să se asigure că firma sa va câștiga licitația pentru complexul de locuințe și i-a plătit primarului Mazăre 175.000 euro. Banii au fost primiți în mai multe tranșe, prin intermediul unor conturi bancare din străinătate aparținând unor firme offshore.

În schimbul sumei, Radu Mazăre a inițiat o serie de demersuri, în cadrul Consiliului Local, prin care a fost favorizată Shapir Structures SRL. Între altele, la solicitarea lui Morgenstern Avraham, a fost aprobată creșterea valorii contractului de achiziție cu 3.722.910 lei fără TVA.

Într-un alt dosar, legat de același complex, Avraham Morgenstern a fost trimis în judecată, fiind acuzat că între 2009 și 2014 nu a înregistrat corespunzător veniturile obţinute din trei contracte încheiate cu RAEDPP şi Confort Urban SRL, ambele în subordinea Primăriei Constanța.

Potrivit anchetatorilor, Morgenstern nu ar fi înregistrat facturile aferente veniturilor obținute din contractele respective  ci doar cheltuieli fictive cu servicii de consultanţă şi asistenţă tehnică primite de la Larton Consultants Ltd Cipru şi Comrad Leasing Ltd Cipru. Prejudiciul adus statului român în această speță, a fost la peste 10.000.000 de euro.

Pe 25 iunie 2014, Shapir Structures și-a cerut intrarea în insolvență din cauza datoriilor iar pe 2 iulie cererea i-a fost admisă de Tribunalul București.

Primarii trec, Ro-Mat Construct și ABC Val rămân abonate la banii constănțenilor

Ro-Mat Construct SRL și ABC Val SRL sunt două dintre firmele abonate, de foarte mulți ani la bugetele instituțiilor publice din județul Constanța. De multe ori, societățile participă licitațiile publice în asociere, dat fiind că au cam același acționariat. Ro-Mat Construct are ca asociați pe Nicolae Grădinaru și Vasile Costea, un milionar din Top 300 Capital. 

Ro-Mat Construct a renovat, în 2009, pe bani europeni, 1,4 milioane de euro, sediul Camerei de Comerț, Industrie, Navigație și Agricultură. În 2013, compania a obținut de la Primăria Mangalia un contract de 3 milioane de euro pentru restaurarea Cetăţii Callatis, monument UNESCO, în urma unei licitaţii dubioase. Procedura de achiziție a fost contestată de unul dintre participanți care a denunțat timpul scurt alocat de Autoritatea Contractantă pentru pregătirea și depunerea ofertelor. Inițial Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor a acceptat contestația ca fiind justificată și a suspendat licitația după care a revenit cu o decizie controversată, respingând-o pe motiv că a fost depusă tardiv.

ABC Val SRL este patronată de Vasile Costea un afacerist din anturajul lui Radu Mazăre. De-a lungul vremii societatea a beneficiat de numeroase contracte avantajoase de la Primăria condusă de fostul baron PSD. Între altele, ABC Val se regăseşte pe lista constructorilor de locuinţe pentru tineri, „unul dintre proiectele de suflet ale lui Mazăre“, de care s-a folosit electoral la ultimele alegeri și pe care l-a numit „cea mai mare realizare din domeniul urban din Constanţa“. Cartierul are 18 blocuri de locuințe în care locuiesc peste 3.000 de persoane.

În Constanța, ABC Val a mai obținut la licitație, proiectul de restaurare a promenadei dintre Vraja Mării, Cazino și Portul Tomis. Investiția de 14.790.098,44 de lei a fost finanțată din fonduri europene și a demarat 2012. Lucrările au presupus reparaţii şi refacerea zidurilor de sprijin, reabilitarea aleii de promenadă - faleza Cazino, a aleilor pietonale din parc, precum şi a scărilor, a zidurilor de sprijin ale taluzurilor şi a rampelor scărilor. În această vară, după recepție, o turistă s-a prăbușit în gol, fiind în pericol să-și piardă viața, după ce balustrada reabilitată de ABC Val a cedat și s-a rupt.

Ro-Mat Construct și ABC Val

În portofoliul firmelor Ro-Mat Construct și ABC Val, rămase pe poziții și după plecarea lui Mazăre, printre lucrările finanțate din banii publici executate se numără reabilitarea lacurilor din zona Neptun-Olimp, înlocuirea bordurilor şi lărgirea drumurilor principale din staţiunea Neptun, obținute de la Primăria Mangalia, schimbarea conductelor magistrale de apă, investiție finanțată de RAJA SA Constanța, refacerea breşelor din diguri, contractată de la Administraţia Porturilor Maritime, amenajarea singurei parcări supra-etajate din Constanța, construcţii de cămine studențești pentru Universitatea Maritimă Constanţa dar și un gard din sârmă ghimpată, ridicat la baza antirachetă de la Deveselu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-01-10

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

NUMLK
29 Dec 2015

Faceți și-o campanie de educare a bicicliștilor să-i învățați să se dea jos de pe biciclete înainte de traversare și să le ducă de mână de pe un trotuar pe celălalt.Nu mai putem traversa în condiții de siguranță din cauza lor.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz