2020-08-14 04:05

CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (VIII)

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (VIII)

În județul Bacău, afacerile pe bani publici gravitează în jurul primarului Romeo Stavarache și a președintelui CJ Dragoș Benea. Orice constructor care își dorește să facă afaceri cu statul știe că trebuie să cotizeze la cei doi. DNA a scos la iveală rețeta prin care șpăgile intrau în conturile primarului Stavarache, prin intermediul unor asociații sportive și a unor societăți comerciale deținute de apropiații săi. Sute de mii de lei au fost virați sub formă de sponsorizări sau contracte de publicitate, în schimbul unor lucrări publice.

Branpis SRL, prietenii președintelui CJ Dragoș Benea

Branpis SRL din Bacău a fost înființată de Răzvan Găină, directorul Companiei Regionale de Apă, numit de primarul Romeo Stavarache, și este administrată de Dan Brîndușoiu, apropiat al președintelui Consiliului Județean, Dragoș Benea. Soția afaceristului a fost angajată la Consiliul Județean pe postul de consilier la cabinetul președintelui Benea iar logodnica acestuia este asociată cu Brândușoiu și Găină într-o societate comercială, Trevi SRL, care deține un restaurant.

Mulțumită acestui păienjeniș de relații, Branpis SRL, care își desfășoară activitatea în domeniul instalațiilor sanitare și de încălzire câștigă bani frumoși din lucrările contractate de la CET Bacău. 

Firma „s-a specializat“ în remedierea avariilor la rețelele de termoficare, de pe urma cărora câștigă sume impresionante. În doar doi ani, între 2009 și 2010, Brampis a încheiat peste 685 de contracte pentru reparații, aproximativ o lucrare pe zi, pentru care a încasat peste 6 milioane de lei.

Pe lângă acestea, societatea lui Brîndușoiu a câștigat, în 2009, 4 lucrări de modernizare a unor puncte termice în valoare de 8,5 milioane de lei. Contractele au fost obținute în urma unei licitații publice la care Branpis a fost liderul unei asocieri din care au mai făcut parte două firme, Multiservice și Segama, cea din urmă patronată de un lider local al PNL, Liviu Goian, inculpat în dosarul Stavarache.

Modernizarea rețelei termice a CET Bacău, un eșec Branpis de 85 milioane de lei

Datorită expertizei acumulate din cele aproape 700 de contracte cu CET, n-a mirat pe nimeni, în 2014, când Branpis în asociere cu Elsaco Electronic Botoșani, Longstor A/S din Danemarca și Confort SA din Timișoara și-au adjudecat contractul pentru modernizarea rețelei de termoficare a CET Bacău. Investiția în valoare de 85 milioane de lei este finanțată din fonduri europene, prin POS Mediu, și a avut ca termen de recepție data de 31 august 2015. În cadrul asocierii, Branpis SRL deține poziția de lider cu o pondere de 60% din valoarea contractului.

Lucrările s-au derulat cu viteza melcului, proiectul înregistrând mari întârzieri, termenul de recepție fiind departe de a fi respectat. Potrivit unui raport de evaluare a consultantului angajat să coordoneze proiectul, lucrarea a fost finalizată abia în proporție de 50% iar șansele să se încheie până la 31 decembrie sunt sunt infime.

Pe cale de consecință, Primăria Bacău va pierde fondurile europene necheltuite și va fi obligată să continue investiția cu bani de la bugetul local.

Brândușoiu și-a țepuit asociații de la Gobacom

O investigație jurnalistică din 2011 a dezvăluit modul în care Branpis a făcut profit după ce a câștigat, de la Ministerul Educației, un contract pentru reabilitarea a 18 școli din mai multe localități, fără să miște un utilaj. În asociere cu o altă firmă, Gobacom, Branpis a câștigat licitația respectivă, organizată strategic între Crăciunul și Revelionul din 2010. Pentru că nu aveau capacitatea tehnică să ducă la bun sfârșit întreg contractul, asocierea a subcontractat parte din școli altor firme la sume mai mici. Astfel, reabilitarea școlii din comuna Pătrăuți, Suceava, câștigată cu o ofertă de 1,5 milioane de lei, a fost încredințată unui constructor pentru un milion de lei, diferența de bani intrând în conturile Branpis SRL. De unde n-au mai ieșit nici măcar un leuț pentru a-i plăti pe asociații de la Gobacom.

Drept care povestea s-a finalizat destul de urât după ce Gobacom și-a cerut insolvența în 2013, invocând faptul că partenerul nu și-a onorat obligațiile financiare ce au decurs  din asociere.

Conextrust SA, denunțătorul lui Stavarache și Berca

Viorel Rusu, administratorul Conextrust SA l-a denunțat la DNA pe Romeo Stavarache, primarul Bacăului, în 2013. În denunț, Viorel Rusu a povestit procurorilor cum, în 2009, Stavarache i-a cerut să susțină financiar echipa de handbal Ştiinţa Municipal și două instituții media în semnării unui contract între firma sa și primărie. Afaceristul a acceptat și a făcut plăți de 150.000 de lei către asociațiile sportive și firmele indicate.

În același denunț, el a mai relatat cum Stavarache i-a pretins, un comision de 10% din valoarea unui contract pentru construcția unui bloc de locuințe, de 2.688.769,90 euro. Între aprilie 2008 - septembrie 2011, prin aceiași procedură de mai sus, Stavarache a primit de la Viorel Rusu 1.259.789,03 lei.

Tot un denunț făcut de Viorel Rusu au stat și la orginea dosarului penal în care a fost inculpat fostul ministru PDL al Administrației și Internelor Gabriel Berca. Ancheta a stabilit că ministrul a primit de la afacerist, în 2012, aproximativ 185.000 euro ca să intervină la nivelul Guvernului pentru a debloca finanțarea aferentă  lucrării de reabilitare a școlii din Ardeoani, Bacău, executată de Conextrust. Cu toate că a încasat banii, Gabriel Berca nu s-a ținut de promisiune iar lucrările nu au fost decontate. 

Conextrust merge mai departe pe bani publici

În 2012, pe vremea când relațiile cu primarul Stavarache mergeau unse cu șpăgi și para’ndărături, Conextrust a obținut în asociere cu Constructii Feroviare Drumuri și Poduri SRL – Amicii SA – Servrut Construct SRL, contractul de modernizare a Căii Moinești, investiție de 24.092.387 lei, fără TVA, finanțată din bani europeni prin intermediul POR.

Contractul a fost semnat cu Primăria Bacău, beneficiarul proiectului, în noiembrie 2012 iar bugetul alocat a fost suplimentat, un an mai târziu, cu  760.743 lei. În 2014, Primăria a dispus efectuarea de lucrări suplimentare iar firmele desemnate să le execute au fost tot cele patru.

Anul acesta, în mai, a fost inaugurată o altă investiție realizată de Conextrust, Ambulatoriul Adulți din cadrul Spitalului Județean Bacău, în valoare de 3,9 milioane de euro derulată pe parcursul a doi ani și finanțată prin POR.

În acestă vară, denunțătorul lui Stavarache a mai primit un contract public, în asociere cu UTI Grup și Geo Arc, pentru modernizarea Aeroportului Internațional din Bacău. Licitația a fost demarată în 2014 dar câștigătorul, a fost contestat în instanță iar procedura de achiziție s-a întins lungit până în acest an. Lucrările, pentru care Asocierea Conextrust, UTI și Geo Arc va încasa 57 milioane de lei constau în construcția unui terminal pentru pasageri, a unui turn de control, a unui terminal pentru transport rutier, a unui drum de acces și a unei parcări.

Segama SRL, firma complicelui lui Stavarache

Liviu Goian, fost președinte al PNL Bacău și patronul firmei Segama SRL este inculpat alături de primarul Romeo Stavarache în dosarul în care acesta din urmă este judecat pentru luare de mită. Liviu Goian este patronul firmei care deține televiziunea 1 TV, către care au fost dirijate o parte din șpăgile cerute de primar oamenilor de afaceri.

În perioada de glorie a primarului Romeo Stavarache, Segama SRL a primit numeroase contracte publice de la Primărie și de la CET Bacău. Așa cum am arătat mai sus, firma lui Goian a fost parteneră cu Branpis SRL la licitația pentru  modernizarea a patru puncte termice din Bacău, în 2009, lucrare în valoare de 8,5 miloane lei.

În 2013, Segama a obținut contractul, de la Primărie, pentru reabilitarea Stadionului Municipal din Bacău, cu o ofertă de 1,53 milioane lei, aproape la jumătate din valoarea estimată de 2,42 milioane de lei. În 2014, suma a fost suplimentată, prin act adițional cu încă 250.000 de lei.

În acest an, Segama a fost angajată de Primăria Bacău, pentru 5,1 milioane de lei să închidă depozitul de zgură și cenușă al CET-ului, în cadrul proiectului de retehnologizare a sistemului de termoficare din Municipiul Bacău.

În ultima perioadă, de când Romeo Stavarache și Liviu Goian au ajuns în atenția DNA și au fost trimiși în judecată, având în vedere legătura strânsă dintre cei doi, au început să meargă mai prost și afacerile pe bani publici ale firmei Segama. În 2014, cifra de afaceri a firmei a scăzut la 2.112.542 lei, comparativ cu 2013, când a fost de 3.156.250 lei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-12-02

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

X
27 Noi 2015

Dasricom srl nu este pe aici???
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz