2020-08-07 01:53

CAMPANIILE PUTEREA: Constructori pe bani publici și relațiile lor politice (XVI). Județul Argeș. Zeus SA și Constantin Nicolescu, o relație de pușcărie

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA: Constructori pe bani publici și relațiile lor politice (XVI). Județul Argeș. Zeus SA și Constantin Nicolescu, o relație de pușcărie

Cu județul Argeș, campania PUTEREA privind constructorii pe bani publici și conexiunile lor politice trece în Regiunea SUD – Muntenia. Având în vedere că județele care o formează sunt controlate, în principal, de baroni PSD, în mod natural, marii antreprenori din construcții au căutat să le câștige bunăvoința. Au primit, în schimb, contracte importante, pentru investiții finanțate de la buget sau din fonduri europene. Însă nu doar agenții economici apropiați de PSD fac legea în zonă ci și firmele de casă ale PDL și PNL care operează în Călărași, Giurgiu și Prahova. Vedeta incontestabilă a regiunii este Tel Drum-ul controlat de liderul PSD, Liviu Dragnea.

Dobre, milionarul cu “proptele” de partid

Condamnat alături de baronul PSD Constantin Nicolescu, afaceristul Grigore Dobre a fost, până nu de mult, unul dintre cei mai importanți constructori din Argeș. Zeus SA, firma pe care o conduce, a înregistrat profituri imense din lucrările cu statul obținute datorită relațiilor apropiate cu diverși lideri ai PSD. De altfel, numele firmei a apărut și în Dosarul Trofeul Calității, printre donatorii care au sponsorizat campania electorală a fostului premier Adrian Năstase, în 2004. 

Intrat în afaceri încă din 1994, lui Grigore Dobre i-au trebuit șase ani să descopere că succesul depinde, într-o proporție foarte mare, de prieteniile cu politicieni. Din 2000, anul venirii PSD la putere, și până la condamnarea lui Dobre, în februarie 2015, banul public a transformat Zeus SA într-un colos economic. De la reparația acoperișului CJ Argeș, unul dintre primele contracte publice, firma a ajuns să-și adjudece aproape toate licitațiile pentru construcții din județ, fie că că a fost vorba de fântâni arteziene, școli, sedii de instituții publice, parcări, lucrări de reabilitare și modernizare pe drumuri și poduri.

Chiar dacă este considerată o firmă de casă a PSD Argeș, între 2008 și 2010 Zeus SA a obținut zece contracte, în valoare de 46 milioane de lei, pentru investiții derulate de Ministerul Dezvoltării, pe vremea când era condus de Vasile Blaga și Elena Udrea.

Fraude cu fonduri europene

Norocul l-a părăsit pe afaceristul argeșean în momentul în care DNA l-a luat în vizor pe fostul președinte al CJ Argeș, Constantin Nicolescu. Procurorii l-au acuzat pe acesta de fraudă cu fonduri europene, ei demonstrând că CJ Argeş a accesat ilegal, sub conducerea sa, aproape 900.000 euro prin PHARE. A fost vorba de un proiect pentru reabilitarea sau reconstrucția a patru școli în Câmpulung, Curtea de Argeş şi comuna Budeasa, bazat pe declarații și documente false, conform cărora clădirile respective fi fost afectate de inundaţii în 2005.

Lucrările la cele patru școli au fost încredințate firmei Zeus SA, care a încasat integral banii, deși nu le-a finalizat decât în parte. În calitate de reprezentant legal al constructorului, Grigore Dobre a fost acuzat că a pus la dispoziția beneficiarului, Consiliul Județean, procesele verbale de recepţie și situații de lucrări întocmite în fals. Potrivit anchetatorilor, astfel, CJ Argeș a încasat ilegal 260.800 de euro reprezentând ultima tranşă din contractul de finanţare nerambursabilă.

După un proces care a început în  2011, Grigore Dobre a fost condamnat la patru ani de închisoare, iar Constantin Nicolescu la şapte ani şi opt luni de închisoare.

Nu este singurul caz în care cei doi sunt judecați pentru fraudă cu fonduri europene. DNA l-a acuzat pe Constantin Nicolescu de faptul că ar fi accesat ilegal fonduri europene pentru construirea unui pod în comuna Căteasca și că ar fi atribuit lucrarea firmei Zeus SA, descalificând nejustificat, de la licitația organizată, o societate concurentă care a oferit un preţ mai bun.

Procurorii au stabilit, la fel ca și în cazul școlilor, că reprezentanții CJ Argeș ar fi solicitat fondurile UE motivând, în fals, că podul a fost distrus de inundațiile din 2005. În realitate, susțin anchetatorii, acesta a fost avariat cu mult înainte iar la momentul producerii viiturilor era închis circulației.

În prezent dosarul se află în apel la Înalta Curte de Casație și Justiție, după ce în vara lui 2014, Nicolescu și Dobre au fost condamnați de Curtea de Apel București la nouă ani şi şase luni și, respectiv, cinci ani şi două luni de închisoare cu executare. 

Grupul Selca, al milionarului Pănescu, face legea în Pitești

Selca SA, Metabet CF SRL și Alcadibo Trading este un grup de firme, care câștigă în mod constant bani din afacerile cu statul, controlat de Constantin Pănescu, unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Pitești, și de asociatul său Paul Zamfir. De aceea, pare surprinzător că aceștia au ajuns în instanță și au fost condamnați pentru 14.000 de euro.

Metabet CF este specializată în construcţii metalice și a reabilitat, în asociere cu Arcada Company  SA și Compania Construcții Feroviare SA., două poduri feroviare peste Dunăre, la Cernavodă și peste brațul Borcea. Beneficiarul acestei lucrări este CFR iar valoarea contractului este de 27 milioane de euro.

Selca SA a fost angajată, în trecut, să reabiliteze clădirile în care își derulează activitatea serviciile de Ambulanță din Pitești, Câmpulung și Curtea de Argeș, lucrări pentru care a încasat de la bugetul județului aproape jumătate de milion de lei.

De asemenea, în 2011, firma a mai pus mâna pe proiectul „Creare parc Lunca Argeşului“, finanţat din fonduri europene, de aproape 30 de milioane de euro, al cărui beneficiar este Primăria Pitești. Lucrarea a constat în reabilitarea a 24 hectare de spațiu prin amenajarea de alei, piste de biciclete, construcția unei scene pentru spectacole, a unei baze sportive, pergole, foișoare, grupuri sanitare etc.

Tot în Pitești, firmele cuplului Pănescu-Zamfir au fost contractate, în 2014, pentru realizarea pasajului rutier din zona Podul Viilor din Pitești, lucrare de 8 milioane de euro care a stârnit numeroase controverse în oraș. 

Pănescu și Zamfir, “pierduţi” de lăcomie

În 2014 DNA i-a trimis în judecată pe Constantin Pănescu,  pe asociatul său Pavel Zamfir și pe Gelu Mujea, fost director la SC Apă - Canal 2000 SA, furnizorul de utilități al Primăriei Pitești într-un dosar de corupție. Afaceriștii au fost acuzați că, prin intermediul Selca, au încasat de două ori banii pentru reparații la o clădire aparținând furnizorului de utilități. Potrivit procurorilor, prejudiciul adus statului se ridică la 62.959,91 de lei, aproximativ 14.000 euro.

După aproape doi ani de judecată, la finalul lui 2015, Tribunalul Argeș a emis o  primă decizie în dosar,  condamnându-l pe Gelu Mujea la 3 ani cu suspendare iar cei doi patroni la câte doi ani și opt luni, tot cu suspendare. Instanța i-a mai obligat să presteze și 120 de zile muncă în folosul comunității.

Lista constructorilor bugetofagi rămâne deschisă

În afară de cei enumerați mai sus, pe piața construcțiilor finanțate de la buget, în județul Argeș își desfășoară activitatea și alți jucători importanți. Între aceștia se numără Star Trading Impex, patronată de Victor Marinescu, unul dintre favoriții Primăriei conduse de pesedistul Tudor Pendiuc la asfaltări de străzi. În 2014, Star Trading Impex a câștigat o licitație în valoare de 17 milioane de euro pentru modernizarea infrastructurii urbane în Pitești, contract care s-a derulat pe parcursul lui 2015.

Pe 30 decembrie 2015, după numeroase contestații și procese, o asociere de firme condusă de același Star Trading Impex a fost selectată pentru reabilitarea Colegiului Brătianu din Pitești, lucrare ce se va derula până în 2017 și care va costa în jur de 10 milioane de lei.

Euro Consult Project SRL aparține unui controversat afacerist din Câmpulung Muscel, Tudor Geamănu, anchetat în mai multe dosare de evaziune fiscală. În ultimii ani, firma a cunoscut o creștere datorită contractelor pentru reabilitarea și construcția unor unități medicale. Între lucrările contractate se află Spitalul din Câmpulung, în valoare de 470.700 lei și dispensarul medical din comuna Domnești, pentru care a încasat 200.000 de euro. 

Comesad Drumuri, este o altă firmă reprezentativă, fiind considerată rivala General Trust-ului  în reabilitarea de drumuri. Managerul companiei, Marin Meculescu, este un apropiat al primarului Pendiuc, răspunzând prezent ori de câte ori este solicitat. În 2014 Comesad a înregistrat o cifră de afaceri de 45.298.209 lei, mai puţin decât în 2013, însă acest lucru a fost compensat de profiturile sale mai mari cu aproximativ 900.000 de lei.

Conarg Construct SA este condusă de afaceristului Valentin Vișoiu, implicat în dosarul de corupție al primarului Pendiuc. Afaceristul a fost acuzat de dare de mită, spălare de bani și complicitate la abuz în serviciu. De asemenea numele său apare și în ancheta ANRP, în care este judecată fosta șefă a DIICOT, Alina Bica.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-01-13

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

RADU
12 Ian 2016

Un articol profesionist si real .Dar efectul acestori licitatii castigate de mafia constructorilor este ca multe alte firme de constructii au intrat in insolventa sau faliment pentru ca toate lucrarile erau luate de aceste firme protejate politic.Evident ca si spagile erau pe masura.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz