2020-08-14 03:48

CAMPANIILE PUTEREA: Constructori pe bani publici și relațiile lor politice XVII. Judeţul Argeş (2). Firmele lui Boian şi Spătaru, abonate la bani publici

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA: Constructori pe bani publici și relațiile lor politice XVII. Judeţul Argeş (2). Firmele lui Boian şi Spătaru, abonate la bani publici

În Argeș, între firmele abonate la bani publici pe lângă Zeus SA, al cărei administrator, Grigore Dobre, a intrat la pușcărie la braţ cu baronul Constantin Nicolescu, ,mai avem și Kranz Eurocenter, patronată de Corin Boian, denunțătorul Elenei Udrea în Dosarul „Gala Bute“. De altfel, spre deosebire de alte regiuni ale țării, aici, numitorul comun al aproape tuturor constructorilor bugetofagi este DNA. Într-un fel sau altul, ca inculpați sau ca martori/denunțători, numele acestor afaceriști apar în diferite dosare penale, alături de politicieni.

Denunțătorul Elenei Udrea, specialist în pârtii de schi

Omul de afaceri argeșean Corin Boian este unul dintre denunțătorii Elenei Udrea din dosarul „Gala Bute“. El este cel care a contribuit cu 600.000 de euro la șpaga de 900.000 de euro pe care Gheorghe Nastasia, omul de încredere al blondei lui Băsescu, a primit-o în numele acesteia. Împreună cu partenera sa de viață Cristina Diculescu, fostă președinte a Organizației de Femei a PDL Argeș, susținută de Udrea, Boian controlează Kranz Eurocenter SRL Piteşti o firmă de construcții care a făcut profituri importante lucrând cu statul.

Societatea deţinută de Boian a câştigat, între 2010 și 2011, două licitații pentru construire unor pârtii de schi în Parâng şi la Straja, ambele finanțate prin Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului. Valoarea primului contract s-a ridicat la 280 de milioane de lei (aproximativ 62 milioane de euro) iar a celui de-al doilea, obținut în asociere cu Termogaz Company Hațeg, firma celuilalt denunțător, Adrian Gărdean, şi Acomin SA, s-a ridicat la peste 150 milioane lei.

Potrivit DNA, pentru ca lucrările executate să fie decontate la vreme, Elena Udrea ar fi cerut și primit o mită ce reprezenta 10% din valoarea plăților făcute de minister. O parte din șpăgi au fost disimulate sub forma unor sponsorizări acordate organizatorilor Galei Bute iar o altă parte a fost plătită în bani lichizi lui Gheorghe Nastasia.

În iunie 2011 MDRT a plătit 9 milioane de euro pentru proiectul de la Straja, din care, conform înțelegerii, Corin Boian și Adrian Gărdean au pus 900.000 de euro, adică 10%, într-o geantă pe care cel de-al doilea a predat-o lui Nastasia în biroul de la Ministerul Dezvoltării. În denunțul făcut la DNA, afaceristul din Pitești a povestit amănunțit cum a ajuns mita la Elena Udrea:

„La data convenită cu Adrian Gărdean, cred că în cursul lunii octombrie 2011, am venit la Bucureşti având asupra mea suma de 600.000 de euro. Banii erau în numerar, în bancnote mari, cred că numai de 500 de euro, pentru a ocupa un volum cât mai mic. M-am întâlnit cu Adrian Gărdean la biroul acestuia, de la Aviaţia Utilitară din Băneasa, iar în prezenţa mea acesta a pus în geantă 300.000 de euro. De aici, ne-am deplasat împreună, cu maşina mea, la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, în Piaţa Constituţiei, în apropiere de Palatul Parlamentului. Am ajuns aici în prima parte a zilei, dar nu pot preciza ora. Eu am aşteptat în maşină, iar Adrian Gărdean a intrat cu geanta cu bani în clădirea ministerului, din cât îmi amintesc prin intrarea din faţă, dinspre Piaţa Constituţiei. Adrian Gărdean s-a întors după cel mult o oră, fără geantă şi mi-a spus că a dat-o domnului Gheorghe Nastasia, aşa cum planificasem“.

Procurorii DNA au mai stabilit că o altă sumă, 3.000.000 lei, a fost transferată de Termogaz Company, firma lui Gărdean, în contul SC Europlus Computers SRL, patronată de Rudel Obreja, pentru un contract fictiv de publicitate.

Elena Udrea a fost arestată, în februarie 2015, și trimisă în judecată în dosarul Gala Bute, procesul începând în octombrie anul trecut.

Firma lui Boian,  proiect controversat şi la Bistrița

Între timp, firma lui Corin Boian, devenit specialist în construcția pârtiilor de schi, a obținut o altă lucrarea la Bistrița. Pe 20 august anul trecut, primarul municipiului, Ovidiu Teodor Crețu a semnat împreună cu directorul Kranz Eurocenter contractul de execuţie a unei pârtii de schi în cadrul unui proiect turistic controversat numit Wonderland. Valoarea lucrărilor este de 24.213.123 lei iar finanțarea a fost obținută dintr-un credit bancar angajat de municipalitatea bistrițeană. 

În 2011, Primăria Bistrița a contractat un credit de angajament în valoare de 20.000.000 lei, pe 10 ani, pentru realizarea pârtiei și a unui drum cu pod peste raul Bistrița, pentru care va plăti, în total, circa 26 milioane lei.

Acesta este unul dintre motivele pentru care proiectul Wonderland este contestat de numeroși bistrițeni. Reprezentanții societății civile din municipiu îl consideră nefezabil deoarece pârtia se află la joasă altitudine și necesită cheltuieli mari cu menținerea în funcțiune. Dar cu toate că, în baza analizelor economico-financiare, făcute de aceștia, se arată că pârtia de schi va aduce, Primăriei Bistrița, pierderi anuale de aproximativ  3 milioane de lei, primarul Teodor Crețu a decis să-l ducă la capăt.

Cătălin Spătaru, fin de polițist, regele asfaltului din Argeș

General Trust SRL este patronată de Cătălin Spătaru, apropiat al PSD, personaj obișnuit al articolelor de investigație, dar  și al celor mondene. Supranumit regele asfaltului din Argeș, Cătălin Spătaru este finul chestorului Ion Stoica, fostul secretar general în Ministerul Afacerilor Interne în Guvernul Ponta. Ca o paranteză, trebuie spus că de-a lungul vremii, Stoica s-a aflat la conducerea inspectoratelor de poliție din Argeș, Vâlcea și Olt, astfel că numirea sa la MAI s-a datorat susținerii baronilor PSD din aceste județe. Mai mult, urmărind traseul afacerilor finului său, se observă că acesta coincide cu cel profesional al nașului.

Deși apropiat al PSD, afacerile lui Spătaru, susținute din umbra de chestorul Stoica, nu au ținut cont de culoarea politică a autorităților locale cu care a interacționat. Potrivit presei din Olt, în 2007, General Trust a achiziționat de la Primăria Slatina, condusă de, pe atunci, pedelistul Darius Vâlcov, o clădire monument istoric, în care au funcționat băile comunale. Deși construcția are o suprafață de 1.200 m.p. prețul de vânzare a fost stabilit la doar 300.000 de lei, sub 100.000 de euro.

Anchetat pentru evaziune, dar abonat  la buget

De mai bine de trei ani, Cătălin Spătaru este anchetat, alături de romii de la Strehaia, într-un megadosar de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de peste 20 de milioane de euro, aflat pe biroul procurorilor din Mehedinți. În martie 2012, afaceristul argeșean a fost arestat, după ce, inițial, a încercat să se sustragă urmăririi penale, și a petrecut în închisoare două luni și jumătate.

În ultimii ani, chiar dacă patronul este în anchetă, General Trust SRL a câştigat pe bandă rulantă contracte din bani publici, atât în Argeş cât şi în judeţele limitrofe. În portofoliul de pe website-ul oficial, firma a înregistrat o gamă variată de lucrări executate. Lista cuprinde regularizări de rîuri, moderniări, pietruiri și asfaltari de drumuri, amenajări de parcări, lucrări de întreținere a drumurilor, alimentări cu apă, construcții de cămine culturale și centre pentru persoane vîrstnice. 

Chiar dacă în 2014, cifra de afaceri i-a scăzut cu 40%, la 39.148.401 lei, comparativ cu anii precedenți, General Trust nu se poate plânge că duce lipsă de contracte. În septembrie 2015, compania lui Spătaru a obținut de la CJ Olt, condus de baronul PSD Paul Stănescu, un contract de 18.576.206 lei pentru reabilitarea și modernizarea a cinci drumuri județene. O lună mai târziu și-a adjudecat lucrarea de reabilitare a trei străzi din Câmpulung Muscel, pentru 1.354.765,15 lei fără TVA.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-01-24

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

COTTY
13 Ian 2016

Cand ajungeti fratilor ,cu analizarea escrocheriilor si publicarea lor in ziar si la judetul Dolj ?
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz