2020-07-13 08:49

Campaniile PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice

 |  21:01
Campaniile PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice

Imediat după căderea comunismului, banul public a devenit principala sursă rapidă de îmbogățire și corupție pentru numeroși politicieni și oameni de afaceri. Cele mai scumpe și deci profitabile sunt afacerile edilitare: drumuri, autostrăzi, sisteme de canalizare și alimentare cu apă, reabilitări sau construcția de imobile noi. În spatele carierelor de succes și a longevității celor mai mulți politicieni stau prieteniile cu diverși patroni de firme de construcții, așa cum succesul în afaceri al acestora este garantat de amiciția cu un politician plasat într-o funcție publică, fie că este primar, președinte CJ sau parlamentar.

Din acest tip de relații provin banii negri din campaniile electorale, limuzinele luxoase, vilele și, în general, opulența pe care o afișează cei implicați. Cel mai bine a înfățișat acest lucru Viorel Hrebenciuc, așa cum reiese din interceptările DNA, cu referire la Adrian Năstase: „(…) am avut o discuţie cu el (Adrian Năstase - n.r.) în octombrie 2002, şi i-am zis: (…) Nu ştiu câţi bani vrei să faci tu. Tu ştii, eu nu ştiu. Dar eu, dacă aş fi în locul tău, uite cum aş face: mi-aş lua un partener - doi, oameni de afaceri mari şi foarte serioşi, cu care aş face nişte deal-uri, iar cu restul sunt cel mai curat om din lume, pentru că sunt premierul acestei ţări”.

În timp, pe măsură ce conexiunile dintre politică și afaceri au devenit publice, politicienii au început să facă schimb de firme ca să-și piardă urma. Astfel, un constructor apropiat de un politician dintr-un județ din sudul țării a ajuns să deruleze contracte publice în nord, în vreme ce afacerile din zona lui de baștină au fost preluate de un altul, să zicem din vest. 

În cadrul campaniei „Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice” facem o radiografie a afacerilor pe bani publici și a conexiunilor cu lumea politică, grupate pe regiuni de dezvoltare, fără a avea pretenția că vom epuiza subiectul în întregime. Începem cu regiunea Nord-Est, cu zona Botoșani-Suceava.

Victor Construct: Donațiile transpartinice garantează succesul în afaceri

Pe 23 septembrie, numele afaceristului botoșănean Victor Mihalachi, patronul Victor Construct SRL, apărea în dosarul deschis de DNA împotriva fostului președinte al Consiliului Județean (CJ) și al PNL Botoșani, Florin Țurcanu. Procurorii susțineau că acesta a primit bani pentru a proteja interesele unor agenți comerciali care derulau contracte cu instituția pe care o conducea. Între ei, Victor Construct SRL care, din 2010, a câștigat lucrări de aproximativ 26 milioane euro beneficiind de susținerea președintelui Țurcanu și a predecesorului său, Mihai Ţâbuleac. Anchetatorii au stabilit că, în schimb, Țurcanu ar fi primit o mită  de 100.000 de lei.

„Activităţile ilegale desfăşurate de administratorul SC Victor Construct SRL în complicitate cu angajaţi ai instituţiilor publice beneficiare ale proiectelor constau în influenţarea deciziilor comisiilor de organizare a licitaţiilor, inclusiv prin înlocuirea ilegală a ofertelor depuse în cadrul licitaţiilor la care participă, executarea de lucrări care nu respectă din punct de vedere cantitativ şi valoric proiectul iniţial şi decontarea ilegală a valorii materialelor din oferta depusă, încheierea de acte adiţionale, în afara prevederilor legale, în scopul creşterii nejustificate a valorii finale a contractelor de lucrări, cointeresarea materială a reprezentanţilor beneficiarilor proiectelor investiţionale la care SC Victor Construct SRL are calitatea de antreprenor, în vederea recepţionării în condiţii ilegale a lucrărilor executate”, au arătat sursele judiciare.  Imediat ce informațiile au devenit publice, Mihalachi s-a grăbit să le dezmintă, într-un comunicat de presă.  Notăm că firma sa a fost trimisă în judecată, în 2012, tocmai pentru trucarea unor licitații pentru lucrări la Palatul de Justiție din Iași.  În acel dosar, el a fost scos de sub urmărire penală. Victor Mihalachi are multiple relații în lumea politică pe care are grijă să le întrețină cu sponsorizări consistente. În Botoșani este de notorietate amiciția cu fostul primar PDL Cătălin Flutur, vărul secretarului general al PNL, Gheorghe Flutur. Prietenia lor a adus SC Victor Construct SRL, între 2007 și 2009, lucrări de 3.650.018,6 lei, finanțate din bugetul local. În 2011, de dragul lui Cătălin Flutur, Mihalachi s-a înscris în PDL, unde a primit funcția de șef al organizației oamenilor de afaceri. În perioada în care PNL și PDL s-au aflat la guvernare, Mihalachi a făcut  donații substanțiale acestor formațiuni. În 2009, numele său s-a aflat pe lista sponsorilor pentru campania electorală a președintelui Traian Băsescu, cu 15.000 de lei. Mulțumirile i-au parvenit imediat, sub forma unor contracte pe care le-a încheiat cu ANL pentru construcția de locuințe în Alba-Iulia (6,8 milioane lei), Sibiu (7,8 milioane lei), Bacău (12.994.892 lei), Câmpulung Moldovenesc (9.507.717 lei), Botoșani (9.876.982 lei) etc. Firma sa a mai executat lucrări pentru Ministerul Justiției și pentru mai multe consilii județene și primării. Apartenența la PDL nu l-a împiedicat pe Mihalachi, când a simțit că se schimbă puterea, să direcționeze bani și către PSD. După cum arată România Curată, între 2012 şi 2013, a donat social-democraților peste 57.000 lei, în nume propriu, și aproape 140.000 de lei prin Victor Construct SRL. După venirea USL la putere, firma sa și-a asigurat afaceri cu statul de peste 25 milioane de euro. Potrivit informațiilor de pe site-ul Ministerului de Finanţe, în 2014 Victor Construct a înregistrat o cifră de afaceri de 83.905.348 lei și un profit net 2.998.998 lei.

Reabilitarea teatrului din Botoșani, lucrare cu parfum de șantaj

Deși contractele îi vin pe bandă sau poate tocmai de aceea, calitatea investițiilor executate de Victor Construct lasă de dorit, termenele de recepție sunt depășite, iar devizele - umflate cu lucrări suplimentare. Ilustrativă este reabilitarea Teatrului „Mihai Eminescu“ din Botoșani, finanțată din fonduri europene. Compania administrată de Victor Mihalachi a câștigat, în iunie 2014, licitația cu o ofertă de 16,5 milioane lei, având ca termen de predare finalul acestui an. La începutul lunii august, cu patru luni înainte de recepție, reprezentanții constructorului au descoperit, brusc, faptul că este nevoie de lucrări suplimentare la structura de rezistență, de peste 8 milioane de lei. Sub acest pretext, au oprit lucrările și au pus sula în coasta primăriei, condiționând reluarea activității de alocare a banilor. Prinși la înghesuială, având în vedere că suma este imensă, dar și că prelungirea termenelor ar duce la pierderea finanțării europene, Primăria Botoșani a acceptat un compromis. Cele opt milioane au fost reduse la șase, iar intervențiile pentru consolidare vor face obiectul unei proceduri de achiziție separată.  Cele mai mari șanse însă pentru adjudecarea noii licitații le are tot Victor Construct, deoarece cunoaște situația și are muncitorii deja în zonă. Chiar și așa, termenul de recepție a teatrului reabilitat a fost prelungit pentru 31 martie 2016. „Sumele necesare pentru consolidarea teatrului vor fi abordate într-un proiect separat care va fi licitat în perioada următoare, pe un proiect de finanțare multianual, va fi supus spre aprobare în CL și cred eu că, în aproximativ două luni de zile, cel mult, vor începe lucrările de consolidare. Deja s-au început lucrările pentru documentația de fundamentare”, a declarat primarul Ovidiu Portariuc (PSD), pentru ziariști, la finalul lunii septembrie.

Victor Construct la Suceava: lucrări de proastă calitate și termene nerespectate

Situație asemănătoare în municipiul Suceava, unde Victor Construct a câștigat, în asociere cu Ideconsa Spania şi Autotehnorom SRL Suceava, reabilitarea mai multor străzi, în lungime de 8,8 km, refacerea unui pod și a unei pasarele. Valoarea contractului a fost de 19,8 milioane de lei, fără TVA, cu termen de finalizare 15 iulie 2015, banii fiind asiguraţi din Fondul European de Dezvoltare Regională, 17,65% din bugetul de stat şi 2% din bugetul local.

Lucrările au fost mult întârziate, deoarece firma a folosit un număr redus de utilaje și lucrători, ceea ce i-a atras numeroase critici din partea autorităților locale. Termenele de predare au fost amânate unul după altul, iar prestatorului i s-a reproșat că nu a respectat soluțiile tehnice din proiect, fapt ce va avea implicații asupra calității lucrărilor.

Tehnic Asist: prietenia baronilor locali e de neprețuit

Tehnic Asist SRL este una dintre cele mai mari firme de construcții din nordul Moldovei, care a crescut  datorită proptelelor politice. Având sediul în comuna Mihai Eminescu, județul Botoșani, Tehnic Asist a început ca o afacere de familie patronată de soții Mirel și Daniela Vlas, în 1997. Compania a avut ca domeniu principal de activitate lucrări de instalații industriale și termice, după care, din 2005, a intrat în afacerile de construcții, în special drumuri, rețele de alimentare cu apă și canalizare.

Momentul a coincis cu alegerea liberalului Verginel Gireadă în funcția de primar al comunei Mihai Eminescu. În mandatele lui Verginel Gireadă, afacerile lui Vlas au început să înflorească datorită, în principal, contractelor de la buget. În 2009, Tehnic Asist a câștigat o lucrare de 7,57 milioane de lei la Primăria lui Gireadă,  pentru modernizarea unui drum și a sistemului de canalizare. Asta în condițiile în care oferta sa a fost cu un milion de lei mai mare decât a contracandidatei sale. Pe măsură ce conturile lui Mirel Vlas  au început să se umfle, a aprofundat și relațiile cu Verginel Gireadă. În 2012, i-a finanțat campania electorală și l-a ajutat să ajungă deputat.

Mirel Vlas și numeroșii săi prieteni politici

Înțelegând că între afacerile de succes și politică este o relație intrinsecă, Mirel Vlas și-a diversificat în scurtă vreme relațiile cu baroni locali PSD și PNL. El se laudă cu amiciția deputatului PSD Andrei Dolianschi, a lui Cătălin Nechifor, baronul PSD Suceava, cu cea a fostului președinte CJ Botoșani, Florin Țurcanu, a șefului CJ Satu Mare, Mircea Ștef, a vicepreședintelui Mircea Govor, dar și a numeroși primari, directori de instituții publice etc.

Toate aceste prietenii, întreținute cu sponsorizări generoase în campaniile electorale, i-au adus contracte în valoare de peste 400 milioane de euro. Tehnic Asist și-a extins tentaculele în Suceava, Botoșani, Satu Mare, Bacău, Iași, Vaslui, Maramureș și Tulcea, unde execută investiții de tot felul, de la construcții de drumuri la canalizări, alimentări cu apă și modernizări de aeroporturi.

Tehnic Asist s-a împotmolit în Aeroportul Suceava

În 2013, Tehnic Asist SRL a câștigat licitația pentru modernizarea aeroportului din Suceava,  de circa 25 de milioane de euro, în baronatul pesedistului Cătălin Nechifor.  Deoarce firma n-a avut capacitatea necesară pentru a duce la bun sfârșit lucrarea, termenele de recepție au fost decalate în mai multe rânduri, din noiembrie 2014, în februarie 2015, august 2015 și, într-un final, octombrie 2015.

În același an, firma lui Vlas a obținut, la Consiliul Județean Satu Mare, în asociere cu Tel Drum, firmă controlată de Liviu Dragnea, contractul pentru modernizarea așa-zisei „Autostrăzi” a Oașului, unul dintre cele mai importante drumuri județene din zonă, în valoare de 9 milioane de euro. La vremea respectivă, presa locală a relatat că, pentru a pune mâna pe contract, Mirel Vlas ar fi sponsorizat cu 200.000 de euro campania pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, și, prin firma sa, ar fi prestat diverse lucrări la vilele lui Govor. În această vară, în august, Tehnic Asist a început lucrările pentru modernizarea aeroportului din Tulcea, contract în valoare de 16 milioane de euro, finanțare  europeană obținută prin Programul Operațional Sectorial Transport. Lucrările de modernizare presupun, în această fază, lăţirea cu 45 de metri şi lungirea cu 60 de metri a pistei de decolare.

De asemenea, așa cum PUTEREA a arătat, în Satu Mare, începând din această iarnă, Tehnic Asist se va ocupa, până în 2018, de serviciile de deszăpezire a drumurilor județene, urmând să încaseze în jur de 26,2 milioane de lei fără TVA. Firma din Botoșani și-a adjudecat un acord cadru de la CJ Satu Mare, după o licitație controversată, care s-a întins de-a lungul a aproape un an, în condițiile în care au ofertat un preț mai mare decât celălalt participant.

Reglările de conturi între Vlas și Mihalachi au prejudiciat bugetul public cu 14 milioane de lei

În județul de baștină, Botoșani, Tehnic Asist a fost implicată într-un imens scandal, după o licitație cu cântec pe care și-ar fi adjudecat-o după ce și-ar fi falsificat portofoliul de lucrări. Autoritatea de Management POS Mediu a dispus aplicarea unei corecții financiare de 14.540.646,54 de lei companiei Nova Apaserv SA, din subordinea CJ Botoșani, pentru că nu a respectat legea achizițiilor publice.

Autoritatea de Management a constatat că Nova Apaserv, în calitate de autoritate contractantă, a atribuit un contract pentru extinderea unor rețele de apă și canalizare unui ofertant, respectiv Tehnic Asist, care nu îndeplinea criteriile de calificare din caietul de sarcini. Sesizarea a fost făcută de principalul concurent al lui Mirel Vlas, în Botoșani, afaceristul Victor Mihalachi de la Victor Asist, a cărui firmă a fost descalificată. SC Nova Apaserv SA a contestat în instanță corecția primită pe care a primit-o iar procesul se judecă la Curtea de Apel Suceava.

Coornell`s Floor: firma de casă a PNL Botoșani

Coornell`s Floor SRL a intrat în atenția presei datorită celui mai scump WC din România, peste 420.000 lei, pe care l-a construit, din bani publici, în comuna Coțușca, județul Botoșani. Firma a fost înființată în localitatea botoșăneană Roma, în 2008, de frații Marcel și Cornel Bârsan, cel de-al doilea fiind rezident în SUA. Deși necunoscuți pentru marea masă a publicului, frații Bârsan au devenit foarte renumiți printre primarii liberali din județ. La baza notorietății lor au stat recomandările mai mult decât călduroase ale deputatului PNL Costel Șoptică.

Datorită relației cu deputatul Șoptică, Coornell’s Floor a devenit firma de casă a PNL Botoșani, fapt ce i-a adus numeroase lucrări finanțate de la buget, pe care le-a câștigat concurând, de multe ori, împotriva greilor de la Tehnic Asist sau Victor Construct. În schimbul susținerii deputatului, Bârsan-ii au făcut din firma pe care acesta o controlează, General Top Com, subcontractantul  lor favorit. Exemplu în acest sens stă reabilitarea căminului cultural din comuna Coțușca, contract câștigat de firma fraților Bârsan pentru 1,3 milioane de lei și executat de General Top Com.

Cel mai scump WC din România într-unul din cele mai sărace județe

 În 2013, Primăria Coțușca, condusă de primarul Dan Vezeteu (PNL, desigur), a atribuit celor de la Coornell’s Floor execuția unei toalete pentru școala din comună, construcție în suprafață de 99 metri pătrați și înălțime de 3,5 metri. Autoritatea locală a acceptat oferta exagerată a Coornell`s Floor SRL, în condițiile în care ar fi putut încredința lucrarea unei alte firme, la jumătate din preț.

La finalul aceluiași an, Coornell`s Floor avea să mai dea un tun, în condiții similare, oferind un preț mai mare decât contracandidații săi, pentru reabilitarea  unui cămin cultural în comuna Ungureni. Lucrarea a fost executată pentru 500.000 de euro, sumă echivalentă cu bugetul pe un an al localității. Având în vedere prețurile piperate pe care firma fraților Bârsan le propun la licitațiile publice, mult peste cele ale competitorilor, presa locală și-a exprimat suspiciunea că documentațiile de achiziție sunt făcute în așa fel încât să-i favorizeze pe cei Cornell’s Floor SRL. Așa s-ar explica de ce ofertele lor sunt aproape perfecte din punct de vedere tehnic și sunt admise de fiecare dată, în detrimentul altor firme, mult mai mari și cu mult mai multă experiență în domeniu. 

 De la WC la reabilitarea Mânăstirii Coșula

Între timp, portofoliul de contracte al fraților Bârsan s-a diversificat și au trecut de la toalete școlare la lucrări de canalizare și alimentări cu apă, amenajări de parcuri, pietruiri de drumuri, reabilitări de monumente istorice, dar și servicii de tuns iarba. Astfel, Coornell’s Floor a câștigat sume importante din amenajarea unui parc în municipiul Botoșani (700.000 lei), refacerea Mânăstirii Coșula pe bani europeni (10 milioane lei) sau construcția stadionului din comuna Mihai Eminescu (800.000 lei).  În doar trei ani, cifra de afaceri a companiei s-a triplat, ajungând de la 8,9 milioane de lei în 2011 la 26,1 milioane lei în 2014 și este în creștere. În luna iunie a acestui an, Consiliul Județean Botoșani, controlat de PNL, a atribuit Coornell`s Floor o nouă investiție, în valoare de peste 5,3 milioane de lei, pentru refacerea a patru poduri județene. (Va urma).


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-11-02Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz