2020-07-13 08:01

Campaniile PUTEREA: Constructorii pe bani publici şi relaţiile lor politice II

 |  16:20
Campaniile PUTEREA: Constructorii pe bani publici şi relaţiile lor politice II

Continuăm în acest număr prezentarea constructorilor cu conexiuni în lumea politicii, care le asigură contracte finanţate din bani publici. După Botoşani, în judeţul Suceava, câteva firme, mai puţin cunoscute, fac legea la licitaţiile publice. Desantul procurorilor DNA în zonă a scos la iveală o serie de mecanisme prin care banii publici erau dirijaţi către unele din aceste firme, prin eludarea legilor.

SUCT SA, constructorul pentru care baronul Nechifor s-a ales cu dosar penal

Campaniile PUTEREA: Constructorii pe bani publici şi relaţiile lor politice II
zoom
SUCT SA este o firmă de construcţii cu tradiţie în Suceava care întreţine relaţii apropiate cu politicienii aflaţi la conducerea judeţului, indiferent de culoare, ceea ce îi asigură acces la contracte finanţate de la bugetul public. În 2013, la aniversarea de 60 de ani, au fost invitaţi numeroşi politicieni, între care baronul PSD Cătălin Nechifor, prefectul judeţului, în prezent anchetat pentru corupţie, Florin Sinescu, primarul Sucevei, Ion Lungu, dar şi preşedintele CJ Iaşi, Cristian Adomniţei.

SUCT apare în dosarul DNA în care Cătălin Nechifor este acuzat de abuz în serviciu şi luare de mită. În luna mai a.c., DNA a scos la suprafaţă o schemă de tip suveică prin care banii publici ajungeau în conturile SUCT SA prin intermediul unei firme din subordinea instituţiei, Drumuri şi Poduri SA.

Drumuri şi Poduri SA a intrat în insolvenţă în 2011 la cererea AGA, din cauza datoriilor şi a pierderilor de 8,2 milioane lei acumulate în 2008, din reparaţii de drumuri judeţene, fără contract. Lucrările nu au fost asumate de CJ condus la acea vreme de Gheorghe Flutur pe motiv că ar fi fost asfaltări electorale. După intrarea în insolvenţă, administrator special a fost desemnat Eugen Girigan, consilier local PSD şi angajat al SC ConBucovina SA, partener de afaceri al SUCT. Cele două firme au participat în asociere la mai multe licitaţii publice.

Drumuri şi Poduri, paravanul după care lucrările CJ au ajuns la SUCT SA

În acest context, potrivit procurorilor, suveica a fost pusă la cale de Cătălin Nechifor de comun acord cu administratorul special în scopul eludării legislaţiei privind achiziţiile publice. Anchetatorii au stabilit că, în 2014, CJ Suceava a alocat 3.500.000 lei pentru lucrări la infrastructura rutieră judeţeană pe care ar fi trebuit să le execute Drumuri şi Poduri SA. Decizia a fost luată sub pretextul redresării firmei. Însă la momentul respectiv la Drumuri şi Poduri nu se punea problema relansării economice, deoarece nu dispunea de capacitatea tehnologică pentru a executa asemenea intervenţii.

Lucrările au fost preluate de SUCT SA, deşi contractul nu prevedea posibilitatea subcontractării. Drept urmare, DNA a ajuns la concluzia că, deşi în aparenţă firma CJ era favorizată, în realitate investiţia a fost realizată de altcineva, care a şi încasat contravaloarea prestaţiilor. Drumuri şi Poduri a fost doar un intermediar, interpus între CJ şi SUCT SA, pentru a da impresia de legalitate.

În mod similar s-a derulat contractul pentru reabilitarea drumului judeţean DJ 291A, în 2013. La propunerea lui Nechifor, CJ a iniţiat un proiect de asociere cu Primărie oraşului Siret pentru preluarea unei porţiuni din drumul respectiv, aflat în administrarea autorităţii locale. Primăria Siret urma să suporte contravaloarea documentaţiei tehnice şi să contribuie cu 100.000 lei pentru execuţie, iar CJ avea să acopere diferenţa de 250.000 lei, din totalul de 350.000 lei la cât au fost estimate lucrările.

Pentru a se evita licitaţia, investiţia a fost atribuită Drumuri şi Poduri SA în baza unui act adiţional la un contract mai vechi şi de aici lucrarea şi banii au fost direcţionate către SUCT.

O cifră de afaceri de 37 milioane de lei din contracte publice

La licitaţiile publice, SUCT SA participă, de regulă, în asociere cu alte două firme sucevene, Florconstruct SRL şi ConBucovina SA. În iulie a.c. asocierea şi-a adjudecat contractul pentru reparaţia şi întreţinerea străzilor din Suceava, timp de doi ani, contra sumei de 28 milioane de lei.

De asemenea, SUCT are în derulare o investiţie de 17,89 milioane de lei, cu termen de finalizare 31 decembrie, pentru construcţia unui campus şcolar, cu finanţare POR şi mai multe lucrări ai căror beneficiari sunt diferite comune sau CNADNR. Aşa se face că, în 2014, SUCT a înregistrat o cifră de afaceri de 37.422.908 lei şi un profit net de 623.204 lei.

Pastorul constructor Juravle, fără teamă de Dumnezeu, dar cu trecere la PNL

Campaniile PUTEREA: Constructorii pe bani publici şi relaţiile lor politice II
zoom
Una dintre cele mai controversate firme de construcţii din Suceava este Test Prima SRL al cărei patron, pastorul penticostal Viorel Juravle, a fost implicat în tot felul de afaceri dubioase. În urmă cu câţiva ani, în 2012, firma a fost anchetată, în mai multe rânduri, pentru exploatarea ilegală a balastului din râul Suceava. Tot în 2012, poliţia suceveană a descoperit că lucrătorii lui Juravle operau mai multe utilaje furate din Italia. De fiecare dată, deşi probele indicau altceva, pastorul a fost scos basma curată din dosarele penale în care a fost implicat.

Apropiat al fostului senator liberal Orest Onofrei şi al lui Gheorghe Flutur, Juravle şi compania sa câştigă constant contracte cu statul, în special finanţate din fonduri europene. Într-o declaraţie pentru PUTEREA, el şi-a exprimat preferinţa pentru acest tip de lucrări pe considerentul că banii sunt mai uşor de obţinut: „Legat de afacerile cu fonduri europene, ar fi de dorit să existe de muncă în această direcţie, căci acolo sunt bani siguri, care vin“.

Pastorul Juravle câştiga contractele publice, favorizat de justiţie

Pentru licitaţiile la care a participat, dar nu a îndeplinit criteriile de calificare, Juravle a pus la cale o schemă, menită să-l transforme în câştigător. Aceasta implică nu doar susţinere politică, ci şi ajutor din partea justiţiei.

În situaţiile în care Test Prima era eliminată, contesta licitaţia la CNSC, iar mai apoi, dacă nu primea câştig, se adresa instanţei. Şi de fiecare dată obţinea soluţii favorabile, la Curtea de Apel Suceava, de la instanţele coordonate de fostul preşedinte Cezar Hâncu, a cărui mamă era membră a comunităţii religioase condusă de el. Deşi ofertele sale nu erau cele mai avantajoase pentru beneficiari, mulţumită justiţiei, Test Prima punea mâna pe contracte.

Între lucrările obţinute astfel, s-a numărat alimentarea cu apă, canalizarea şi staţia de epurare în comuna Ciprian Porumbescu, finanţată prin PNDR, măsura 332, pe care şi-a adjudecat-o, cu o ofertă mai mare decât a competitorilor, după trei contestaţii la CNSC şi două acţiuni la Curtea de Apel.

Din cauza reputaţiei, Test Prima se orientează spre vecini

Venirea PSD la guvernare nu a afectat prea mult Test Prima care a continuat să obţină contracte publice, fianţate din bani europeni. În 2014, Juravle s-a ocupat de modernizarea  exteriorului aerogării din Suceava, pentru care a încasat 2,85 milioane de lei la care se adaugă TVA. În luna februarie a.c., Test Prima a primit, de la Primăria Gălăneşti, lucrarea de amenajare a unui părculeţ cu loc de joacă şi piste de biciclete de 725.000 lei, la care s-a adăugat TVA.

Având o reputaţie controversată în judeţul de baştină, Test Prima şi-a îndreptat atenţia spre Botoşani, unde a intrat ca subcontractor la mai multe proiectei finanţate de UE, între care Planul Integrat de Dezvoltare Urbană Flămânzi, Parcul Regional de Agrement Cornişa, „Reabilitare şi modernizare urbană în municipiul Dorohoi“. Tot în Botoşani, în asociere cu Cornell’s Floor, pastorul Juravle şi-a adjudecat şi contractul de reabilitare a Mânăstirii Coşula, pentru 10,3 milioane de lei.

ConBucovina SA, Symmetrica SRL în topul firmelor sucevene cu cârlig la banul public

Campaniile PUTEREA: Constructorii pe bani publici şi relaţiile lor politice II
zoom
ConBucovina SA este o altă firmă suceveană de construcţii al cărei nume apare în Dosarele DNA care-l privesc pe baronul de Suceava Cătălin Nechifor. În luna mai a.c., sediul său a fost vizat de percheziţiile procurorilor DNA care au preluat documente cu privire la contractele derulate. Potrivit anchetatorilor, administratorul firmei, Ilie Lahman, a plătit către Drumuri şi Poduri SA suma de 300.000 de lei, în contul unei datorii de 120.000 de lei. Plata s-a făcut la solicitarea expresă a baronului Nechifor.

Symmetrica SRL este o societate suceveană patronată de Florentina-Mihaela Stanciu şi Florin-Cristinel Stanciu, specializată în fabricarea, montarea pavelelor care are încheiate contracte în aproape toate judeţele Moldovei, de la Suceava, Botoşani, la Iaşi şi Bacău. Firma este apropiată de secretarul general al PNL, Gheorghe Flutur care „o dirijează“ spre localităţile conduse de edili liberali.

De zece ani, montează pavele în municipiul Suceava, condus de liberalul Ion Lungu, câştigând din contractele cu municipalitatea şi CJ sume de ordinul milioanelor de lei. În 2011, sucevenii au trecut graniţa judeţului în Bacău unde Primăria condusă de Romeo Stavarache le-a plătit în jur de 5 milioane de lei pavarea mai multor artere pietonale şi parcări. În această vară, Symmetrica a mai obţinut un contract foarte important pentru montarea pavelelor, în municipiul Suceava, administrat de liberalul Ion Lungu.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-10-28

Mai multe imagini:
Campaniile PUTEREA: Constructorii pe bani publici şi relaţiile lor politice II
zoom


In legatura cu acest articol...

Campaniile PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice
Parerea ta...

NICOLETA
10 Noi 2015

Si??? atat???? Trebuie sa citim aceste "povesti de groaza" si sa ne minunam de bunastarea condimentata cu tupeu a acestor "pe val" ai momentului??? Cand vom citi si despre pedepse si confiscari de averi??? Cand va da cineva socoteala de distrugerea in totalitate a unui intreg eco-sistem prin aparatia acestei enormitati numita "groapa ecologica" cocotata in varful Mestecanisului?? Domnilor suntem satui de intoxicarea mediatica, poate ne faceti cunoscute si niste rezolvari, niste trageri la raspundere, altminteri sunteti doar buni povestitori...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz