2020-06-02 17:36

Campaniile PUTEREA: Constructorii pe bani publici şi relaţiile lor politice (IV) - Creșterea și descreșterea imperiului Fenechiu

 |  19:57
Campaniile PUTEREA: Constructorii pe bani publici şi relaţiile lor politice (IV) - Creșterea și descreșterea imperiului Fenechiu

O trecere în revistă a afacerilor cu statul din județul Iași nu poate omite ENGEKO, fostă Fene Grup, patronată de Relu Fenechiu, fostul ministru al Transporturilor, în prezent aflat în pușcărie. În urma condamnării baronului liberal, Fene Grup a trecut printr-un proces de rebranduire și a fost preluată spre administrare de un locotenent al acestuia, Cristian Ghibu, fost secretar de stat în Ministerul Transporturilor.

Relu Fenechiu a fost condamnat la cinci ani de închisoare cu executare în Dosarul „Transformatorul“, după ce Fene Grup a vândut, către Electrica Moldova, transformatoare vechi, în locul unora noi, în valoare de 2,8 milioane de euro.

Încă de la înființare, afacerile Fene Grup au urmat aceiași traiectorie ca și cariera politică a liderului PNL. Astfel, dacă în 2000 firmele lui Fenechiu înregistrau un profit net de 6.000 lei, trei ani mai târziu, odată cu influența acestuia în PNL, profitul a crescut la aproape 85.000 de lei. Iar acesta era doar începutul.

În guvernarea Tăriceanu, firmele politicianului ieșean au înregistrat un adevărat boom, profiturile sporind la 830.000 de lei în 2006. Începând cu acea perioadă au început să curgă și contractele cu statul pentru construcția sediilor Direcției Județene de Finanțe și AJOFM Iași, modernizarea unui corp al Facultății de construcții din cadrul Universității “Gheorghe Asachi”, construcția de grădinițe, diverse lucrări de reabilitare și modernizare etc.

Odată cu intrarea la pușcărie a principalului acționar profiturile Fene Grup (ENGEKO) au stagnat. În anul 2014, ENGEKO a înregistrat o cifră de afaceri de 17.856.521 lei, dar nici un leu profit.

Patru constructori au pus monopol pe reabilitarea drumurilor ieșene

Campaniile PUTEREA: Constructorii pe bani publici şi relaţiile lor politice (IV) - Creșterea și descreșterea imperiului Fenechiu
zoom
La începutul acestui an, ziariștii ieșeni au dezvăluit o asociere a patru afaceriști care și-au împărțit județul în zone de influență și care își adjudecă 90% din investițiile de reabilitări de drumuri. Enviro Construct SRL, Eky-Sam SRL, Ted Construct SRL şi Construct&Drum SRL participă împreună la licitațiile organizate de Direcția de Administrare a Drumurilor Județene și de primăriile locale și își adjudecă fiecare lucrările din teritoriul său. În 2014, prin această metodă, cei patru au câștigat în jur de 25 de milioane de lei.

Aranjamentul este confirmat de șeful drumurilor judeţene, Daniel Minciună, care-l tolerează fără să ia nici o măsură ca să spargă monopolul celor patru. „Este corect, aşa este! Nu avem bani, iar estimările sunt făcute la sânge, cum se spune, de aceea nu-şi permite nimeni din afară să vină. Sunt doar firme din Iaşi, care nu suportă costuri de relocare. Recunosc, sunt subevaluate lucrările, dar dacă nu am bani, nu am de unde să pun. Folosim proceduri transparente, la care participă rareori 3-4 firme, de obicei vin doar una sau două”, explica Minciună, pentru ziariștii locali.

Quantum-Enviro Construct, o afacere liberală cu patron fugar

Campaniile PUTEREA: Constructorii pe bani publici şi relaţiile lor politice (IV) - Creșterea și descreșterea imperiului Fenechiu
zoom
Quantum-Enviro Construct este o afacere din domeniul construcțiilor de drumuri care funcționează doar în baza relațiilor politice. Personajul-cheie este Cristian Maftei, finul de cununie al fostului președinte PNL Crin Antonescu. Condamnat la șase ani de închisoare în dosarul fostului prefect Radu Prisecaru, Maftei a reușit să fugă din țară și se ascunde în străinătate. Din ascunzătoare continuă să-și controleze afacerile prin intermediul unor oameni de încredere care îi reprezintă interesele.

Quantum SRL a fost înfiinţată de Cristian Maftei undeva la începutul anilor 2000, însă afacerile au început să-i meargă abia după patru ani, în perioada guvernării PNL. Între 2004 și 2008, liberalii în jurul cărora se învârtea i-au deschis toate ușile, astfel că firma s-a dezvoltat într-un ritm spectaculos. Quantum a încheiat contracte pentru reabilitarea de drumuri cu zeci de primării din Iași, ajungând să raporteze, în 2008, o cifră de afaceri de 21,4 milioane lei.

După schimbarea puterii, în 2008, și ieșirea liberalilor de la guvernare, au apărut și problemele pentru afaceristul cununat de Antonescu. Fără susținere politică, într-un singur an, Quantum s-a prăbușit, fiind nevoită să-și ceară insolvența. Până în 2012, când a intrat în faliment, compania a acumulat datorii de 14 milioane de lei. La problemele de natură economică s-au adăugat condamnarea și fuga afaceristului din țară.

Enviro Construct, succesoarea falimentarei Quantum

A fost momentul intrării în scenă a Enviro Construct, înființată în 2006 de doi salariați ai Quantum, Iulian Daniel Mădârjac și Irina Sîrghi. Enviro a început să preia afacerile companiei falimentare, lucru ce s-a reflectat imediat în situațiile financiare. În 2012, când liberalii au revenit la putere, în cadrul USL, Enviro a ajuns la 17,6 milioane lei cifră de afaceri şi un profit de 858.000 lei. Un an mai târziu profitul a crescut la 2,2 milioane lei doar din afacerile cu statul, căci firma se ocupă doar de reparații de drumuri. 

Afacerile Enviro Construct sunt dependente în totalitate de relațiile politice. Firma și-a adjudecat  numeroase lucrări pentru reparații de drumuri organizate DADJ din subordinea CJ condus de liberalul Cristian Adomniței  sau de primăriile liberale.

În 2013, în asociere cu Eky-Sam, Enviro Construct a obținut contractele-cadru pentru deszăpezire în județul Iași. Într-o altă asociere cu Eky-Sam și Transporturi Auto SA, aparținând fostului lider PSD Botoșani Constantin Conțac, firma lui Cristian Maftei a pus mâna pe reabilitarea drumului Iași-Botoșani, în valoare de 10 milioane de euro.

De la începutul anului, compania a fost angajată să execute mai multe investiții constând în reparații și întreținere a drumurilor. În comunele Miroslava, Bivolari și Voinești, a câștigat trei lucrări de 8,87 milioane de lei, 9,15 milioane lei respectiv 3,07 milioane de lei. Enviro a mai pus mâna pe acordul-cadru pentru întreținere pe timp de vară, timp de doi ani, a drumurilor naţionale de pe raza judeţului Iaşi. Câștigătorul a fost declarat după o licitație cu cântec la care și-a surclasat competitorii oferind cel mai mic preț, 13,99 milioane lei, raportat la o valoare estimată de de 22 milioane lei.

Eky Sam, o firmă transpartinică cu probleme penale

Campaniile PUTEREA: Constructorii pe bani publici şi relaţiile lor politice (IV) - Creșterea și descreșterea imperiului Fenechiu
zoom
Eky Sam SRL Târgu Frumos este administrată de Ionel Echimov, un personaj uns cu toate alifiile și cu lipici la politicieni de toate culorile. Ascensiunea sa este pusă când pe seama relaţiilor cu liberalii, când pe apropierea de PSD. Cu certitudine, numele Eky Sam se află pe lista donatorilor PDL, în 2006.

Echimov nu refuză nici o lucrare, indiferent că este vorba de construcții, reparații, pietruiri, plombări sau deszăpeziri de drumuri. Așa se face că afacerile sale au crescut de la un an la altul, chiar și în perioada de criză.

În 2013, Eky Sam a fost trimisă în judecată de către DNA alături de primarul și viceprimarul comunei Ion Neculce într-un dosar de fraudă cu fonduri europene. În sarcina firmei s-au reținut infracțiunile de fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată, complicitate la infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea ilegală de fonduri europene.

Construct&Drum, contractele neonorate - cea mai bună carte de vizită

Construct & Drum SRL este administrată de Dan Mihai Cojocea şi deţine monopolul lucrărilor de drumuri în zona Hârlău-Cotnari. Firma are un renume prost, care vine din obiceiul de a încasa bani și de a nu executa contractele pentru care a fost angajată. În 2007, Construct&Drum SRL a fost implicată într-un litigiu cu Primăria comunei Deleni, din cauza unei investiții care fusese recepţionată pe hârtie, dar care nu a fost executată niciodată. Prejudiciul adus bugetului local a fost stabilit, la vremea respectivă, de ANAF, la aproximativ 160.000 de lei.

Trecutul dubios nu i-a împiedicat pe cei de la Construct&Drum SRL să participe la licitațiile publice, iar pe beneficiari, primării sau Direcția de Administrare a Drumurilor Județene să-i atribuie contracte. Firma și-a adjudecat numeroase lucrări pentru reabilitări de drumuri în anii trecuți.

În luna iulie a acestui an, asocierea Construct&Drum, Tehnoforest și Enviro Construct a obținut de la DAJD un contract pentru pietruirea unor sectoare de drum în județ, în valoare de 2,6 milioane de lei. 

TED Construct - între lucrări de calitate îndoielnică și insolvență

Campaniile PUTEREA: Constructorii pe bani publici şi relaţiile lor politice (IV) - Creșterea și descreșterea imperiului Fenechiu
zoom
În prezentarea de pe website-ul propriu, Ted Construct apare ca o firmă serioasă, de succes, înființată în 1996 de Cornel Brânză, care activează în domeniul construcțiilor. În realitate, situația nu este chiar așa de roz.

După ce în 2014 a avut o cifră de afaceri de 15,7 milioane de lei şi un profit net de peste 200.000 de lei, Ted Construct a cerut, pe 14 august 2015, deschiderea procedurii de insolvenţă, pentru datorii de peste 3 milioane de lei.

La începutul acestui an, Curtea de Conturi a stabilit un prejudiciu în valoare de 200.000 de lei la o lucrare de asfaltare a unui drum din comuna Ciurea, pentru care Ted Construct a încasat 1,9 milioane de lei. Inspectorii Curții au constatat că, în loc să monteze borduri noi, constructorul le-a lăsat pe cele vechi, deși a încasat banii. Tot la începutul acestui an, Ted Construct a fost acuzată că a executat lucrări  de proastă calitate, pentru care a încasat 2,6 milioane de lei, pe drumul județean Iași - Ţibăneşti. Plombele puse de Ted Construct au sărit după câteva săptămâni, iar drumul a rămas impracticabil, ceea ce nu l-a împiedicat pe șeful DADJ Daniel Minciună să ia apărarea constructorului.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-11-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine