2020-08-14 03:15

Campaniile PUTEREA: Constructorii pe bani publici şi relaţiile lor politice (VI)

 |  18:44
Campaniile PUTEREA: Constructorii pe bani publici şi relaţiile lor politice (VI)

Și în județul Neamț, la fel ca peste tot în România, investițiile din bani publici merg mână în mână cu politicul. Politicieni dețin direct sau prin intermediari firme, în favoarea cărora intervin pentru a le asigura contracte și pentru a le ajuta să-și recupereze banii. Când politicul nu le mai poate asigura protecția și susținerea, agenții comerciali respectivi intră în insolvență sau își închid porțile. Și la Neamț, ca și în alte părți, relațiile dintre oamenii politici și afacerile pe bani publici, pe cât de tentante pe atât de periculoase, fac obiectul anchetelor DNA, care de cele mai multe ori se finalizează cu trimiterea în judecată.

Pinalti a folosit Strong Montaj SA să spele bani din investiții publice

Gheorghe Ștefan, zis Pinalti, primarul suspendat al municipiului Piatra Neamț, a fost trimis în judecată la finalul anului trecut, în legătură cu afacerile derulate de Strong Montaj SA, fostă Tehnoutilaj, firmă pe care o controlează. El este acuzat de „spălare de bani, incompatibilitate și trafic de influență în scopul obținerii pentru sine sau pentru altul de bunuri sau foloase necuvenite“.

Strong Montaj SA, fostă Tehnoutilaj SA, l-a avut ca acționar principal pe Gheorghe Ştefan până în 2006. În 2010, cei doi copii ai primarului, Giorgiana şi Gabriel Ştefan au cesionat acțiunile preluate de la tatăl lor, în 2007, către două persoane: lui Ioan Olaru, fost coleg de şcoală cu Pinalti, și lui Constantin Lamatic.

În calitate de administrator neoficial la Strong Montaj, Pinalti a dispus efectuarea de plăți, a făcut demersuri pentru încasarea facturilor, pentru obținerea de finanțări, a negociat contracte, etc., fapte incompatibile cu funcția de primar pe care a deținut-o. 

Procurorii au mai stabilit că Gheorghe Ștefan s-a folosit de relațiile politice și a intervenit la nivelul Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului pentru finanța investiții în comunele ale căror primari au acceptat să atribuie contracte companiei pe care o controlează. Și cum la nivel județean, fondurile sunt alocate prin intermediul Consiliului Județean, a aranjat ca un om de-al să ocupe funcția de consilier personal al preşedintelui, ca să aibă control asupra traseului banilor.

Ulterior, pentru a scoate banii din firmă, Gheorghe Ștefan a pus la cale o schemă în care a implicat și alte societăți pe care le controla, Best GSG SRL, Giga Star SRL, Euromedia TV SRL, Sonic Media SRL. Timp de patru ani, Strong Montaj a făcut plăți către cei patru agenți comerciali, pentru servicii fictive, inutile ori nejustificate din punct de vedere economic, în valoare de 4.414.221,28 lei.

Best GSG, Giga Star, Euromedia TV și Sonic Media au fost puse sub acuzare, alături de Gheorghe Ștefan, pentru spălare de bani și au fost trimise în judecată. În prezent, dosarul se află în judecată la Tribunalul Neamț și are următorul termen pe 19 noiembrie.

Familia Munteanu: tatăl deputat, fiul constructor pe bani publici

Campaniile PUTEREA: Constructorii pe bani publici şi relaţiile lor politice (VI)
zoom
Pro Invest SRL și Polivalent SRL sunt două societăți comerciale specializate în construcții de drumuri, controlate de Dorin Andrei Munteanu, fiul deputatului PSD Ioan Munteanu. Influența pe care o are politica pe care o face tatăl asupra afacerilor fiului se probează la o simplă trecere în revistă a declarațiilor de interese ale deputatului, din ultimul mandat. Pro Invest și Polivalent au obținut mare parte a lucrărilor pe care le execută, de la instituții publice, prin încredințare directă.

Printre beneficiarii care au acceptat să lucreze cu firmele fiului deputatului Munteanu se numără comunele Bălțătești, Poiana Teiului, Alexandru cel Bun, Cordun sau Săbăoani. În doar două zile, 15-16 septembrie a.c. Pro Invest SRL a câștigat 10.000 de lei, de la societatea de stat Hidro-Serv Bistrița, pentru ...închirierea unei schele metalice.

Din contractele cu statul, firmele familiei Munteanu au înregistrat în 2014 cifre de afaceri de 9.861.088 lei – Pro Invest și 253.283 lei - Polivalent. Deși aparent nu este o firmă mare, având în vedere cifra de afaceri de anul trecut, în 2015, până în prezent, Polivalent SRL a obținut prin achiziție directă de la Direcția Silvică Neamț lucrări de peste jumătate de milion de lei. 

Pe 4 decembrie 2014, Tribunalul Neamţ l-a condamnat pe Dorin Andrei Munteanu la 8 luni de închisoare cu suspendare, într-un dosar în care a fost inculpat alături de alte şapte persoane pentru criminalitate organizată, evaziune fiscală şi spălare de bani. Judecătorii s-au arătat indulgenți cu fiul deputatului,  deoarece și-a recunoscut  vinovăția și a achitat prejudiciul.

Darcons SRL firma familiei președintelui TSD Neamț

Campaniile PUTEREA: Constructorii pe bani publici şi relaţiile lor politice (VI)
zoom
Darcons SRL Roman este deținută de un membru de vază al PSD Neamț, Romică Rotaru, fost vicepreședinte al CJ și subprefect, tatăl președintelui filialei județene a TSD, Alexandru Rotaru. În ultimii ani, Darcons a câștigat milioane de euro din asfaltări și reparații de drumuri dar și construcții civile.

Darcons are un portofoliu consistent format din lucrări de reabilitare de drumuri, poduri, construcția de grădinițe, dispensare, școli, baze sportive, alimentări cu apă și rețele de canalizare etc. Între cele mai importante investiții s-a aflat reabilitarea a 15 străzi din Roman, pentru 9,5 milioane de lei, finanțare POR. Așa că nimeni nu se miră că în 2014, societatea lui Romică Rotaru a înregistrat un profit net de 3.751.141 lei, cu un număr de 95 de angajați. 

Pe de altă parte, mulți beneficiari s-au plâns de calitatea asfaltărilor și de întârzieri la recepție. Un astfel de scandal în care a fost implicată Darcons în județul Iași. La finalul lui octombrie 2014, Darcons și-a adjudecat contractul pentru asfaltarea unui kilometru de drum județean pe raza comunei Mircești  pentru 550.000 de lei. În loc să se apuce de treabă, având în vedere că se apropia sezonul rece, Darcons a amânat începerea lucrărilor mai bine de o lună, turnând asfaltul pe ploaie. Lucrarea n-a rezistat, covorul asfaltic s-a fisurat și a fost nevoie de șapte luni până când s-au remediat deficiențele.

Deși îi fac un renume prost, problemele de calitate și reclamațiile beneficiarilor nu-l împiedică pe Romică Rotaru să participe la alte licitații și, mai ales, să le câștige. Mulțumită apartenenței politice, Darcons a devenit un jucător important pe piața construcțiilor din regiunea Neamț – Vaslui – Iași.

Regele asfaltului din Neamț, judecat pentru evaziune fiscală

Campaniile PUTEREA: Constructorii pe bani publici şi relaţiile lor politice (VI)
zoom
Gheorghe Asmarandei, acționarul majoritar al Asiri Internațional SRL este finul de cununie a fostului prefect PDL și șef al Gărzii Financiare Neamț, Mihai Archip. Acest lucru explică de ce Asiri a fost pentru o bună perioadă de timp unul dintre cei mai importanți asfaltatori din Nordul Moldovei, cu cifre de afaceri în jurul a 75-80 de milioane de lei anual.

Firma a fost înființată de Asmarandei în asociere cu Gheorghe Augustus Irimia în 1997 și a avut, inițial, ca principal obiect de activitate comerțul cu materiale de construcții. Ulterior, s-a reprofilat pe construcții și asfaltări obținând numeroase contracte pentru investiții publice în Neamț, Botoșani, Iași și Bacău. Între cele mai importante se numără reabilitarea drumului Botoșani-Iași, construcția depozitului de deșeuri de la Giroc (Neamț), reparații  de străzi în municipiul Iași și Piatra Neamț, lucrări de deszăpezire etc.  

Conform bilanţului contabil, la finalul anului 2013 Asiri a înregistrat creanţe în valoare de 52.753.143 lei și datorii de 70.426.242 lei, la o cifră de afaceri de 74.151.094 lei astfel că, în octombrie 2014 și-a cerut insolvența.  Chiar și așa, a continuat să deruleze contracte publice, precum cel de reabilitare a unor străzi în orașul Buhuși, finanțat prin POR,  pe care, după întârzieri de peste un an, trebuie să-l finalizeze până pe 31 decembrie a.c.. În caz contrar, dacă lucrările nu se vor încheia la vreme, autoritatea locală ar putea pierde finanțarea de 12.815.303 lei.

Tot în 2014, Gheorghe Augustus Irimia, unul dintre administratori a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscal, spălare de bani și constituire de grup infracțional organizat. Anchetatorii au stabilit că Irimia a introdus în contabilitate facturi false, prejudiciind statul cu 4.259.475 lei. În timpul anchetei, arhiva contabilă a firmei a luat foc  în mod inexplicabil, fiind distruse o mare parte din documente.

În prezent, dosarul se judecă pe rolul Tribunalului Neamț și are termen pe 25 noiembrie când va fi prezentată expertiza contabilă, cu răspunsurile la obiecțiunile procurorilor, cerută de unul dintre inculpații din dosar.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-11-10

In legatura cu acest articol...

Campaniile PUTEREA: Constructorii pe bani publici şi relaţiile lor politice (V)

Campaniile PUTEREA: Constructorii pe bani publici şi relaţiile lor politice (IV) - Creșterea și descreșterea imperiului Fenechiu

Campaniile PUTEREA: Constructorii pe bani publici şi relaţiile lor politice (III)

Campaniile PUTEREA: Constructorii pe bani publici şi relaţiile lor politice II

Campaniile PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice
Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz