2020-08-12 16:19

CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (X). Buzău

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (X). Buzău

În județul Buzău există un patrulater de firme, Mecan Construct – Conferic – Liciu Con – Nikost Impex, care își împart toate lucrările de reabilitări de drumuri județene și deszăpeziri. De ani buni, aceleași patru firme își adjudecă toate licitațiile publice. Deși numele lor este implicat în numeroase scandaluri de corupție, nici o anchetă nu a reușit să le clintească de la robinetul cu bani publici.

Mecan Construct, firma eminenței cenușii  din PSD Buzău

Mecan Construct SRL este patronată de Dumitru Dobrică, una dintre eminențele cenușii ale PSD Buzău. Apropiat al primarului buzoian Constantin Boșcodeală, el a fost implicat în luptele interne din organizația  județeană a PSD, contribuind la înlăturarea senatorului Ion Vasile.

Fost consilier judeţean, Dobrică a fost nevoit să demisioneze în 2013 din cauza ANI, care l-a acuzat de conflict de interese. Potrivit inspectorilor de integritate, a participat la adoptarea a 23 de hotărâri ale CJ prin care au fost alocați 16,5 milioane euro pentru lucrări contractate de Petro Cosind SRL, unde el, soţia şi fratele său erau angajaţi. Ulterior, din suma respectivă, 6,5 milioane de euro au ajuns la Mecan Construct. 

Dobrică a contestat decizia ANI,  dar a pierdut în prima fază iar procesul său a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Afacerea Urbis –Mecan, o schemă de devalizare a bugetului local

Un control al Curții de Conturi din 2009 la Primăria Buzău scotea la iveală mai multe ilegalități în derularea unor achiziții din perioada 2007-2008. Este vorba de două contracte pentru reabilitarea de străzi și trotuare, în valoare de 5 și respectiv 8,7 milioane de euro încredințate societății Urbis Serv, subordonată Consiliului Local, cu încălcarea legislației privind achizițiile publice.

Urbis a subcontractat lucrările de reabilitare a străzilor către Mecan Construct tot fără să respecte procedura de achiziții. Așa s-a ajuns ca, ocolind legea, Primăria Buzău să plătească firmei lui Dobrică, indirect, 9.348.955,53 lei pentru reparații de străzi.

Pe lângă acestea, Curtea de Conturi a mai sesizat și alte nereguli care au  produs un prejudiciu de peste 4,83 milioane lei. Lucrările au fost supraevaluate iar prețurile și tarifele percepute de Mecan pentru materiale de construcţie, utilaje și transport au fost mult umflate. Din documentele analizate, reieșea că  utilajele Mecan ar fi lucrat și 30 de ore pe zi.

A fost o schemă prin care banii publici au trecut de la Primărie în conturile Mecan, prin intermediul Urbis Serv. Alături de Dobrică au fost implicați primarul Boșcodeală, condamnat în primă instanță la cinci ani pentru abuz în serviciu, actualul președinte al CJ Buzău, Petre Neagu și deputatul Mirel Ciolacu, președinte al PSD Buzău. Ultimii doi au fost, la acea vreme, directori la Urbis Serv și au semnat toate documentele.

„De fapt, SC Urbis Serv SRL Buzău nu a fost decât un intermediar între SC Mecan Construct SA Pătârlagele şi Primăria municipiului Buzău, deoarece situaţiile de plată pentru asfaltarea străzilor, după ce au fost semnate şi confirmate de conducerea societăţii, au fost transmise spre decontare Primăriei Buzău, fără ca SC Urbis SA să obţină vreun beneficiu din aceste activităţi“, se arată în nota de control a Curții de Conturi.

Nota Curții de Conturi a ajuns pe masa DNA Ploiești însă procurorii nu au găsit nimic ilegal și au dispus neînceperea urmăririi penale pentru cei implicați.

Cu Dobrică anchetat, Mecan merge mai departe

Dosarul pentru conflict de interese nu l-a oprit pe Dumitru Dobrică să încheie alte contracte cu statul. În septembrie 2014, asocierea Strabag SRL – Mecan Construct a câștigat licitația pentru asfaltarea mai multor străzi din Buzău, pentru 1.797.607,94 lei. O altă asociere, Mecan Construct – Via Carpatica Consult – Selina SRL avea să-și adjudece, de la CNADNR, serviciile pentru deszăpezirea unor drumuri naționale în județul Buzău.

Poziția de vicepreședinte al PSD Buzău și influența pe care i-o conferă funcția îi aduc lui Dumitru Dobrică și firmei sale profituri de milioane de euro.  Conform declarației de interese din iunie 2013, între 2007 și 2012, Mecan a obținut 22 contracte publice, de 95.848.136,92 RON, peste 22 milioane de euro.

Conferic SRL și ginerele baronului PSD Victor Mocanu

Conferic SRL este altă firmă controversată a cărora asociați, Constantin Moglan și Emil Nicolai, au fost oamenii de casă ai senatorului PSD Victor Mocanu, fost președinte al CJ între 2004 și 2012. Conferic a primit numeroase lucrări finanțate de la bugetul județean, ajungând la o cifră de afaceri, în 2012, de 18.226.494 lei. În 2012, Constantin Moglan a fost condamnat la 4 ani de închisoare cu suspendare pentru complicitate la infracțiunea de folosire de documente false și inexacte într-un dosar de fraudă cu fonduri europene.

O anchetă penală care a vizat contractele CJ pentru deszăpezire aferente anilor 2009 și 2010 avea să descopere că firma a funcționat ca paravan pentru un SRL controlat de ginerele lui Mocanu.  Celor de la Conferic le-a fost atribuită deszăpezirea drumurilor județene pentru iarna 2009-2010, deși nu aveau utilajele necesare, iar aceștia au subcontractat către Baum Construct, aparținând lui Daniel Drăgan, ginerele șefului CJ. Pentru prestația sa, Baum Construct a încasat jumătate din cele 3,06 milioane contractate. De precizat că în contractul încheiat cu CJ se stipula că antreprenorul nu poate apela la subcontractori.

După ce  Victor Mocanu a pierdut mandatul de președinte CJ cifra de afaceri a Conferic  a scăzut la jumătate. 

Liciu Con și Nikost Impex

Alte firme cu proptele politice, abonate la banul public sunt Liciu Con și Nikost Impex SRL. Promovate pe vremea lui Victor Mocanu, au rămas abonate la banul public și după căderea acestuia. Alături de Mecan Construct și Conferic, acestea  culeg grosul  contractelor publice din Buzău.

În 2013, Liciu Con a fost implicată într-un scandal de presă, după ce o televiziune buzoiană a descoperit că a încercat să înșele CNADNR cu 150.000 de lei. Angajată să curețe de aluviuni un drum national, firma a raportat cantități mai mari de material evacuat, încercând să obțină mai mulți bani, prin fraudă. Povestea a fost dată în vileag, însă a rămas fără urmări.

Cu două luni înainte de arestarea sa, la începutul lui decembrie 2014, urmașul lui baronului Mocanu, Cristinel Bâgiu, a împărțit, celor patru, câte o halcă dintr-un proiect amplu, de refacere a infrastructurii afectate de cal,amități naturale. Suma totală de aproximativ 5,35 milioane lei a fost împărțită după cum urmează  Conferic SRL - 3,6 milioane lei, Liciu Con - 1.005.486,03 lei, pentru Mecan Construct-  341.526,19 lei  și Nikost Impex-  397.723,47 lei.

Cristinel Bâgiu: șpagă cu escavatorul de la constructori

Venirea lui Cristinel Marian Bâgiu la conducerea Consiliului Județean Buzău nu a însemnat și o rotire a firmelor abonate la bugetul județului. Au rămas aceleași, cărora li s-au mai adăugat Gecotrans Constructii Civile și Gecotrans, patronate de afaceristul Cristinel Pascu, soțul fostei secretare a primarului Constantin Boșcodeală. 

Arestarea lui Bâgiu pentru luare de mită, pe 7 decembrie 2014, avea să scoată la iveală schema prin care acesta disimula șpăgile primite în schimbul contractelor publice. Constructorii trebuiau să închirieze un escavator care îi aparținea lui Bâgiu și pentru care plăteau 1034 de euro lunar. Astfel, între 20 noiembrie 2012 - 12 noiembrie 2014, Cristinel Bîgiu a semnat 12 contracte cu Gecotrans SRL și Gecotrans Construcții Civile și Industriale în valoare de peste 7 milioane de lei.

Coincidențe ciudate în atribuirea contractelor de deszăpezire

Printre ultimele contracte semnate de baronul Bâgiu înainte de a intra la pușcărie, au fost pentru deszăpezirea drumurilor județene în iarna 2014-2015. Au fost cinci contracte atribuite, în urma unor licitații, firmelor Gecotrans Constructii Civile, Nikost Impex, Mecan Construct și Conferic SRL. Situația s-a repetat, aproape la indigo, și în această toamnă când aceleași patru firme și-au adjudecat lucrările pentru deszăpezirea drumurilor județene, pentru 9.199.232,15 lei. Singurul lucru diferit, comparativ cu anul trecut este numele președintelui CJ care și-a pus semnătura pe contracte: Petre  Negru.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-12-09

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz