2020-08-15 23:45

CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici şi relaţiile lor politice (XI). Tulcea

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici şi relaţiile lor politice (XI). Tulcea

La sfârșitul lunii mai, Constantin Hogea, primarul liberal al orașului Tulcea era arestat de procurorii DNA, acuzat de luare de mită, într-un dosar în care a fost implicat unul dintre cei mai importanți constructori locali. Primarul ar fi primit șpagă un apartament cu trei camere în schimbul ajutorului acordat afaceristului Cornel Constantin Georgescu și firmei sale Coral SRL Tulcea, în vederea obținerii unor autorizații de construcții.

Potrivit anchetatorilor, primarul a semnat o autorizație de construire care a permis Coral SRL să înceapă construcția unui bloc de locuințe în apropierea Penitenciarului Tulcea și a Centrului Militar Județean, fără să dețină avizele ministerelor de Justiție și al Apărării Naționale, așa cum prevede legea. Mai mult, Constantin Hogea s-a angajat să protejeze interesele financiare ale firmei lui Cornel Georgescu care, la vremea respectivă, avea în derulare mai multe contracte de prestări servicii și execuție de lucrări la Primăria Tulcea.

La doi ani de la această înțelegere, pe 21 ianuarie 2009, între Coral SRL, Valeria Hogea și Sorina Ioana Hogea, soția, respectiv fiica primarului a fost încheiat un contract de vânzare-cumpărare pentru un apartament cu trei camera despre care procurorii susțin că reprezintă mita.

Pe 24 august2015, la câteva luni după ce a fost arestat, Constantin Hogea a fost în judecată iar în prezent dosarul său se află pe rolul instanțelor din Tulcea.

Fiul lui Georgescu ar putea fi succesorul lui Hogea

Cornel Constantin Georgescu este un important om de afaceri din Tulcea stabilit aici cu mai mulți ani în urmă, din  Bucovina. În 2011, revista Forbes îl prezenta printre milionarii României cu o avere cifrată undeva la 18-19 milioane de euro, obținute din construcții, afaceri imobiliare și turism. Afacerile în construcții le-a început încă din 1990, dar succesul în domeniu l-a cunoscut după 2004, același an în care Constantin Hogea a fost ales primar în Tulcea.

Coral SRL s-a specializat pe lucrări de restaurare și modernizare, fapt ce i-a adus numeroase lucrări finanțate din bugetul public. Coral SRL și-a înscris în palmares lucrări importante finanțate de Ministerul Culturii și Cultelor, Primăria și Consiliul Județean Tulcea, dar și Primăria Constanța, Tribunalul Constanța și Centrul Comercial Tomis. Între aceste s-au aflat bisericile de cretă de la Basarabi, cetatea Enisala, farul vechi din Sulina, bazilica paleocreştină de la Niculiţel  şi numeroase alte imobile de patrimoniu din  Tulcea.

Și pentru ca legătura dintre politic și afacerile lui Cornel Georgescu să fie și mai bine evidentă, trebuie să spunem că fiul milionarului, Victor Georgescu, avocat de profesie, este unul dintre liderii organizației județene de tineret a PNL. Într-o vreme, înainte de arestarea și trimiterea în judecată a lui Constantin Hogea, presa locală a acreditat ideea că Vlad Georgescu ar fi fost pregătit pentru a-i lua locul la primărie.

Coral Tulcea, un pește mare între constructorii tulceni

În 2014, în luna martie, asocierea formată din Coral SRL și Nemar Edil Construct Bucureşti au obținut de la Primăria Tulcea lucrarea de reabilitare a unor străzi importante din municipiu, în valoare de 15.932.982,88 lei. Altă lucrare mare realizată de Coral SRL a fost  stația de epurare a municipiului Tulcea, recepționată în mai 2014, cu mare pompă, de primarul Constantin Hogea și președintele CJ Tulcea, Horia Teodorescu. Investiția a fost finanțată prin POS Mediu și a fost realizată de o asociere formată din CORAL SRL Tulcea, GINZLER Stahl-und Anlagenbau GmbH și Machowetz&Partner Consulting Ziviltechniker GmbH Austria. Suma încasată a fost de  45.698.462 lei fără TVA.

O parte dintre contractele încheiate între Coral SRL și Primăria Tulcea, în privința cărora există suspiciuni de corupție, fac obiectul multor dosare penale aflate în curs de cercetare la  DNA Galați. Acest lucru nu pare să afecteze prea mult activitatea economică a firmei, care a obținut în 2014 un profit de 4.649.908 lei.

Condorul baronului Teodorescu și-a luat zborul

Condorul SRL Babadag, fost Avântul, este firma președintelui CJ Tulcea, Horia Teodorescu, care deține peste 1.000 de acțiuni în valoare de aproximativ 100.000 lei.

De profesie inginer, abil om de afaceri, el a fost ales președinte al CJ Tulcea în anul 2012 însă firma sa a fost abonată la bani publici mult mai dinainte. O demonstrează portofoliul de afaceri prezentat pe website-ul firmei, în care au fost trecute lucrări de tot felul, de la alimentări cu apă și canalizare, la pietruiri și asfaltări de drumuri și construcții civile, respectiv reabilitări de școli, cămine culturale etc.

În prezent, Condorul SRL Tulcea prestează lucrări finanțate din bani publici atât în județul păstorit de Horia Teodorescu dar și în cele învecinate.  Conform declarației de interese a președintelui Teodorescu, din 2011 și până în prezent, firma a contractat mai multe lucrări, de regulă în asociere, pentru care a încasat sume destul de consistente.  Cea mai mare sumă încasată a fost de peste  22 milioane lei, pentru lucrări executate  în beneficiul Primăriei comunei Glodeanu Siliștea, din Buzău.

În 2014, Condorul SRL a înregistrat o cifră de afaceri de  21.246.187 lei, aproape de trei ori mai mare decât cea înregistrată  în 2013, de 8.939.954 lei, și un profit de 2.937.118 lei cu un număr de 53 de angajați. 

Fil Construct, protejații lui Tarhon, ex-președinte CJ Tulcea

Fil Construct SRL din localitatea Sarichioi este o altă firmă abonată la contractele cu statul din județul Tulcea. Societatea are doi asociați, Liuba Gurei şi Filip Gurei și este apropiată fostului președinte al Consiliului Județean Tulcea, Victor Tarhon, în prezent vicepreședinte al Mișcării Populare.

În portofoliul Fil Construct sunt trecute alimentări cu apă și lucrări de canalizare, reabilitări și construcții de drumuri și poduri, școli, cămine culturale, sedii de instituții publice, blocuri ANL etc. În 2013, firma a prins un contract în valoare de 500.000 de lei, tot de la Consiliul Județean, condus de Horia Teodorescu (PSD), pentru reabilitarea obiectivului „Casă de tip familial pentru copii cu dizabilităţi“. O altă investiție publică contractată de Fil Construct a fost modernizarea și dotarea Spitalului Judeţean de Urgenţă, finanţată prin POR, în valoare de 10.509.477 de lei, pe care și-a adjudecat-o în asociere cu Tehnoplus Medical SRL din București.

Pe vremea în care Tarhon a condus Consiliul Județean, Fil Construct a fost favorită la contractele publice, fie că a fost vorba de reparații de drumuri, deszăpeziri  sau construcții civile. Între 2009 și 2012, când protectorul politic a plecat de la CJ Tulcea, Fil Construct SRL a primit spre execuție un număr de 14 lucrări în valoare totală de 41 milioane lei, fără TVA, pentru diferite lucrări. Între acestea, unul dintre cele mai importante a fost cel pentru întreținerea și reabilitarea unor drumuri județene, din 2011, care i-a adus un câștig de 16.153.917 lei fără TVA.

Direcție a CJ desființată ca să facă loc firmelor de partid

În toamna lui 2011, cu câteva luni înainte de alegerile locale și instalarea noului președinte, Horia Teodorescu, CJ Tulcea a încredințat asocierii formate din Fil Construct și Glacial Prod, altă firmă de casă a lui Tarhon, lucrările de deszăpezire a celor 650 de kilometri de drumuri județene, pe timp de trei ani, pentru aproximativ trei milioane de euro pe an, în jur de 4.500 euro/km.

Modul în cele două firme au ajuns să să-și adjudece contractul de deszăpezire a drumurilor tulcene a fost subiectul mai multor articole de presă din vremea respectivă. Pentru a-și aduce favoriții la robinetul cu bani publici, Victor Tarhon a trebuit, mai întâi, să desființeze Direcţia Judeţeană de Servicii Publice (DJSP) structură din subordinea CJ care avea atribuţii în realizarea acestui tip de servicii.

Așa se face că în iulie 2011 CJ Tulcea a aprobat, prin hotărâre, desființarea DJSP și i-a trimis în șomaj pe cei 31 de angajați, pe motiv că astfel se vor realiza economii la bugetul județului. La scurtă vreme, însă Tarhon a propus externalizarea serviciilor de întreținere a drumurilor și i-a angajat pe cei de la Fil Construct și Glacial Prod. Iar diferența s-a văzut aproape imediat, când costurile au crescut substanțial , de la 2,2 milioane lei, bugetul anual alocat DJSP în 2011, la 10 milioane lei sumă plătită celor două firme  de casă pentru întreținerea drumurilor în 2012.

În Tulcea nu s-au dezvoltat mari rechini ai construcțiilor pe bani publici. Ceea ce nu înseamnă că licitațiile se fac așa cum scrie la carte și că nu există favoriți protejați de partide sau politicieni. Chiar în acest an, primarul Tulcei, Constantin Hogea, a fost a fost arestat și trimis în judecată pentru un apartament cu trei camere primit în schimbul unei semnături pe o autorizație ilegală destinată construcției unui bloc de locuințe.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-12-10

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz