2020-08-14 04:05

CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice. XIX: Ialomița lui Bucșaru

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice. XIX: Ialomița lui Bucșaru

Județ sărac din Bărăgan, Ialomița poate fi privită, datorită legăturilor sale economice, ca o prelungire a Constanței și a zonei București-Ilfov. Afacerile din județ s-au dezvoltat doar în direcția indicată de baronii social-democrați. Cele mai importante investiții publice din zonă sunt derulate de mari constructori cu relații la partid, din Capitală și din Dobrogea. Din zonă, chiar dacă și-a mutat afacerile, Dumitru Bucșaru, rămâne în istoria județului Ialomița ca cel mai important constructor pe bani publici și ca patron al uneia dintre cele mai spectaculoase echipe de fotbal, Unirea Urziceni. Printre cei care l-au ajutat să se îmbogăţească se numără Mihai Necolaiciuc, Miron Mitrea, Dorin Cocoş, Traian Băsescu, Elena Udrea sau Gabriel Oprea.

Tripleta Mitrea, Sechelariu, Necolaiciuc a propulsat Valahorum

Bucșaru a intrat în construcții din ‘90 însă a dat lovitura abia în 2000, după instalarea lui Miron Mitrea la Ministerul Transporturilor. Valahorum, a devenit rapid antreprenorul favorit al ministrului, al secretarului de stat Sergiu Sechelariu și, în special, al directorului SNCFR, Mihai Necolaiciuc.

De altfel, între tunurile pe care le-a dat, la loc de cinste stau contractele pentru modernizarea sau construcția unor imobile din patrimoniul CFR, la prețuri mult supraevaluate. Iar cireașa de pe tort a fost Complexul Astoria din Snagov, de pe urma căruia statul a ieșit cu o pagubă de 700 miliarde de lei vechi. Presa a dezvăluit cum firmele lui Bucșaru au umflat facturile pentru materiale de construcție furnizate și pentru lucrările prestate chiar și de câteva mii de ori.

Pentru a da impresia de legalitate, Neculaiciuc a apelat la Bursa Română de Mărfuri de unde a selectat doar ofertele depuse de Valahorum SA, Star Construct 91 SRL si Continental Construct Invest SRL, controlate de afaceristul ialomițean. SNCFR a cumpărat șuruburi la prețul de 1.420.243 lei vechi/bucata, piulițe la 551.000 de lei vechi/bucata, huse de pernă la 3.417.990 lei vechi/bucată etc. Preturi umflate au fost practicate și la serviciile prestate, astfel că transportul cu roaba, a unor materiale, pe o distanță de 90 de metri, a costat peste 42 de milioane de lei.

După ce a țepuit CFR-ul, Bucșaru a fost plătit la ordinul lui Băsescu

În 2005, Bucșaru a intrat în atenția jurnaliștilor datorită președintelui Traian Băsescu, care a intervenit pe lângă ministrul Transporturilor, Gheorghe Dobre, ca să-i plătească o datorie de 110,5 miliarde lei vechi. Băsescu a redirecţionat un memoriu primit de la afacerist cu rezoluția: „D-le ministru Dobre. Rog analizaţi şi rezolvare legală“. La trei luni după această rezoluție, SNCFR s-a achitat de datoria către firmele lui Dumitru Bucșaru. 

Firmele lui Bucșaru au mai fost implicate în construirea cartierului de vile de lux din spatele Romexpo, al cărui beneficiar a fost ANL. De asemenea, ANL a selectat Valahorum drept constructor pentru transformarea a două vechi cămine aparținând Uzinei Faur în blocuri de locuințe, plătindu-i 35 de miliarde de lei, în 2004. Calitatea lucrărilor nu s-au ridicat nici pe departe la nivelul sumei încasate, dat fiind că după câteva luni, blocurile au devenit de nelocuit din cauza igrasiei și a infiltrațiilor de apă.

Anchetat pentru bancrută frauduloasă

După experiența cu statul, Dumitru Bucșaru a încercat să facă afaceri și în privat, împrumutând 30 de milioane de euro, de la CEC, pentru construcția unui cartier de locuințe, la marginea Bucureștiului. Spre deosebire de combinațiile pe bani publici, bazate pe relațiile politice, care l-au îmbogățit, de această dată, afaceristul a pierdut tot.

A intrat în insolvență și nu a mai putut achita creditul, banca a scos casele la vânzare iar Bucșaru a ajuns în arest la domiciliu pentru bancrută frauduloasă. El a fost acuzat că nu au predat toate activele lichidatorului judiciar, după intrarea în insolvență a societăților sale și că a înstrăinat o parte din ele. Prejudiciul a fost estimat, de anchetatori, la 1,5 milioane de lei. După aproximativ o lună în arest la domiciliu, instanța i-a înlocuit măsura preventivă cu controlul judiciar.

Vicepreședintele CJ Ștefan Mușoiu cu soția abonată la buget

SAM GPL și Project Construct sunt două societăți comerciale abonate la banii publici care aparțin familiei lui Ștefan Mușoiu, președintele executiv al PSD Ialomița și vicepreședinte al Consiliului Județean. Afacerile celor două firme sunt administrate, cel puțin în acte, de soția sa, Maria Alice Sneatinschi.

Deși este profilată, așa cum arată și numele, în comercializarea de GPL și în montajul de instalațiilor auto pe gaz, SAM GPL are un portofoliu consistent de lucrări executate pentru diverse autorități publice, în special primării conduse de PSD. Astfel, în 2009, firma vicepreședintelui CJ a încheiat cu Primăria comunei Albești un contract, în valoare de 2,5 milioane de lei pentru asfaltarea mai multor drumuri locale. Dat fiind că nu avea capacitatea necesară pentru a duce la bun sfârșit o asemenea lucrarea, Ștefan Mușoiu a pasat-o mai departe, în subantrepriză, unei alte societăți comerciale.

La fel ca și SAM GPL, Project Construct este preferată de primăriile din județ pentru reparații la diverse obiective, pentru amenajarea unor locuri de joacă sau a unor parcuri, lucrări de anvergură mai mică ce pot fi executate de cei opt angajați ai Alicei Maria Sneatinschi. Astfel că la finalul lui 2014, firma soției vicelului CJ Ialomița a declarat fiscului o cifră de afaceri de aproximativ 300.000 de lei. 

Declarat incompatibil de ANI, Mușoiu i-a luat locul baronului Silvian Ciupercă

Din cauza contractelor publice derulate de firmele administrate de soția sa, Ștefan Mușoiu a fost declarat incompatibil de Înalta Curte de Casație Justiție, în vara lui 2014, printr-o decizie irevocabilă și definitivă.

La vremea respectivă ANI a demonstrat că Alice Maria Sneatinschi a încheiat în numele SAM GPL și a Project Construct SRL, un număr de șapte contracte cu Muzeul Național al Agriculturii din Slobozia și SC Drumuri și Poduri, subordonate CJ, de pe urma cărora a încasat în jur de 91 mii de lei. Aceasta în condițiile în care Ștefan Mușoiu a participat și a votat la ședințele în care s-a aprobat bugetul celor două instituții publice. Deși decizia instanței a fost definitivă și irevocabilă, în mod surprinzător, personajul ocupă în continuare  funcția de vicepreședinte al CJ. Mai mult, el a fost ales ca înlocuitor al baronului local Silvian Ciupercă, în funcția de președinte, pe perioada în care DNA i-a interzis să-și exercite funcția.

Oyl Company Holding AG, favorita CNADNR pentru zona Ialomița - Constanța

Societatea comercială Oyl Company Holding AG din Slobozia este deținută de Corneliu Dragomir, unul dintre cei mai importanți oameni de afaceri din județul Ialomița. Specializată în construcția și reabilitarea de drumuri și autostrăzi, firma este abonată de mai mulți ani la investițiile derulate în zonă prin CNADNR. Fie că este vorba de lucrări de deszăpezire ori asfaltări, Corneliu Dragomir răspunde prezent la orice licitație publică organizată de Compania Națională.

În luna octombrie 2015, Oyl Company Holding AG și-a adjudecat  acordul cadru pentru întreținerea sectoarelor de drum național din administrarea SDN Slobozia. Contractul se va derula de-a lungul a doi ani iar firma ialomițeană va încasa, pentru lucrările executate suma de 16.019.640 lei, sumă la care se adaugă și TVA.

La finalul lui 2015, CNADNR a atribuit Oyl Company Holding AG contractele de deszăpezire pe drumurile naționale din Constanța și Ialomița. Tot pentru  servicii de deszăpezire, compania lui Corneliu Dragomir va încasa de la Consiliul Județean Ialomița 2 milioane de lei.

Oyl Company Holding AG a declarat fiscului, la finalul anului 2014, o cifră de afaceri de 57.596.449 lei, datorii în valoare totală de 28.214.956 lei, un profit brut de 1.490.331 lei, realizate cu 226 salariați.

Dintre cele 15 firme pe care le-a controlat Dumitru Bucșaru, cea mai importantă a fost Valahorum Construct SA, cu sediul în Urziceni, pe care a înregistrat și clubul de fotbal Unirea. Ulterior, compania și-a schimbat numele în Art Constructii Prest ’92 SA și s-a mutat cu sediul în București.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-10Parerea ta...

MORțII MAMII LOR
24 Ian 2016

de la stânga la dreapta - MAFIOȚI ORDINARI pe care nu i-a căutat (in)Justiția decât la ouă! L-a ținut puțin la Poarta Albă (penitenciarul piloșilor, plini de bani) pe nemernicul ăla de Mitrea și pe majoritatea, în rest - SUNT BINE sau FOARTE BINE! Ăștia merită împușcați! Dar clica infractoare e prea mare și se au unii pe alții la mână...85% din Parlamentul Rușinii sunt infractori SADEA!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz