2020-08-12 16:00

CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (XXI). Teleorman, fieful lui Liviu Dragnea

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (XXI). Teleorman, fieful lui Liviu Dragnea

Piața construcțiilor din județul Teleorman este dominată de vedeta Tel Drum SA, firma în spatele căreia se află liderul PSD Liviu Dragnea. Deși nu apare în acte ca acționar, cifrele de afaceri ale societății au crescut odată cu ascensiunea politică a mai marelui PSD. Dintr-un asfaltator micuț, de interes județean, Tel Drum s-a transformat într-o companie de succes care își adjudecă lucrări dintre cele mai complexe, concurând alături de cei mai importanți jucători din domeniu. Acest lucru a stârnit numeroase invidii și frustrări printre ceilalți constructori care încearcă să supraviețuiască, greu, cu resturile refuzate de firma lui Dragnea. Confirmând relația dintre politic și afacerile publice, Tel Drum se numără printre sponsorii importanți ai PSD, virând în conturile partidului sute de mii de lei.

Tel Drum a depășit de mult granițele Teleormanului și execută lucrări în toată țara, în special în județele administrate de baroni social-democrați. În portofoliul de pe website-ul de prezentare sunt trecute parte din numeroasele lucrări contractate, de la pietruiri, reparații de străzi, construcția de drumuri și poduri, până canalizări și alimentări cu apă.

Faliment la stat, succes după privatizare

Istoria societății a a început în 1999, anul în care Consiliul Județean Teleorman, ca acționar unic, a înființat Tel Drum pentru a reabilita și întreține drumurilor din județ. Un an mai târziu, după venirea lui Dragnea la conducerea CJ, a început și epopeea  companiei. Mai întâi, baronul PSD a făcut în așa fel ca toate contractele să fie încredințate unei  alte societăți, aducând Tel Drum în pragul colapsului.

Concomitent, la propunerea aceluiași Liviu Dragnea, CJ a achiziționat, cu un credit de 15,4 miliarde lei vechi, un utilaj de asfaltare, „tren reciclator - stabilizator la rece in situ“, pe care l-a dat în folosință, logic, asfaltatorului din ograda proprie. Aparent, a avut grijă ca întreprinderea statului să fie readusă pe linia de plutire.

În realitate, intențiile sale au fost  de a înzestra Tel Drum pe banii statului și de a vinde apoi firma unui fost coleg de școală, Marian Fișcuci. Ceea ce s-a și întâmplat. Cu patru miliarde de lei vechi, Fișcuci a devenit proprietarul unei companii ale cărei active valorau 20 miliarde de lei vechi.

După privatizare, Tel Drum și-a revenit ca prin minune, grație contractelor obținute pe bandă rulantă, tocmai de la fostul său patron, CJ Teleorman. Nici n-a fost greu, având în vedere că, pentru a câștiga licitațiile, ofertanții trebuiau să facă dovada deținerii unui tren reciclator asemenea celui cumpărat de CJ și dat în folosință Tel Drum. Firma lui Marian Fișcoci a devenit ceea ce n-a reușit să fie pe vremea când era administrată de autoritățile județene: cel mai important constructor de drumuri zonă.

În 2005, după realegerea la șefia CJ, Liviu Dragnea i-a mai făcut o bucurie colegului, oferindu-i trenul reciclator pentru 19 miliarde de lei și un nou contract pentru reabilitarea drumurilor județene, în valoare de 400 milioane de euro.

Contractele Tel Drum au fost investigate de Comisia Europeană

Datorită lui Dragnea, Tel Drum a câștigat, pe bandă rulantă, și contractele finanțate cu bani europeni de autoritățile locale. Ca atare, în 2011, afacerile firmei au făcut obiectul unui audit solicitat de Comisia Europeană, care a acuzat încălcări ale legislației în domeniul achizițiilor publice pentru două din contractele finanțate din fondurile sale.

Investigația a fost dată pe mâna Consiliului Concurenței, care a clasat-o fără ca cineva să fie tras la răspundere.  În schimb, CE a blocat pentru o perioadă fondurile europene acordate României pentru Programul Operațional Regional.

După 2006, în acționariatul Tel Drum au mai intrat doi colegi de facultate de-ai lui Dragnea, cu care liderul PSD a cântat într-o trupă de rock: Liviu Lucian Dobrescu și Mugurel Sorin Gheorghieş. Conform informațiilor de la ORC, acțiunile s-au împărțit în trei: Marian Fişcuci - 9,33%, Liviu Lucian Dobrescu – 43,99%, iar Mugurel Sorin Gheorghieş - 44%. După 2011, când compania a intrat în atenția instituțiilor de anchetă și a mass-media, asociații au decis ca acțiunile să nu mai fie nominale ci la purtător, ca să fie mai greu de identificat adevăratul proprietar al firmei.

Hidro Olt Construct  rivalul Tel Drum

Hidro Olt Construct SRL, din Alexandria, a fost privită foarte multă vreme, până la intrarea în insolvență, în 2015, drept cel mai important rival al Tel Drum în Teleorman. Firma face parte din grupul patronat de miliardarul Ion Niculae, în prezent în pușcărie, și poate presta o gamă largă de lucrări, de la construcții și reparații de drumuri și autostrăzi, până la diguri, porturi, ecluze dar și construcții de clădiri civile.

Hidro Olt Construct este firma care a stat la originea investigației Comisiei Europene asupra Tel Drum, în 2011. După ce a pierdut, în fața Tel Drum, licitațiile de atribuirea a două contracte pentru reabilitarea unor drumuri, finanțate prin POR, reprezentanții companiei controlată de miliardarul Nicolae au contestat procedura la CNSC.

Contestația a fost respinsă, dar cazul a fost preluat spre investigare de Autoritatea Națională pentru Reglementare și Monitorizare a Achizițiilor Publice (ANRMAP), care a sesizat posibile trucări ale licitației. Astfel, funcționarii ANRMAP au sesizat că firma protejată de Liviu Dragnea a primit cele două lucrări deși ofertele sale au fost mai mari decât ale concurenților. În total, cele doua contracte câștigate de Tel Drum SA valorau aproximativ 32 de milioane de euro (137,6 milioane lei, fără TVA).

Sesizarea și raportul ANRMAP au fost transmise, mai departe, Consiliului Concurenței, care a închis investigația, apreciind că nu au fost descoperite probe concludente.

De asemenea, numele companiei apare și în dosarul penal care îl vizează pe unul din liderii PNL Teleorman,  fostul prefect, Teodor Nițulescu. Aceasta a fost acuzat de procurorii DNA că a făcut presiuni asupra directorului Clubului Școlar Turnu Magurele, cerându-i să anuleze o licitație câștigată de asocierea Tel Drum-Hidro Olt Construct și să atribuie contractul respectiv unei alte asocieri din care făcea partea tot Hidro Olt Construct, dar alături de SC Ten Holding SRL, firmă patronată de un lider local al PNL, Eugen Pârvulescu.

În 2015, Hidro Olt a intrat în insolvență fapt ce a avut repercusiuni asupra lucrărilor publice contractate. Din cauza concedierii unui număr important de lucrători, firma nu și-a mai putut onora obligațiile, astfel că s-au înregistrat întârzieri mari în execuția unor lucrări.

Unicom, firma lui Ion Codrea, denunțătorul mafiei din jurul lui Dragnea

Unicom Construct, parte a grupului Unicom din Turnu Măgurele, este patronată de Ion Codrea, un prosper afacerist local aflat în conducerea PNL, aripa democrat-liberală. Afaceristul teleormănean a căpătat notorietate în 2014, când a făcut dezvăluiri în presă despre mafia politică din jurul lui Liviu Dragnea. El a povestit că a intrat în politică, în anii 2000, ca să scape de presiunile și persecuțiile exercitate asupra sa și a firmelor sale de instituțiile de control coordonate de acoliții lui Dragnea.

Inițial, afaceristul teleormănean s-a în scris în PRM, dar cum Corneliu Vadim Tudor, președintele partidului, nu-i putea acorda protecția de care avea nevoie, a făcut pasul la PDL, punându-se sub umbrela lui Adriean Videanu.

Cam din aceiași perioadă datează și tranzacțiile pe care le-a derulat cu diverse autorități publice. Mai întâi, firmele Unicom au vândut către primării produse metalo-chimice. Ulterior, pe măsură ce afacerile au început să meargă mai bine, Ion Codrea s-a băgat și la lucrări de construcție. Deși nu a făcut un obicei din acest lucru, Unicom Construct a început să câștige licitații publice organizate de primăriile din județ, dar și de Consiliul Județean condus de Liviu Dragnea, cel pe care îl acuza că l-ar persecuta.

Astfel, în 2007, firma a obținut cinci contracte pentru reabilitarea mai multor școli afectate de inundațiile din 2005, în valoare totală de aproximativ 250.000 de lei.

Rockerii și Bombonica

Tel Drum, firmă patronată de foștii colegi de facultate „Sobo” și „Melcul” ai lui Liviu Dragnea, a avut în portofoliu două posturi de radio – Radio Sud Turnu Măgurele şi Radio Z  Zimnicea. Conform Adevărul, Radio Sud a avut sediul la SC Hotel Turris Turnu Măgurele, hotelul deţinut de soția lui Dragnea, Bombonica. Un contract de locațiune între Tel Drum şi hotelul Bombonicăi exista încă din 2002, cu obiectul „turism, activităţi hoteliere şi alimentaţie public“. În acea perioadă, Tel Drum a renovat hotelul Bombonicăi Dragnea.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-18

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz