2020-08-14 04:01

CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (XXII). Dâmbovița, fieful baronului Florin Popescu

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (XXII). Dâmbovița, fieful baronului Florin Popescu

În județul Dâmbovița, afacerile pe bani publici au fost controlate, până în urmă cu câțiva ani, de firmele apropiate PDL și, în special, de baronul Florin Popescu. De altfel nici nu a fost prea dificil, având în vedere că, în perioada 2008- 2012, județul a beneficiat de numeroase finanțări, datorită relației apropiate a lui Florin Popescu cu Elena Udrea, fostul ministru al Dezvoltării și Turismului. Pentru a accede la programele de investiții derulate de ministerul Elenei Udrea, primarii au acceptat să lucreze cu societățile indicate de baronul democrat-liberal.

PROCOR, afacerea  familiei Popescu

În 2008, după ce a fost câștigat alegerile pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița, liderul PDL Florin Popescu care mai apoi avea să fie cunoscut drept Baronul puilor, tatăl și fratele său s-au retras din acționariatul SC PROCOR SA Târgoviște.  Până în 2008, Florin Popescu a deținut nu doar pachetul majoritar de acțiuni, alături de familia sa, ci și poziția de administrator și membru în Consiliul de Administrație.

În vara lui 2008, după ce a ajuns șef al administrației județene, el și rudele sale și-au cedat părțile sociale pentru a evita conflictul de interese și pentru ca ziariștii locali să-și piardă interesul față de afacerile familiei. În acționariat au intrat Adrian-Florin Drago­mir cu aproximativ 55%, Ion State, Gheorghe Constantin şi Petru Dănilă.

La scurtă vreme, Florin Popescu a garantat, prin intermediul altei firme la care deținea acțiuni, Laminorul SA, o linie de credit de 4,4 milioane de lei pentru PROCOR. Acest demers arată că, deși a renunțat la acțiuni, a continuat să manifeste interes pentru afacerile companiei. Chiar și prin prisma faptului că un eventual eșec al PROCOR SA ar fi adus Laminorul în postura de a-i acoperi creditele bancare.

În 2011, după dezvăluirile presei, referitoare la afacerile societății, acționarii PROCOR au luat decizia de a transforma acțiunile din „nominative“, în „acțiuni la purtător“. Acestea nu mai sunt înregistrate la Oficiul Registrului Comerțului astfel că nu poate fi cunoscut numele deținătorului real.

Deputatul OG 7

Afacerile PROCOR SA au luat avânt încă din primul mandat de deputat al Florin Popescu (2004-2008) datorită lucrărilor adjudecate, de la primăriile dâmbovițene, în cadrul Programului de dezvoltare a infrastructurii şi a unor baze sportive din spaţiul rural, inițiat de Guvernul Tăriceanu prin Ordonanța de Guvern  nr.7/2006. La vremea respectivă, presa locală a dezvăluit cum firma lui Popescu, poreclit „Deputatul OG 7“, a obținut în jur de 25% din investițiile guvernamentale derulate în județ.

Ulterior, după alegerea în fruntea Consiliului Județean Dâmbovița, de-a lungul celor patru ani de mandat,  PROCOR a devenit și mai profitabilă, câștigând numeroase contracte pentru investițiile finanțate de la buget. Până în 2012 a câștigat, doar de la CJ Dâmbovița, mai bine de 1,5 milioane de lei din lucrările proiectare și construcție pe care le-a primit.

Mai mult, având în vedere că Popescu a fost omul de încredere al Elenei Udrea, PROCOR a devenit și favorita primarilor din județ care au primit bani pentru investiții în cadrul programelor Ministerului Dezvoltării Regionale și Turismului.

După 21 de ani de activitate însă, în 2012, când Florin Popescu și-a încheiat mandatul la Consiliul Județean, rămasă fără proptelele politice, PROCOR și-a cerut insolvența și a intrat în reorganizare. La finalul anului trecut, pe 17 decembrie, lichidatorul judiciar, Chindia SPRL a scos la vânzare mai multe utilaje ale firmei, la un preț de pornire de 500.000 de lei.

Aproape de a scăpa basma curată

Relația cu PROCOR SA i-a adus lui Florin Popescu și un dosar penal, pentru conflict de interese.  În  urma verificărilor, efectuate de inspectorii Agenției Naționale de Integritate, s-a constatat că la începutul mandatului de președinte al CJ Dâmbovița, a semnat mai multe documente în favoarea societății, în condițiile în care era încă asociat.

Actele incriminatoare au fost un contract de proiectare și execuție lucrări, precum și șapte acte adiționale prin care s-a majorat valoarea de execuție pentru o altă investiție atribuită de instituția pe care o conducea. Potrivit ANI, bugetul județean ar fi fost prejudiciat, astfel, cu 228.070 euro.

Florin Popescu, care între timp, a redevenit deputat și s-a transferat la PMP, a fost trimis în judecată, pe 19 iunie 2014, de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, pentru săvârșirea infracțiunilor de conflict de interese și fals în declarații. Anul trecut, pe 29 octombrie, Înalta Curte a dispus achitarea sa, însă decizia nu este definitivă și a fost atacată cu apel de procurori.

Afacerea Terra Construct 2003 și deputatul-pușcăriaș PSD Ion Stan

Terra Construct 2003 Târgoviște este controlată de Sorin Nicușor Dima, denunțătorul deputatului PSD de Dâmbovița, Ion Stan, din noiembrie 2012. La începutul acestui an, pe 25 ianuarie, Ion Stan a fost condamnat definitiv la doi ani de închisoare pentru trafic de influenţă, printr-o sentință a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie.

Deputatul PSD a fost trimis în judecată de procurorii DNA, în decembrie 2013, fiind acuzat că i-a cerut afaceristului Sorin Dima să-i finanțeze campania electorală cu 130.000 de lei. În schimbul banilor, Ion Stan s-a angajat să-i obțină contracte cu statul, lăsând să se înțeleagă că ar avea influență asupra unor primari și șefi de instituții publice. Potrivit rechizitoriului, deputatul a primit, prin intermediul şoferului său, 60.000 lei, sume pe care le-a folosit pentru achiziția unor materiale de promovare ce au fost împărțite alegătorilor.

Terra Construct, a intrat în afacerile cu statul încă din 2006, când a câștigat primul contract, la Primăria Sectorului 2 București, pentru demolarea unor garaje. Pentru această lucrare, firma lui Dima a încasat 612.850 de lei. Au mai urmat și alte contracte, între care demolarea Uzinei de Apă din municipiul Slobozia (85.203 de lei) precum și reabilitarea unor blocuri în municipiul Târgoviște (1.979.157 de lei fără TVA).

În legătură cu această din urmă lucrare executată de Terra Construct, primarul interimar al municipiului Târgoviște, Cristian Stan, susținea, în vara lui 2015, că a fost de proastă calitate și supraevaluată.

În decembrie 2009, Terra Construct a primit spre execuție construcția unei baze sportive, în comuna Perșinari județul Dâmbovița. Valoarea contractului a fost de 504.339 de lei.

În denunţul din 2012, Nicuşor Sorin Dima susţine că i-a dat mită deputatului Ion Stan tocmai pentru a obține de la CJ Dâmboviţa  lucrarea de construcție pentru această bază sportivă – teren de fotbal şi anexe. Terra Construct avea încheiat deja un contract cu Consiliul Local Perșinari, despre care face referire în discuțiile pe care le-a purtat cu deputatul Stan și care au fost interceptate de procurori. În context este pomenit numele lui Adrian Țuțuianu, actualul președinte PSD al CJ Dâmbovița precum și numele Rovanei Plumb, deputat PSD, fost ministru în Cabinetul Ponta.

Complis SA, firmă controlată de PSD, dar cu relații transpartinice

Complis SA din Târgoviște îl are în structura acționariatului pe fostul deputat PSD de Dâmbovița Gheorghe Ana. De-a lungul vremii, firma a derulat mai multe contracte bănoase încheiate atât cu Consiliul Județean, primării și instituții publice din județ cât și cu Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului.  

În 2012, Complis SA a făcut parte dintr-un consorțiu de firme alături de Grossmann Engineering Group, patronată de Iulian Herțanu, cumnatul fostului premier Victor Ponta și Proms Concept Group SRL care a obținut contractul pentru reabilitarea și extinderea rețelelor de apă și canalizare în municipiul Târgoviște. Lucrarea a fost finanțată din fonduri europene, prin POS Mediu, în cadrul unui proiect în valoare de 23.096.146 lei. Beneficiarul contractului a fost Compania de Apă Dâmbovița.

Construcția Parcului Industrial Priboiu, situat la 14 kilometri nord de Târgoviște, a fost o afacere transpartinică, pe bani publici, finanțată de Consiliul Județean Dâmbovița, în cadrul căreia Complis SA a colaborat cu firmele baronului PDL Florin Popescu. Investiția a fost demarată din fonduri europene, în 2007, beneficiarul fiind Consiliul Județean Dâmbovița.

Lucrarea, în valoare de 7,6 milioane euro, a fost adjudecată de Asocierea Complis SA – Sedesa  Spania și a fost dată în subantrepriză mai multor companii, între care PROCOR SA și Biandra Trading SA, controlate de Florin Popescu, și  Potențial Cons SRL, patronată de fostul deputat PDL Georgică Dumitru.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-21

Mai multe imagini:
CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (XXII). Dâmbovița, fieful baronului Florin Popescu
zoom
CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (XXII). Dâmbovița, fieful baronului Florin Popescu
zoom
CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (XXII). Dâmbovița, fieful baronului Florin Popescu
zoom

CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (XXII). Dâmbovița, fieful baronului Florin Popescu
zoom
CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (XXII). Dâmbovița, fieful baronului Florin Popescu
zoom
CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (XXII). Dâmbovița, fieful baronului Florin Popescu
zoom

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz