2020-08-12 16:19

CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (XXIII). Prahova (2). Partenerii clanului Cosma

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (XXIII). Prahova (2). Partenerii clanului Cosma

După cum arătam în episodul trecut, afacerile pe bani publici în județul Prahova sunt dominate de clientela politică a baronului Mircea Cosma și a PSD. Apropiații săi și ai familiei sale sunt fericiții beneficiari a celor mai multe contracte scoase la licitație de Consiliul Județean și de primăriile din județ. Procurorii DNA au stabilit că, în schimbul acordării contractelor publice, clanul Cosma percepea comisioane care, însumate, ajungeau și la 50%, din valoarea contractată. Șpăgile erau trecute printr-o suveică de firme fantomă, pentru a li se pierde urma, după care intrau în buzunarele politicienilor și în conturile partidului.

Partenerul Dragoș Ioan Ionescu

Societatea comercială Conti SA din Ploiești este administrată de afaceristul Dragoș Ioan Ionescu, un apropiat al deputatului Vlad Cosma, fiul baronului PSD de Prahova, Mircea Cosma. Conform datelor de la Oficiul Registrului Comerțului, acțiunile companiei sunt deținute în proporție de  95% de persoana fizică Dragoş Ioan Ionescu  și de 5% de SC Idicon Services SRL. Societatea aparține în totalitate aceluiaşi Dragoş Ioan Ionescu.

Apropierea dintre patronul Conti SA și clanul Cosma a ieșit la iveală în 2008, când au pus la cale o afacere imobiliară. Astfel, la scurtă vreme după ce Mircea Cosma a obținut cel de-al doilea mandat de președinte al Consiliului Județean, în 2008, familia sa și firma lui Dragoș Ioan Ionescu au construit un imobil cu opt etaje în municipiul Ploiești. În acest parteneriat, alături de Conti SA și Vlad Cosma, baronul PSD, soția și fiica sa au fost reprezentați de Unitehnica SRL, la care dețineau pachetul majoritar de acțiuni. Cele trei entități au fost și proprietarii terenului pe care s-a ridicat clădirea. Ulterior, înainte să fie ales în Parlament, Vlad Cosma și-a vândut partea, 19%, tot către Conti SA, pentru 134.000 de euro. 

Deși au existat unele probleme legate de autorizația de construire și de respectarea proprietăților învecinate, construcția s-a ridicat într-un timp relativ scurt, executanții lucrării fiind chiar muncitorii Conti SA.

Pe perioada acestui parteneriat, Conti SA și-a adjudecat mai multe licitații organizate de CJ Prahova, între care cea mai bănoasă a fost o alimentare cu apă, a comunelor Cerașu, Drajna, Bătrâni, Starchiojd și Posești, în valoare 16.616.653 lei. Ulterior, contractul a fost suplimentat cu alte sume, după cum urmează: 109.953,04 lei, în iunie 2012, și încă 523.500 lei, în iunie 2013.

Ulterior, Conti SA a beneficiat și de alte numeroase lucrări, finanțate de Consiliul Județean Prahova, primăria Ploiești, precum și de instituții publice.  Conti SA, a câştigat milioane de lei din lucrările executate pentru reabilitarea Spitalului Județean Prahova, din subordinea CJ, instituție care a intrat în atenția presei, în urmă cu câțiva ani din cauza condițiilor mizere în care erau tratați pacienții. Firma lui Ionescu a construit clădirea de birouri a spitalului și a executat mai multe lucrări de reabilitare și reparații în secțiile unității. Pentru aceste prestații, compania a câștigat în jur de 4 milioane de lei.

De asemenea, Conti SA a obținut mai multe contracte publice de la Primăria municipiului Ploiești, între care reabilitarea Muzeului Ceasurilor, în valoare de 8 milioane de lei, finanțată din fonduri europene. Tot de la Primăria Ploiești, Conti și-a adjudecat, în 2013, un contract de 20 milioane de lei pentru reparații curente la clădirile aflate în patrimoniul municipalității și un altul de 8 milioane de lei pentru intervenții la unităţile de învăţământ. Pe lângă acestea, Dragoș Ionescu a câștigat numeroase lucrări de valori mai mici, de sub un milion lei.

Inculpați în Dosarul Păvăleanu

În anul 2014, Dragos Ioan Ionescu și firma sa au fost trimiși în judecată în dosarul evaziunii fiscale de 35 de milioane de euro, cunoscut și ca Dosarul Păvăleanu, după numele fostului funcționar  al Secretariatului General al Guvernului, Marcel Păvăleanu, unul dintre protagoniștii principali. Procurorii au inculpat, în acest caz, un număr de 15 persoane fizice și 16 societăți comerciale, între care Marcel Păvăleanu și Răzvan Alexe, omul de casă al familiei Cosma. S-a stabilit că, în intervalul de timp 2012-2013, inculpații s-au folosit de mai mulți agenți economici, simulând tranzacții comerciale pentru a evita plata impozitelor și taxelor. Banii obținuți astfel erau retrași în numerar. Prejudiciul a fost estimat la suma de 149.800.000 lei.

Partenerii Tărîndă, tată și fiu

În dosarul Păvăleanu mai apar și alte firme clientelare care au făcut profituri frumoase din relațiile cu politicul. Între acestea, Via Star New Corporation SRL Bucov, administrată Marian Răducu Țărîndă și fiul său Andrei Costin.  Beneficiind de protecție politică, societatea a obținut  în mod constant lucrări publice de la diverse primării și instituții din județ. Firma a fost înființată în 2012, și, chiar din primul an de activitate, și-a adjudecat trei lucrări de întreținere a drumurilor, de la Consiliul Județean condus de Mircea Cosma.

Principalele activităţi desfăşurate de Via Star New Corporation SRL constau în întreţinere curentă şi asfaltare a drumurilor judeţene şi comunale, montaj pavele şi borduri, deszăpezire, lucrări de pregătirea drumurilor pentru sezonul de şi la ieşirea din iarnă etc. Printre cei mai importanți clienţi ai firmei se numără Consiliul Judeţean Prahova,  primăriile din Bucov și Buşteni precum și Drumuri şi Poduri Prahova.

Înainte de a înființa Via Star New Corporation SRL, Marian Țărîndă a fost asociat într-o altă firmă abonată la banii publici, Star T&D SRL, alături de afaceristul Ion Dumitru. Acesta l-a denunțat procurorilor DNA pe Răzvan Alexe, omul de casă al familiei Cosma, acuzându-l de trafic de influență  și luare de mită. Ion Dumitru le-a declarat procurorilor că, în schimbul lucrărilor obținute de la Consiliul Județean i-a plătit lui Alexe un comision de 5 milioane lei disimulat sub forma unui contract de subantrepriză pentru o firmă indicată de acesta.  

Partenerul Ioniță Toma

Paulus SRL din Ploiești este firma controlată de Ioniță Toma, unul dintre liderii PSD Prahova, apropiat al baronului Mircea Cosma. Ioniță Toma a fost consilier județean, ales în 2012 pe listele USL, însă a fost obligat de instanță să renunțe la mandat, după a fost declarat incompatibil de ANI.

În 2011, fostul consilier județean a fost acuzat de conflict de interese, incompatibilitate şi fals în declaraţii, inspectorii ANI descoperind că firmele sale au avut încheiate, în mandatul său, 15 contracte de furnizare de materiale de construcţii, prestări servicii, executare lucrări etc., încheiate cu CJ Prahova şi instituţii subordonate. Acestor contracte li s-au adăugat și 14 achiziţii directe, suma câștigată ridicându-se la peste 825.000 lei (aproximativ 190.000 euro).

De-a lungul timpului, Paulus SRL a încheiat, direct sau în diverse asocieri, numeroase contracte, pentru lucrări de construcție sau prestări-servicii cu CJ Prahova, primării de comune, școli, spitale etc. Între altele, Paulus SRL a fost angajată, în februarie 2011, să asigure service-ul centralei termice a teatrului „Toma Caragiu“, din Ploiești, pentru o plată lunară de 10 euro  fără TVA.  Același tip de servicii l-a prestat și pentru Primăria comunei Berceni, doar că la un preț de zece ori mai mare, 100 euro plus TVA.

Mulțumită relațiilor de partid, compania fostului consilier județean Ioniță Toma și-a extins aria de operare în întreaga regiune și nu numai. Compania a fost angajată pentru lucrări în Dâmbovița, Olt, Argeș, București, Constanța și chiar în Timiș.

Una dintre cele mai importante investiții a Paulus SRL în Dâmbovița a fost reabilitarea Ansamblului Brâncovenesc de la Potlogi, lucrare în valoare de 21.791.280,50 lei, finanțare europeană. Lucrarea a fost inaugurată la finalul lunii noiembrie 2015, de Adrian Țuțuianu, baronul PSD din Dâmbovița, în cadrul unei festivități la care au fost aduse în jur de 2000 de persoane.

Partenerul Marius Bucur

Rebelis Construcții din Telega deține, de mai mulți ani, monopolul serviciilor de deszăpezire pe drumurile județene și comunale din județul Prahova, făcând profituri consistente din această afacere. Firma este controlată de afaceristul local Marius Bucur, și el cu lipici la fondurile Consiliului Județean condus de baronul Mircea Cosma, dar și ale CNADNR. 

În iarna 2014-2015, Rebelis Construcții a câștigat licitația, organizată de CJ Prahova, pentru deszăpezirea a 11 sectoare de drum județean dintr-un total de 12. În această iarnă, 2015-2016, firma controlată de Bucur a obținut, de la același CJ, un singur contract de deszăpezire, pentru 264,308 kilometri, în zona de nord a județului, în valoare de 2.714.157,23 lei.  În schimb, Rebelis a mai obținut trei lucrări de deszăpezire pe drumurile naționale din Prahova dar și pe Autostrada A3.  Valoarea totală a acestor contracte este de aproximativ 14,1 milioane lei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-03-08

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

REPUBLICANUL
22 Feb 2016

Bravo PUTEREA . E bine sa reamintiti cetatenilor din Prahova ce inseamna Clanul Cosma.Din pacate , desii au o gramada de dosare penale inca mai au influenta in Prahova. Bineiteles ca sunt ajutati de cateva slugi care incearca sa masluiasca realitatea. Sper ca cetatenii Prahoveni vor sanctiona la alegeri astfel de combinatori. Surprinzatori sunt si cei din opozitie care tac malc
OM DE AFACERI
23 Feb 2016

Apropo! Stiti cine i-a bagat Dlui Cosma firma Conti pe gat? Ati ramane perplexi daca v-ar spune cineva......
GIGI
18 Iul 2016

Razvan Alexe...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiriPUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz