2020-08-12 15:56

CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (XXIII). Prahova familiei Cosma (1)

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (XXIII). Prahova familiei Cosma (1)

Două dintre cele mai importante anchete derulate de procurorii DNA în județul Prahova au scos la iveală două rețele infracționale legate între ele. Pe de-o parte vorbim de trucarea licitațiilor publice, în favoarea unor firme de casă, în schimbul unor comisioane importante. Este vorba de rețeaua controlată politic de familia președintelui Consiliului Județean Mircea Cosma, ai cărei membri au fost trimiși în judecată pentru corupție. Obiectul celui de-al doilea dosar penal este o evaziune fiscală cu un prejudiciu de 35 milioane de euro, fiind implicați numeroși afaceriști și funcționari publici.

În aprilie 2014, Mircea Cosma și fiul său, Vlad Cosma, au fost trimiși în judecată, într-un dosar de trafic de influență, luare de mită și abuz în serviciu. În același caz a mai fost inculpat și Răzvan Alexe, omul de casă al familiei Cosma, membru al lumii interlope.

Baronul PSD a fost acuzat că a primit mită de la mai multe firme care au obținut contracte de la Consiliul Județean. Potrivit procurorilor, o parte din sumele primite ajungea și în conturile organizației PSD Prahova, al cărei președinte era tot Cosma. În opinia anchetatorilor, Mircea, Vlad Cosma și Răzvan Alexe au coordonat o reţea de corupţie care a prejudiciat bugetul public cu 6 milioane de lei.

Anchetatorii au mai arătat că Vlad Cosma şi Răzvan Alexe au primit, într-un singur an, un milion de euro pentru a truca licitaţii publice, astfel încât contractele să ajungă la anumite societăți comerciale.

„Zeciuiala” lui Cosma

Cei interesați să obțină lucrări de la CJ Prahova și dispuși să plătească comisioanele solicitate se întâlneau cu Alexe și stabileau modalitatea în care urmau să participe la licitațiile publice, astfel încât să le câștige. Tot în biroul omului de casă al familiei Cosma se stabileau și „comisioanele” pe care trebuiau să le plătească doritorii de lucrări publice: 10% din valoarea lucrărilor pentru Mircea Cosma şi PSD, 10.000/20.000 de lei de fiecare lucrare angajată, pentru Daniel Adrian Alexandrescu, funcționar în CJ și o treime din profit pentru Vlad Cosma și Răzvan Alexe.

Ulterior, șpaga era scoasă de la antreprenori sub forma unor contracte de subantrepriză. Beneficiarii lucrărilor publice angajau alte companii indicate de Răzvan Alexe, precum Marconstruct Company  SRL, cărora le plăteau diverse prestații, de multe ori fictive.

Alexe a „turnat” tot

În fața judecătorilor, Răzvan Alexe a descris felul în care erau trucate procedurile de achiziții publice la Consiliul Județean Prahova și cum i-a dat mită deputatului Vlad Cosma. Potrivit depoziției dată de acesta, firmele participante la licitație se înțelegeau dinainte cum să liciteze și care dintre ele să fie declarată câștigătoare:

„Eu am luat legătura cu Palada Costin de la Cast SRL. Au avut loc apoi discuţii în sediul Consiliului Judeţean Prahova într-un birou de la etajul 1, în apropierea biroului preşedintelui Consiliului Judeţean. La această discuţie s-a stabilit cum să se meargă la licitaţii, respectiv una dintre societăţi să depună o ofertă foarte mică, una cu un preţ foarte mare, una cu un preţ mediu pentru a contracara o eventuală participare a unei alte societăţi străine din alt judeţ“, a mărturisit Răzvan Alexe. El a descris și o întâlnire pe care a avut-o cu Vlad Cosma, în cadrul căruia au convenit la sumele și procentele ce urmau să fie date ca șpagă.

„Comisionul destinat lui Mircea Cosma a fost stabilit la 10% din valoarea contractului  „În urma unei discuţii pe care am avut-o cu Vlad Cosma la mine în birou şi la care nu a mai participat altcineva, am înţeles că societatea câştigătoare trebuie să plătească 10% din valoarea contractului către conducerea Consiliului Judeţean pentru a avea acces la Alixandrescu Daniel. De asemenea, trebuiau plătiţi câte 20.000 lei de două ori, în total 40.000 lei - o dată la atribuirea contractului, a doua oară la sfârşitul lucrării către Alixandrescu Daniel“, le-a spus judecătorilor Alexe. El a adăugat că mita era dată în plic lui Vlad Cosma:

„Eu personal i-am dat banii lui Vlad Cosma - am înţeles că sunt destinaţi conducerii Consiliului Judeţean Prahova, dar nu pot preciza dacă Mircea Cosma cunoştea aceste chestiuni. În mod direct banii erau puşi în plic şi apoi daţi lui Alixandrescu. S-a întâmplat o dată la mine la birou, o dată la dânsul, la etajul 7 al Consiliului Judeţean“.

Evaziunea de 35 de milioane de euro și veriga Alexe

Într-un alt dosar în legătură cu cazul de mai sus, anchetatorii au demantelat o rețea complexă de evaziune fiscală care a produs bugetului de stat o pagubă de aproximativ 35 milioane de euro. În noiembrie 2013, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploieşti a deschis un dosar de evaziune fiscală privind o reţea compusă din peste 130 de firme din Prahova și din București, între care unele de tip fantomă. Au fost inculpate opt persoane fizice, printre care Marcel Păvăleanu, fost angajat al Secretariatului General al Guvernului, membru al PSD Prahova, şi Răzvan Alexe. Acesta din urmă, partener de afaceri şi prieten cu Vlad Cosma e și veriga de legătură între cele două cazuri.

Potrivit anchetatorilor, între 2012 și 2013 inculpații s-au folosit de mai mulți agenți economici, simulând tranzacții comerciale pentru a evita plata impozitelor și taxelor. Banii obținuți astfel erau retrași în numerar, prejudiciul fiind estimat la 149.800.000 lei.

„Societăţi comerciale de pe raza judeţului Prahova şi municipiului Bucureşti, din care o parte aveau comportament tip «fantomă», au simulat operaţiuni comerciale de achiziţie/livrare mărfuri şi servicii, ce au avut ca rezultat diminuarea bazelor impozabile fiscale, pentru ca ulterior sumele de bani rezultate din săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală să fie retrase în numerar din conturile bancare ale societăţilor comerciale, prin simularea unor operaţiuni contabile nereale de creditare a propriilor firme“, se arată în documentele întocmite în cadrul anchetei.

În acest caz de evaziune fiscală au fost implicați mai mulți oameni de afaceri care fac parte din clientela politică a PSD și a baronului Mircea Cosma. Între aceștia și cei trei oameni de afaceri care i-au denunțat la DNA pe Mircea și Vlad Cosma, Ion Dumitru, Costin Giani Palada şi Nicolae Onea. Cei trei deţin companiile SC Star T&D Blejoi, SC Cast SRL, SC Coni SRL.

Denunțătorii

Dosarul Cosma, în care baronul de Prahova a fost acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu a pornit de la un denunţ al lui Ion Dumitru. Omul de afaceri a reclamat procurorilor DNA faptul că i-ar fi plătit lui Răzvan Alexe o mită în valoare de peste cinci milioane de lei, disimulată într-un contract de subantrepriză.  „În perioada 2012-2013, lăsând să se creadă că are influenţă asupra unui funcţionar public, respectiv preşedintele Consiliului Judeţean Prahova, Cosma Mircea, (Răzvan Alexe – n.r.) a pretins şi primit de la denunţător sume de bani disimulate în contravaloarea unor lucrări subcontractate de către firma S.C. Star T&D SRL către Marconstruct Company SRL, lucrări pe care aceasta din urmă nu le-a executat, în sumă totală de 5.204.005 lei (sumă ce reprezintă totalul celor virate prin cont bancar de SC Star T&D SRL către SC Marconstruct Company SRL în perioada 2012 – 2013 )“, au arătat procurorii.

Costin Gimi Palada, administratorul Cast SRL Bănești este cel care a descris procedura prin care șpăgile ajungeau la familia Cosma. Firma sa a contractat mai multe lucrări în judeţul Prahova, între care deszăpeziri  și lucrări de construcție. În fața procurorilor, Costin Gimi Palada a afirmat că i-a plătit deputatului Vlad Cosma, fiul şefului CJ, 10% din valoarea unui contract adjudecat de la CJ, în schimbul intervenției acestuia la tatăl său pentru a-i achita facturile cu prioritate. Banii urmau să ajungă, susţine denunţătorul, și în conturile PSD Prahova.

O încredințare directă și penală

Coni SRL Ploiești, patronată de Nicolae Onea, a fost implicată în 2013 într-un scandal legat de procedurile de achziiție derulate de CNADNR pentru construirea unor pasarele pietonale pe DN1. Fiind vorba de o încredințare directă și nu de o licitație publică, CNADNR a publicat doar o invitație de participare și a dat termen de o zi pentru ca cei interesați să se înscrie cu oferte.  Firma prahoveană a pornit lucrările fără să mai aștepte încheierea procedurilor de achiziție publice și să fie declarat câștigătorul contractului, în ziua în care a fost publicată invitația. Patronul s-a ales, ulterior, și cu un dosar penal pentru presiuni asupra Justiției.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-03-06

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

PRAHOVEANUL
21 Feb 2016

Ce ati prezentat in articolul de mai sus este o mica parte din infractiunile acestei familii. Desii au mai multe dosare penale , ingrijorator este faptul ca inca conduce organizatia PSD Prahova .Din cauza lor acest partid va avea rezultate dezastroase la alegeri.
NICOLAE
21 Feb 2016

Pacat, ca cei cativa oameni valorosi de acolo nu au reusit sa se debaraseze de ei.
IONESCU
21 Feb 2016

sunt curios ca vad numarul 2 din serialul de dezvaluiri in ce priveste Prahova.Poate va ocupati si de sustinatorii afacerilor Cosma si care sunt prin conducerea PSD sau a Consiliului jud Prahova.
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz