2020-08-12 14:42

CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (XXIV). Dolj. Olguța a preluat clientela lui Antonie

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (XXIV). Dolj. Olguța a preluat clientela lui Antonie

În județul Dolj, în special în municipiul Craiova, constructorii care doresc contracte din bani publici trebuie să intre în grațiile primăriței Lia Olguța Vasilescu. De la venirea acesteia, Primăria Craiova a alocat sume importante de bani pentru investiții publice, pe care le-a încredințat clientelei politice. Pe lângă firmele locale, în Bănie și-au făcut apariția și alte companii care gravitează în sfera de influență a PSD, precum Tel Drum-ul lui Liviu Dragnea. Drept urmare, pentru a reuși să facă față concurenței, afaceriștii locali s-au adaptat, participând la licitații în diverse asocieri.

Transpartinicii Petcu

Recon SA este recunoscută în municipiul Craiova drept una dintre firmele de casă ale Primăriei, ce reușește să se mențină conectată la banii publici indiferent de culoarea politică a primarilor. Pe de-o parte, firma face profituri frumoase din lucrări publice iar pe de alta, se numără printre sponsorii evenimentelor organizate de Primărie. 

Lia Olguța Vasilescu a moștenit relația cu Recon de la fostul primar Antonie Solomon, însă n-a avut nici o problemă să-i atribuie noi contracte. De la instalarea PSD la putere, Recon a câștigat zeci de milioane de euro de la Primăria Craiova și Consiliul Județean Dolj. Între multele contracte, le amintim pe cele mai importante, precum construcția Centrului Multifuncțional, a Centrului de Agrement și Sport, reabilitarea Centrului Istoric și a Colegiului Național „Elena Cuza“.

Abilitatea acționarilor Marian Petcu - director general,  George Petcu şi Constantin Petcu, de a-și face noi prieteni politici a fost confirmată la câteva luni după instalarea Olguței Vasilescu la Primărie. În  noiembrie 2012, compania a obținut prima lucrare din mandatul noului primar. A fost un act adițional pentru lucrări suplimentare la Centrul Multifuncțional Craiova. Recon a fost singura firmă care s-a prezentat la licitația în valoare de aproape 700.000 de euro și a fost desemnată câștigătoare.

Un an mai târziu, în septembrie 2013, Recon, în asociere cu Rabmer România și TCIF SA, a obținut o altă lucrare, de aproape 13 milioane de euro, pentru reabilitarea Centrului Istoric, finanțare europeană. La licitație s-au înscris opt constructori, însă doar oferta Recon a fost declarată câștigătoare. Ulterior, legat de acest contract, firma lui Petcu a mai încasat 850.000 de euro, prin încredințare directă, pentru canalizarea din Centrul Istoric.

„Gentleman în afaceri“ cu dosare penale

Polystart Impex SRL este una dintre companiile grupului Civitas-Polystart controlat de afaceristul craiovean Cristian Dobre, fost președinte al Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dolj. În urmă cu câțiva ani, presa locală îl caracteriza drept un „gentleman în afaceri, un suflu tânăr în economia locală, cu idei noi şi principii solide“. Ulterior, după mai multe descinderi ale DNA la sediul firmelor sale, părerile aveau să se schimbe radical.

Apropiat de lumea politică, omul de afaceri a reușit să-și impună grupul de firme în afacerile cu statul, obținând profituri importante din contractele cu autoritățile locale și județene precum și cu structuri ale MAI și MApN.

Atât în Dolj, locul de baștină cât și în județele limitrofe, Polystart Impex este implicată, ca antreprenor general, în asociere sau ca subcontractor, în importante investiții derulate din fonduri bugetare sau europene. Despre  numeroasele sale afaceri cu statul, în special cele cu Primăria Craiova, Cristian Dobre afirma, într-un interviu, că sunt normale.

În ultimii ani, societatea a obținut numeroase lucrări în Bănie, între care extinderea Spitalului Clinic de Urgență de 3,3 milioane de lei sau amenajarea parcării din subsolul Teatrului Național, de 13,7 milioane de lei, obținută în asociere cu Mitliv Craiova, alt aspirator de bani publici. De asemenea, Polystart Impex a primit, ca subcontractor al AZVI SA din Spania, o parte din execuția lucrărilor de modernizare la Aeroportul din Bănie. Contractele încheiate cu instituțiile publice i-au adus lui Dobre nu doar bani în conturi ci și anchete penale. 

Fraudă cu fonduri europene

La începutul lui 2013, Primăria Craiova și reprezentanții asocierii formată din Delta Antrepriză Construcții și Montaj 93, Polystart Impex  și UTI Grup au semnat contractul pentru construcția unui parc acvatic, în suprafață de cinci hectare, amplasat în Parcul Tineretului. Proiectul Water Park a fost finanțat din fonduri europene, prin POR 2007-2013, și prevedea construcția unui complex de agrement, în valoare de 86.066.199,35 lei. 

După numai un an, pe 27 noiembrie 2014, procurorii DNA descindeau la sediile Polystart și la Primăria Craiova, într-un dosar de luare de mită și fraudă cu fonduri europene, legat tocmai de Water Park. Anchetatorii au stabilit că directorul executiv al firmei, Luis Guilherme Gomes de Almeida, împreună cu mai multe persoane cu funcții de decizie în cadrul proiectului, au înregistrat situaţii de plată nereale și facturi fictive pentru materiale de construcții, pentru a primi rambursări ilegale. Acest lucru a fost posibil din cauza complicității firmei care a asigurat dirigenția de șantier, ai cărei reprezentanți au avizat ca bun de plată documente întocmite în fals pentru 2,3 milioane de lei. Ancheta nu a putut determina vreo relație între faptele penale ale inculpaților din Dosarul Water Park și primarul Craiovei.

Deși investiția trebuia finalizată până în decembrie 2015, pentru a nu se pierde banii europeni,  termenul de recepție a fost devansat pentru vara lui 2016. Pentru a-și justifica întârzierea, constructorii au invocat anchetele DNA care i-ar fi împiedicat să-și desfășoare activitatea. 

Cioană, din „ceata lui Gentleman”, judecat pentru evaziune

Mitliv Exim SRL aparține milionarului Liviu Ion Cioană, a cărui avere a fost estimată, în 2011, la 13-14 milioane de euro. Mitliv este o firmă de construcții profilată pe afacerile cu bani publici abonată la contractele Primăriei Craiova.

În asociere cu societățile lui Cristian Dobre (Polystart Impex și Civitas System), compania lui Cioană a obținut în ultimii ani două contracte bănoase, pentru amenajarea  unei parcări și pentru reabilitarea Parcului „Nicolae Romanescu“, cel mai mare din oraș. Valoarea însumată a lucrărilor se cifrează la peste 20 de milioane de euro.

Pe 6 martie 2014, asocierea Mitliv Exim - Polystart Impex - Habau Construcții a contractat amenajarea parcării subterane, de 600 de locuri, de la Teatrul Național. Contractul a fost semnat pentru 11 milioane de euro, deși valoarea inițială a fost estimată la 14,5 milioane de euro.

Cea de-a doua investiție, Parcul „Romanescu“, finanțată din fonduri europen, prin POR 2007-2013 a fost scoasă la licitație în vara trecută, având termen de execuție patru luni,  până la finalul lui 2015. Din cele cinci oferte depuse, a fost aleasă cea a asocierii Mitliv Exim, Civitas Systems și R&A Partners , de 10 milioane de euro. Lucrările au demarat  în octombrie astfel încât constructorii nu au reușit să-și respecte angajamentele asumate.

Un alt contract obținut de Mitliv de la Primăria Craiova a fost pasajul din centrul municipiului, pentru care a primit 8 milioane de euro.

În septembrie 2015 Liviu Ion Cioană, a fost trimis în judecată, alături de alte 13 inculpați, pentru constituire de grup infracţional organizat, evaziune fiscală şi spălare de bani. Conform DIICOT, inculpații au pus în funcțiune un circuit de achiziții fictive de mărfuri, pentru a evita plata impozitelor și a taxelor, prejudiciind bugetul statului cu 9,2 milioane de lei. Pentru aceasta au folosit un off-shore din Cipru şi mai multe firme fantomă, prin intermediul cărora au plimbat banii prin diverse conturi. În prezent, dosarul se află în curs de judecată pe rolul Curții de Apel Craiova.

Vremuri grele pentru Domarcons și Erpia

Domarcons SRL este specializată în drumuri, aducțiuni cu apă și canalizări. În urmă cu câțiva ani, Domarcons a fost unul dintre antreprenorii favoriți ai autorităților locale și județene care câștiga frecvent contracte cu primăriile și Consiliul Județean. Lucrurile s-au mai schimbat după ce în județ și-au făcut apariția marii clienți politici, precum Tel Drum-ul lui Liviu Dragnea sau Delta ACM 93, apropiată de PDL. Chiar și așa, Domarcons are un loc bine stabilit în topul agenților economici care fac bani din afaceri cu statul. Unul dintre contractele importante a fost pentru reabilitarea a două bulevarde craiovene, Dacia și Decebal, pentru care a încasat 5,9 milioane de euro.

După cum se prezintă pe website-ul propriu, Erpia SA Craiova, a fost înființată în 1991 prin divizarea IJGCL Dolj și a fost privatizată în 1999. În prezent Erpia este condusă de Lucian Căpitănescu, soțul unei cântărețe de muzică populară. Societatea se ocupă de reabilitarea străzilor, construcția de drumuri, alimentări cu apă, canalizări, producerea și vânzarea de mixturi asfaltice, beton, agregate de râu și de carieră. Compania lucrează pentru consiliile Județene și primăriile din regiunea Olteniei, CNADNR, societățile miniere etc.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-03-21

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz