2020-08-12 16:16

CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (XXVI). Mehedinți, dolce vita pentru gașca lui Duicu

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (XXVI). Mehedinți, dolce vita pentru gașca lui Duicu

Controlat până nu de multă vreme de baronul PSD Adrian Duicu, județul Mehedinți pare a aduce ghinion celor care vor să facă afaceri din bani publici. Pe rolul instanțelor se află, în diverse faze de judecată, dosare penale de corupție sau evaziune fiscală care îi au ca inculpați fie pe afaceriști aflați în umbra partidelor, fie chiar pe diverși politicieni sau funcționari publici. Domeniul construcțiilor finanțate de la bugetul statului nu face excepție. Cele mai importante firme care își dispută lucrările publice sunt conduse de persoane controversate, trimise în judecată sau aflate sub ancheta procurorilor DNA.

Viață dulce pentru Via Vita

Via Vita Construcții SRL este una dintre cele mai importante firme de construcții din Mehedinți, abonată la banii publici, deținută de un lider local al PNL, Sorinel Duducea, fost director al Secției Drumuri Naționale Mehedinți. Via Vita este specializată în câștigarea contractelor cu administrațiile locale și județene.  Personaj controversat, liberalul Duducea este judecat în două dosare, pentru evaziune fiscală și corupție.

Câtă vreme Sorinel Duducea s-a aflat la conducerea Secției de Drumuri, la conducerea Via Vita a rămas, oficial, soția acestuia, care s-a descurcat destul de bine, dovadă fiind contractul de un milion de euro pe care l-a obținut în 2009 pentru întreținerea unor drumuri județene. Afaceristul a părăsit serviciul public în 2012 și a preluat frâiele afacerii, căpătând în scurtă vreme renumele de rege al asfaltului.

Pentru că în domeniul reparațiilor și întreținerii de drumuri  concurența era destul de puternică, Via Vita s-a profilat și pe lucrări de construcții civile. În 2013 firma a obținut două contracte, de la Consiliul Județean condus de baronul Adrian Duicu pentru execuția lucrărilor la stațiile de sortare a deșeurilor din Orșova și Baia de Aramă. Valoarea acestora a fost de aproximativ 1,6 milioane de euro plus TVA. Acestei sume i-au fost adăugate alte 6,7 milioane de euro, pentru întreținerea mai multe sectoare de drumuri în sudul județului Mehedinți. Anul următor, Duducea a continuat să lucreze pentru CJ Mehedinți, Via Vita fiind angajată pentru reparații pe alte sectoare de drumuri, prestație în schimbul căreia a încasat 5,7 milioane de lei.

Sorinel Duducea este judecat pentru corupție și evaziune fiscală

În vara lui 2013, Sorinel Duducea a fost arestat pentru 29 de zile, fiind acuzat de săvârșirea infracțiunilor de evaziune fiscală și spălare de bani. Reținerea  a survenit după o serie de percheziții pe care DIICOT le-au efectuat la mai multe sedii de firme și locuințe în Mehedinți, Olt și Dolj.

Procurorii au stabilit că este vorba de o grupare infracțională care a obținut sume importante prin înregistrarea în contabilitate a unor operațiuni comerciale fictive de peste 29.000.000 de lei. Potrivit DIICOT, activitatea infracțională a fost sprijinită de comisarul-șef Gheorghe Huza, din cadrul Gărzii Financiare Mehedinți și de fostul director executiv în cadrul DGFP Mehedinți, Violeta Crăciun. Prejudiciul cauzat din eludarea plății taxelor și impozitelor către bugetul de stat s-a cifrat în jurul sumei de 2,2 milioane de euro. Dosarul a fost trimis în judecată și se află pe rolul instanței.

Un an mai târziu, în octombrie 2014, Sorinel Duducea a fost din nou ridicat de procurori, de această dată ai DNA, care l-au acuzat de dare de mită și cumpărare de influență. Cei pe care i-a mituit au fost, conform procurorilor anticorupție, Carmen Sârboiu, procuror șef al Parchetului  Orșova și Ion Ianoși, comisar şef, şef al Serviciului de Investigaţii Fraude din Inspectoratul de Poliţie Mehedinţi.

Cei doi ar fi primit, de la afacerist, materiale de construcții în schimbul promisiunii că-i vor proteja firmele de eventuale anchete și controale. Potrivit DNA, în perioada 2011-2012, Carmen Sârboiu a pretins și primit de la Duducea, materiale de construcție pe care le-a întrebuințat la diverse lucrări, la locuința sa și la o casă de vacanță pe malul Dunării. „Pretinderea și primirea de foloase s-a realizat de prim-procurorul Sârboiu Carmen în schimbul promisiunii că va interveni în favoarea lui Duducea Viorel-Sorinel, astfel încât față de firme ale omului de afaceri să nu fie constatate infracțiuni de evaziune fiscală și spălare de bani (pentru astfel de infracțiuni, în dosar instrumentat de altă structură de parchet, s-a dispus trimiterea în judecatî a aceluiași om de afaceri)“, se arată în comunicatul DNA.

În ce-l privește pe comisarul Ianoși, acesta a primit de la Duducea două uși de garaj cu acționare electrică și accesoriile necesare montării acestora, în valoare de 10.508,88 lei.

La fel ca și în cazul precedent, dosarul a fost trimis în judecată iar prima sentință a fost dată pe 7 martie 2016. Curtea de Apel Craiova i-a achitat pe Sorinel Duducea și pe Ion Ianoși de acuzațiile de corupție, însă a condamnat-o la doi ani cu suspendare pe Carmen Sârboiu, pentru abuz în serviciu. Sentința nu este definitivă, urmând a fi atacată la Înalta Curte de Casație și Justiție.

Traseul lui Constantin Isvoranu de la PSD la PDL și retur

Alpha Construct Sistem SA aparține unuia dintre milionarii Olteniei, Constantin Isvoranu, implicat în afaceri cu statul în toate guvernările. Inițial firma a desfășurat afaceri în domeniul transporturilor dar s-a reprofilat pe construcția și reabilitarea de drumuri. Alpha Construct Sistem SA a ajuns unul dintre jucătorii importanți din Mehedinți și nu numai. Trebuie spus că firma a făcut primii pași în afacerile cu drumuri, mai exact primii kilometri, cu susținerea primăriilor unor comune conduse de primari PDL.

Dacă până în 2010, presa locală susținea despre Constantin Isvoranu că ar fi fost un apropiat al PSD, ulterior, el a fost  reconsiderat  și prezentat drept omul de casă al PDL și în special al baronilor Ionel Manțog și Mihai Săniuță. În guvernarea Boc, Alpha Construct a făcut profit din contractele cu Societatea Națională a Lignitului Oltenia și complexurile energetice din Gorj.

Pe 31 mai 2012, ziua în care SNLO a fost radiată de la Registrul Comerţului, pentru a constitui Compania Energetică Oltenia, şefii săi au atribuit firmei lui Isvoranu un contract de 1,5 milioane de euro, pentru devierea unui drum judeţean, în lungime de 5,5 kilometri care leagă localitățile Roşia de Amaradia şi Negomir.

Într-un raport al Corpului de Control al Guvernului privind achizițiile din această zonă, între 2010 și 2012, firma condusă de Constantin Isvoranu a încheiat  un număr de 45 de contracte cu SC Complexul Energetic Oltenia, în valoare de peste 82 de milioane de lei.

Schimbarea puterii și venirea USL la putere nu a avut repercusiuni asupra afacerilor derulate de Isvoranu și firma sa. Afaceristul s-a lipit de mai marii zilei și în special de Adrian Duicu. Alpha Construct și-a tras o bună parte din lucrările de asfaltare, modernizare și reabilitări de drumuri din județ, finanțate de Consiliul Județean și de primăriile locale.

În 2013, Constantin Isvoranu a fost anchetat de DIICOT într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani, pentru un prejudiciu de 6,5 milioane de euro. A fost reținut de procurori dar, ulterior, a fost pus în libertate de instanță.

Afaceri pe bani publici, evaziune, spălare de bani și prostituție cu minore

Trustul de Construcții Drobeta SA este controlată de două personaje controversate din Mehedinți, Dorin Ciortea și Victor Sutoi, apropiați ai celui mai important afacerist din județ, Constantin Bădescu, vărul primar al lui Constantin Isvoranu. De curând, așa cum a scris PUTEREA, Trustul de Construcții Drobeta a obținut un contract în valoare de 2.281.180,89 lei, la care se adaugă TVA pentru construcția unor parcări în municipiul Drobeta Turnu Severin. Firma celor doi a concurat cu Alpha Construct Sistem SA pe care a surclasat-o cu o ofertă mai bună.

În 2013, Trustul de Construcții și Via Vita a lui Sorinel Duducea și-au împărțit execuția a trei stații de  sortare a deșeurilor și transfer, scoase la licitație de Consiliul Județean  Mehedinți, în cadrul unui proiect european finanțat prin POS MEDIU. Contractul obținut de firma lui Dorin Ciortea și Victor Sutoi a valorat aproximativ un milion de euro.

Cei doi asociați își împart nu doar părțile sociale ale companiei ci și dosarele penale. Astfel, Victor Sutoi este inculpat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani aflat în cercetare la DIICOT cu un prejudiciu de 12 milioane de euro. Dorin Ciortea este trimis în judecată într-un dosar de prostituție cu minore.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-04-20

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

VICTOR
19 Apr 2016

priviti figurile celor in cauza si veti vedea ca au in comun mizeria umana, decaderea si nemernicia prezenta. duducea - un epileptic, badescu si isvoranu au impreuna atatea clase cat are trenul, de duicu ce sa mai vorbim...exponentul clar al prostiei la adevarata valoare...vai de capul vostru de prapaditi...
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz