2020-08-12 16:14

CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (XXVII). Olt: Frații Ciocan și senatorul UNPR Ion Toma fac legea

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (XXVII). Olt: Frații Ciocan și senatorul UNPR Ion Toma fac legea

În județul Olt, piața investițiilor din bani publici este dominată de firmele fraților Ciocan, Dan – deputat PSD – și Cornel. Apropiați ai președintelui CJ, Paul Stănescu, frații Ciocan obțin cele mai multe dintre contractele de lucrări scoase la licitație. O altă afacere de succes alimentată de la bugetul județului Olt este SCADT SA, controlată de familia senatorului UNPR, Ion Toma. Pe lângă cei enumerați mai sus, alți afaceriști de anvergură mai mică s-au întovărășit, ocazional, cu politicieni de diverse culori.

De aproape un deceniu, frații Dan și Cornel Ciocan fac legea, în Olt, pe piața investițiilor din bani publici. Ei câștigă sume importante datorită relațiilor cu PSD, fiind prieteni la cataramă cu Paul Stănescu, președintele Consiliului Județean. Despre Dan Ciocan, deputat din 2012, se spune că ar fi adevăratul lider al PSD Olt și că ar controla județul împreună cu Stănescu.

Ascensiunea celor doi frați a început în 2008, când Dan Ciocan a ajuns consilier județean pe listele social-democraților iar Paul Stănescu președinte al Consiliului Județean. T Dancor Romconstruct SRL, una dintre firmele patronată de Cornel Ciocan, a intrat puternic în pâine, câștigând licitații pentru investițiile  finanțate de la bugetul județului sau prin programele europene. 

Într-un singur an, 2009, T Dancor Romconstruct SRL a încasat de la CJ Olt suma 6 milioane de euro. Printre investiţiile derulate s-a aflat şi reabilitarea drumului judeţean DJ 604, pe care l-a câștigat în urma unei licitații controversate. Firma fraților Ciocan nu a oferit cel mai mic preț dar a beneficiat de o prevedere a caietului de sarcini potrivit căreia ofertanții trebuiau să dețină o staţie de asfalt în vecinătatea șantierului.  În 2010, firma a încasat alte 3 milioane de lei, în baza unui acord cadru pentru întreținerea drumurilor județene. Au urmat alte și alte contracte, din fonduri europene, pentru reabilitarea drumurilor din județ.

Intrarea lui Dan Ciocan în Parlament a deschis noi oportunități. Deputatul PSD s-a apropiat de Marian Vanghelie, fapt ce s-a reflectat în cifrele de afaceri ale T Dancor Romconstruct SRL. Firma Ciocanilor a obținut contracte pentru reabilitarea termică a blocurilor, reparații la mobilierul urban sau întreținerea străzilor din Sectorul 5. 

Cornel Ciocan ajunge în pușcărie pentru evaziune fiscală

Cornel Ciocan a fost trimis în judecată pentru evaziune fiscală în formă continuată, refuzul nejustificat de a prezenta organelor competente documentele legale și bunurile din patrimoniu, în scopul împiedicării verificărilor financiare, fiscale sau vamale, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată si uz de fals, în formă continuată. Procurorii au stabilit că între 2007 și 2009, în calitate de administrator și asociat al unei alte firme de construcții, Cat Bau Internațional SRL, înființată în 2007, Cornel Ciocan a înregistrat cheltuieli fictive în documentele financiar – contabile, în baza unor contracte de lucrări în subantrepriză falsificate. Mai mult, a refuzat nejustificat  să prezinte organelor de control actele firmei, în scopul împiedicării verificărilor.

 „SC Cat Bau Internațional SRL a prejudiciat bugetul consolidat al statului cu suma de 6.564.017 lei (aproximativ 1.755.084,7 euro, calculat la un curs mediu anual de 3,74 lei/euro) reprezentând impozit pe profit și TVA“, au arătat procurorii DNA în rechizitoriul pe care l-au înaintat instanței. Dosarul s-a judecat până în 2015, când Curtea de Apel București a dispus condamnarea controversatului afacerist la cinci ani de închisoare cu executare.

Cu toate acestea, în septembrie 2015, Alexcor Trading SRL, o altă firmă controlată de Cornel Ciocan, proaspăt intrat la pușcărie, a obținut 5,4 milioane de euro de la CNADNR. Este vorba de două contracte, unul pentru lucrări de întreţinere curentă pe timp de vară pentru drumurile din administrarea DRDP Craiova - SDN Tg. Jiu, de 9,42 milioane de lei (cu TVA) iar cel de-al doilea pentru reparaţii la drumurile din cadrul SDN Slatina, de 14,38 milioane de lei.

Firmă de stat - afacere de familie pe bani publici

SCADT (Societatea de Construcţii, Aprovizionare, Desfacere şi Transport) SA din Slatina provine din fosta Intreprindere Județeană de Construcții și Montaj (IJCM) Olt și are peste 40 de ani de experiență în domeniul construcțiilor. Compania este controlată de senatorul UNPR Ion Toma, fostul șef al PSD Olt, exclus din partid din cauza apropierii de Mircea Geoană.  Acesta a achiziționat peste 40% din acţiunile IJCM și a devenit acţionarul majoritar al societății pe care a transformat-o într-o afacere de familie, în cadrul căreia lucrează fiul său, Ovidiu, ginerele, Liviu Munteanu (preşedinte al Consiliului de Administraţie) şi soţia sa, Ileana.

Ion Toma are o relație specială cu actualul președinte al Consiliului Județean Olt, Paul Stănescu, pe care l-a și ajutat să ocupe această funcție, în 2008. Relația este continuată și de fiii lor, Ovidiu Toma şi Alexandru Stănescu, care sunt asociaţi într-o firmă de consultanță și management în afaceri, Personal Finance Invest SRL.

Câtă vreme Toma a activat în PSD, SCADT a fost client fidel al consiliilor judeţene, în special CJ Olt, al prefecturilor, primăriilor şi chiar al BOR. Alte milioane de euro au venit de la ANL și CNI, firma fiind implicată în construcția de locuințe și săli de sport. SCADT SA a realizat alimentări cu gaze, reţele de canalizare şi reabilitări de drumuri, reparaţii la Muzeul Judeţean de Istorie Slatina, la sediile Prefecturii Olt, Parchetului Județean, al  Vămii din Târgu-Jiu, la Teatrul Municipal Slatina etc.

Nici în prezent, compania nu o duce prea rău, deși numărul contractelor a mai scăzut după ce Toma s-a înscris în UNPR. Potrivit ultimei sale declarații de interese, publicată pe website-ul Senatului, SCADT SA are în derulare 15 lucrări de investiții pentru beneficiari precum  Primăriile din Craiova, Brașov, Ghimbav, Bechet, Turceni, Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Timișoara sau Administrația Bazinală Olt. 

Alți afaceriști olteni cu lipici la buget

Bebe Trans Rom SRL este deținută de Alexandru Manea, un alt om de afaceri cu lipici la banii publici ai administrației locale din Olt. Afaceristul deține și o stație de asfalt în localitatea Găneasa care a stârnit numeroase nemulțumiri în rândul localnicilor. Oamenii au reclamat că fumul gros produs de utilajele care prelucrează bitumul le afectează sănătatea și le distruge culturile agricole. Deși a făcut subiectul a numeroase controale din partea Gărzii de Mediu și a altor organe ale statului și în ciuda revoltei cetățenilor, stația de asfalt continuă să polueze.

Bebe Trans Rom face profituri și din lucrările de asfaltare și reabilitare de drumuri pe care le execută pentru primării. Bebe Trans Rom câștigă contracte pentru deszăpezire pe drumurile administrate de CJ Olt. La finalul lui 2014, firma lui Manea a înregistrat o cifră de afaceri netă de 16.273.549 lei cu un număr de 64 de lucrători.

În urmă cu şase, şapte ani, Bacomet Construct SRL, patronată de fostul lider PNL Slatina, Dănuț Codan, prospera datorită lucrărilor publice. În 2009, compania liberalului de Slatina a derula afaceri de peste opt milioane de lei cu aproape 100 de angajaţi. Câțiva ani mai târziu, în 2012, afacerile au căzut brusc iar Bacomet Construct SRL a înregistrat pierderi de aproape 600.000 de lei și a intrat în faliment. După eșecul în afaceri, Dănuţ Codan a renunţat şi la politică, demisionând atât din funcția de președinte al PNL Slatina cât și din partid.

Padrino SRL a fost înființată în 2005 de Mircea Zăvelcă, omul de casă al fostului președinte al CJ și prefect de Olt, Jenel Copilău. În mandatul acestuia, între 2004 și 2008, firma a făcut profituri frumoase din lucrările publice. Până în momentul în care Copilău a pierdut alegerile și a fost nevoit să părăsească conducerea CJ, Padrino a încasat zeci de miliarde de lei vechi. După venirea lui Paul Stănescu la conducerea județului, firma a fost exclusă din galeria clientelei  bugetului județan, nu înainte de a-și rotunji conturile cu frumoasa sumă de 3,265 milioane de lei.

Cu susținerea aceluiași Jenel Copilău, ajuns între timp subprefect și, mai apoi, prefect, Padrino SRL s-a reorientat către primăriile de comună. În prezent, în portofoliul firmei se află mai multe lucrări de modernizare și asfaltare de drumuri comunale în Olt, Dolj și Vâlcea care i-au adus, în 2014, un profit de 3.016.291 lei.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-05-11

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz