2020-07-03 17:46

CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (XXVIII). Gorj. Căpușele CE Oltenia

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile lor politice (XXVIII). Gorj. Căpușele CE Oltenia

În județul Gorj, constructorii implicați în afaceri pe bani de la statului se învârt nu doar în jurul administrațiilor locale și județene ci și pe lângă sistemul minier. Firmele căpușă, de partid sau apropiate de șefii Complexului Energetic Oltenia, dau lovitură după lovitură bugetului companiei de stat. Orice firmă de construcții pe bani publici care se respectă are încheiat cel puțin un contract cu CE Oltenia sau cu entitățile din subordine. În afară de aceasta, bineînțeles, se lucrează intens și la bugetele locale. De departe, liderul lucrărilor din bani publici, în Gorj, este Ydail Construct, firma controlată de fostul primar liberal al orașului Turceni, Ion Iordache.

La sfârșitul anului trecut, DNA dădea lovitura în Gorj, reținând nouă primari, într-un dosar de corupție. Cei nouă plus fostul administrator public al orașului Rovinari au fost acuzați că au primit șpăgi, a căror valoare însumată s-a ridicat la 400.000 de lei, pentru a facilita atribuirea unor contracte către Ydail Construct SRL. Aceasta este  una dintre cele mai importante firme de construcții din județ, controlată de fostul primar al orașului Turceni, Ion Iordache.

Cumnatul primarului, administrator de firmă și de șpăgi

Cu această ocazie a fost reținut și administratorul Ydail, Doru Șandru, cumnatul lui Iordache. Potrivit anchetatorilor, Șandru se ocupa de plasarea şpăgilor în schimbul facilitării acordării de contracte şi efectuarea de plăţi către firma pe care o reprezenta.

Ydail Construct SRL a fost înființată în anul 2002 și are ca obiect principal de activitate executarea de lucrări de construcţie a drumurilor şi autostrăzilor. Încă de la început Iordache s-a profilat pe obținerea profiturilor din investițiile publice iar acest lucru i-a adus faima de „baron al asfaltului“.

Până în 2008, când a fost ales primar la Turceni, Iordache s-a ocupat direct de administrarea Ydail Construct SRL. Imediat după alegeri, însă, și-a cedat părțile sociale către doi oameni de încredere, Ştefan Dumitru Cauc (50%) şi Mircea Vărzaru (50%), cel din urmă devenind și administrator.

Potrivit presei gorjene, cesiunea s-a făcut doar în aparență, dat fiind că noii asociații nu puteau intra în posesia acțiunilor decât dacă le plăteau integral. Ceea ce ar fi fost dificil, dat fiind că prețul a fost stabilit la 10 milioane de lei, bani care ar fi trebuit dați într-un interval de patru ani (durata mandatului de primar). Așa se face că, în 2012, când Ion Iordache a renunțat la primărie, el a revenit în Ydail, controlând afacerea prin intermediul cumnatului său, Doru Șandru.

Primul tun, modest - doar 0,5 milioane. Ce a urmat

Câtă vreme a fost primar, Iordache a avut grijă și de afacerea pe care a ridicat-o, asigurându-i numeroase lucrări finanțate de la bugetul primăriei. Chiar în 2008, a pus mâna pe lucrarea de construire a unei staţii de transfer deşeuri pentru 505.055 de lei. Procedura de atribuire a contractului a fost negociere fără anunţ de participare, singură ofertă acceptată fiind  a Ydail.

În mandatul său, Ydail a mai obținut contracte cu primăriile din Motru, pentru extinderea unei străzi, asfaltări şi reabilitări de drumuri (2.000.000 lei), Borăscu, pentru construcția unui pod peste râul Jilț (1,9 milioane de lei) sau Rovinari, pentru construcţia unei capele şi extinderea unei parcări (178.250 de lei).  În comuna Negomir, compania a ieşit câştigătoare la trei licitaţii, pentru modernizarea unui drum sătesc (97.000 de lei) și consolidarea unor terasamente de 2,2 milioane de lei.

În 2012, Ion Iordache a plecat din Primărie doar după ce a asigurat viitorul propriilor afaceri. La două săptămâni după ce i-a încetat mandatul, pe 17 iunie 2012, Primăria Turceni a scos la licitaţie lucrările de amenajare a ştrandului din oraş, la valoare estimată de 2.244.209 lei. Lucrările au fost câştigate de Ydail Construct pentru aproximativ 2,2 milioane de lei.

În august 2012 Ydail a semnat un  contract de 8,3 milioane de lei (circa 2 milioane de euro) cu Complexul Energetic Turceni pentru supraînălţarea compartimentului de zgură şi cenuşă de la depozitul din Valea Ceplea. La începutul lui 2013, firma a semnat un act adiţional pentru suplimentarea lucrărilor cu încă 500.000 de euro.

În aceste zile, un consorțiu din care fac parte Ydail Construct SRL, Romstrade SA și Metalcolect Prod SRL, ambele din Târgu-Jiu au obținut, de la Consiliul Județean, un megacontract pentru întreținerea drumurilor din Gorj. Lucrările se vor derula pe parcursul a patru ani iar valoarea a fost stabilită la 35 milioane de euro.

Romstrade de Târgu Jiu, fondată de baronul Călinoiu, preluată de firma primarului

În ciuda asemănării de nume, Romstrade SA din Târgu Jiu nu are nici o legătură cu firma patronată de celebrul Nelu Iordache. Romstrade din Târgu Jiu a fost înființată în 2001 sub numele Consorțiu SA și îi avea printre acționari pe baronul PSD Ion Călinoiu, până de curând președinte al Consiliului Județean.

În primii doi ani de la înfiinţare, Consorțiu/Romstrade SA și-a dublat cifra de afaceri, de la 18 milioane de lei, în 2002, la 38 de milioane lei în 2004. De altfel, 2004 a fost anul de apogeu, pentru firmă, în afacerile publice din Gorj.

În 2006, Călinoiu s-a retras din acționariat, cedându-și părțile sociale unui consătean, Ilie Preoteasa, iar numele societății a fost preschimbat în cel actual. La fel ca în multe asemenea cazuri, chiar dacă s-a retras, baronul PSD a continuat să supravegheze afacerile fostei sale companii, motiv pentru care Romstrade SA a cunoscut o dezvoltare la care alţi agenţi economici doar visează. Societatea a continuat să primească lucrări atât de la Consiliului Judeţean şi de la Întreprinderea de Drumuri şi Poduri (aflată în subordinea CJ) cât și de la primăriile din județ. Romstrade SA s-a lipit, în special, de Primăria Motru, unde este cunoscută drept regina străzilor datorită contractelor pentru i întreținerea drumurilor din localitate.

În 2008, Romstrade SA era deținută în proporție de 39% de Ydail Construct SA. În prezent, conform informațiilor publicate în Monitorul Oficial, societatea a fost preluată în proporție de 99% de Ydail și 1% de Doru Șandru, cumnatul lui Iordache.

Metalcolect Prod SRL, aparține omului de afaceri Mihai Puiu și este o firmă cu multe lucrări publice în portofoliu, primite de la Consiliul Județean și de la Întreprinderea de Drumuri și Poduri Gorj.

În afară de contractul încheiat cu CJ, alături de Ydail și Romstrade, Metalcolect Prod SRL a mai obținut, la jumătatea anului trecut, o lucrare pentru modernizarea drumurilor săteşti din comuna Schela, pentru 3.955.000 lei fără TVA.

Laurențiu Ciurel i-a conectat la bugetul CE Oltenia pe asociații fiului

Katal Construct SRL este firma la care Laurenţiu Ciurel, ex-managerul Complexului Energetic Oltenia, a activat ca director general, între  2010 și 2011, și în cadrul căreia fiul său, Cătălin Ciurel este asociat cu Dumitru Ștefuți și Adrian Niculescu. Aceștia și-au dezvoltat exponențial afacerile cu CE Oltenia, după instalarea lui Ciurel senior la șefia complexului, obținând zeci de contracte, în ultimii ani, cu compania de stat.

În februarie 2015, presa locală relata că Adumit Company SRL, care îi are ca asociați pe Dumitru Ștefuți și Adrian Niculescu, a obținut de la CE Oltenia un contract de 4 milioane de lei pentru construcția unei fabrici care să producă brichete din lignit, lucrare ce, inițial, ar fi trebuit încredințată unor antreprenori externi. Adumit Company s-a ocupat  și de modernizarea unui sediu al CE Oltenia, pentru care a încasat 100.000 de euro.

Pe lângă Adumit Company, au mai avut legătură cu Laurenţiu Ciurel, fiul său și bugetul CE Oltenia Stefi Company SRL, Stefi-Rus Grup SRL, Provlacons SRL, Vlastera Sol SRL şi Gheorghe Vlădoiu PFA.

Căpușele sistemului minier și energetic

Dogerik Trans SRL, administrată de Dragoş Giurea este o altă societate gorjeană care face profituri din contractele încheiate cu CE Oltenia, pentru lucrări de construcții, transport de persoane etc. În spatele său se spune că s-ar afla directorul general al Diviziei Miniere din cadrul Complexului, Daniel Antonie.

Damitrade SRL din Târgu-Jiu este controlată de fostul director comercial al Complexului Energetic Turceni, Dan Gavrilescu, finul de cununie al fostului baron Ionel Manțog și fost lider al tineretului PDL Gorj. Firma este patronată de soția lui Gavrilescu, Elena Mihaela și este specializată în construcţii, lucrări de drumuri, închirierea de utilaje și comerţ cu piese în industria minieră şi energetică. Damitrade a cunoscut succesul în vremea în care PDL se afla la guvernare iar Manțog făcea legea în Gorj.

Damitrade SRL a făcut profituri din orice, de la lucrări industriale, reabilitări de clădiri, închirieri de utilaje, plantări de salcâmi pe haldele de steril și până la comercializarea batoanelor de ciocolată, a fructelor și legumelor.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-05-15

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

HASANI MORAR
22 Oct 2016

LIPSESTE CARAGEA FOSTUL SEF AL POLITIEI GORJENE DIN SCHEMA ..........
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz