2020-08-12 16:24

CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile politice. XX: Giurgiu, fieful senatorilor Bădălău și Voicu

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA: Constructorii pe bani publici și relațiile politice. XX: Giurgiu, fieful senatorilor Bădălău și Voicu

Situat în apropierea Capitalei, județul Giurgiu este destul de bine reprezentat în domeniul constructorilor care fac profituri de pe urma relației cu statul. La fel ca în alte zone ale țării, în Giurgiu politicul și afacerile și-au dat mâna, de multe ori, împotriva interesului cetățenilor iar acest lucru se vede în calitatea jalnică a lucrărilor realizate la suprapreț. Toată lumea ştie că susţinerea politicienilor este esenţială în domeniul investițiilor publice și că lobby-ul lor face diferența între o firmă de succes și una care supraviețuiește la limită.

Tunul lui Bădălău, o afacere cu profit 25.000%!

Anchetat de mai mulți ani pentru trafic de influență într-un dosar de evaziune fiscală cu prejudicii de 50 de milioane de euro, senatorul PSD Nicolae Bădălău este unul dintre cei mai importanți politicieni din Giurgiu. Membru al PSD încă din 1991, a amestecat politica cu afacerile, reușind să acumuleze o avere impresionantă.

În același an în care a intrat în politică, Bădălău și soția sa, Rodica, au înființat și NBG SRL, firma de pe urma căreia au obținut cele mai multe beneficii și care, totodată, i-au adus politicianului și câteva dosare penale. 

În 2002, pe vremea când era prefect de Giurgiu, senatorul Bădălău și-a înstrăinat părțile sociale, formal, unei foste angajate, Nina Zamfir. A făcut-o la momentul oportun, astfel încât societatea să poată achiziționa 130 de hectare teren arabil, de la mai multe persoane fizice, cărora tot el, în calitate de prefect, le-a reconstituit drepturile de proprietate. Patru ani mai târziu, în 2006, Niculae Bădălău a cumpărat cele 130 de hectare, de la fosta sa firmă, pentru numai 12.000 de euro. După câteva luni, a revândut  întreaga suprafață, unui dezvoltator imobiliar din Cipru, pentru 3 milioane de euro. Profit... 25.000%!

Tranzacția a făcut obiectul verificărilor ANI, care a sesizat DIICOT, acuzându-l pe politicianul PSD de spălare de bani. Inspectorii de integritate au avut suspiciuni cu atât mai mult cu cât, în 2009, Nicolae Bădălău a redevenit asociat unic și administrator la NBG SRL.

După ce legea a interzis parlamentarilor să se mai ocupe de administrarea societăților comerciale, Niculae Bădălău le-a transferat afacerea copiilor, Sabina și Gabriel Radu. Iar afacerile pe bani publici au continuat. 

În prezent, Bădălău Jr. patronează, în acte, NBG SRL și General Buiding Internațional SRL, companii care execută mai multe lucrări finanțate de primăriile giurgiuvene. Conform ultimei declarații de interese, depusă la Senat, în 2015, NBG SRL a avut în derulare cinci contracte de lucrări și prestări servicii, între care cel mai bănos a fost încheiat cu Primăria Colibași, pentru 6,3 milioane de lei.

Pe website-ul Ministerului de Finanțe, NBG SRL figurează, la finalul anului 2014, cu o cifră de afaceri de 4.212.295 lei, realizată cu 15 angajați. Raportat la venituri, firma a înregistrat și un profit substanțial, în valoare de 460.373 lei.  Cea de-a doua firmă de construcții, General Building Internațional a derulat în 2014 afaceri de 1.087.042 lei și a obținut un profit de 335.005 lei, cu un număr de șapte salariați.

Relația dintre Niculae Bădălău și companiile deținute de fiul său sunt mai mult decât evidente. O perioadă, așa cum reiese din declarațiile depuse la Senat, el a lucrat la una dintre societăți, NBG SRL, de unde a încasat  11.435 lei. De asemenea,  senatorul a împrumutat General Buiding Internațional cu 204.700 de lei.

Regele asfaltului din Giurgiu și mama pușcăriașului Cătălin Voicu

SC Gecor SRL cu sediul în Călugăreni, Giurgiu, este unul dintre jucătorii importanți în domeniul construcțiilor de drumuri și autostrăzi din România. George Cușa, patronul firmei, numit regele asfaltului în județul Giurgiu, este un apropiat al fostului senator PSD Cătălin Voicu, aflat în prezent în pușcărie. De altfel, mama fostului parlamentar, Gherghina Voicu a făcut parte din acționariatul firmei, între 2004 și 2007, deținând 50% din părțile sociale.  Exemplu clar de afacere care s-a dezvoltat pe spatele statului, Gecor SRL și patronul său George Cușa se învârt, în prezent, pe orbita senatorului PSD Niculae Bădălău.

Atât în perioada în care Cătălin Voicu i-a controlat activitatea cât și după arestarea sa, Gecor SRL s-a aflat într-o continua dezvoltare datorită contracte încheiate cu statul, în special cu CNADNR. Firma lui Cușa a participat la numeroase licitații publice, pentru construcția sistemelor de apă și canalizare, reabilitarea de drumuri dar și lucrări de deszăpezire. Gecor a asfaltat drumuri comunale, a pietruit uliţe și a livrat bitum etc.

Cele mai multe dintre lucrările pe care și le-a adjudecat au fost finanțate de Ministerul Dezvoltării Regionale, pe vremea când era condus de Liviu Dragnea. Demn de menționat este că la o parte dintre licitațiile pe care le-a câștigat, Gecor a participat în asociere cu Tel Drum Alexandria, controlată chiar de Liviu Dragnea. 

Cuplul Bădălău & Tănase Dragne

Tănase Dragne este un afacerist din Giurgiu cu foarte multe conexiuni în lumea politică locală, fapt ce s-a reflectat, de-a lungul timpului, în cifrele de afaceri ale societăților sale comerciale. Considerat un băiat deștept al locului, Tănase Dragne este apreciat deoarece a reușit să-și facă prieteni acolo unde trebuie.  Între aceștia, s-a numărat și un fost general de Securitate,  cu foarte multă influență după 1989, decedat între timp, Dan Gheorghe, care l-a susținut din umbră, protejându-i afacerile.

La începutul anilor 2000, Dragne a dat primul tun, ca partener al senatorului Niculae Bădălău, o controversată tranzacție imobiliară în baza căreia firmele celor doi s-au ales cu 16 hectare din cel mai bun teren agricol din Bolintin Vale. După inginerii financiare, complicități cu autoritățile locale și o licitație dubioasă,  Bădălău și Dragne au pus mâna pe activele și terenurile Agrolimex SA, fostele sere ale IAS Bolintin, în condițiile în care pământurile erau în litigiu, fiind revendicate  de foștii proprietari, deposedați de regimul comunist.

Pe lângă afacerile din agricultură, Tănase Dragne patronează două societăți comerciale, Expresconstruct Tys și Expresconstruct Ank, bine conectate la banii publici din Giurgiu. Firmele sale, specializate în asfaltări, obțin contracte după contracte, chiar dacă nu au capacitatea de a licita pe picior de egalitate, cu greii din regiune. Din lucrările adjudecate, Expresconstruct Tys a înregistrat la finalul lui 2014, o cifră de afaceri de 3.577.637 lei și un profit de 89.135 lei, cu doar 21 de salariați.  În schimb, Expresconstruct Ank a mers în pierdere, chiar dacă a înregistrat o cifră de afaceri mai mare, respectiv, 3.724.811 lei.

UNPR ia parte la împărțirea cașcavalului

Ales pe listele PNL în 2012, deputatul Ioan Viorel Teodorescu, a părăsit rândurile liberalilor, după fuziunea cu PDL, pentru UNPR . A fost declarat incompatibil, după ce ANI a descoperit că firma pe care o controlează, Ceramica Impex SRL a derulat mai multe contracte cu Primăria Giurgiu, în vreme ce el ocupa funcția de consilier local. Deși nu mai apare între asociați din 2011, Viorel Teodorescu a rămas director în cadrul societății și câștigă, anual, în jur de 10.000 de lei.

Ceramica Impex SRL a fost înființată în 2003 de Ioan Viorel Teodorescu, Ioan Dan Teodorescu și Florin Teodor Teodorescu și are în portofoliu numeroase contracte cu statul. Mare parte au fost adjudecate de la Primăria Giurgiu în perioada în care era condusă de liberalul Lucian Iliescu.

În Giurgiu, compania liderului UNPR a construit blocuri ANL, a reabilitat străzi și a amenajat parcări, a modernizat centrale de distribuție a agentului termic, rețele de alimentare cu apă, canalizări, a executat reparații la școli și grădinițe etc. Sumele încasate din aceste contracte depășesc câteva zeci de milioane de euro.

După 2012, anul în care „directorul“ Ioan Viorel Teodorescu a intrat în Parlament, Ceramica Impex a câștigat și alte contracte, de această dată la primăriile din colegiul parlamentar.  În primăvara lui 2015, Ceramica Impex  a obținut o lucrare în valoare de 1,8 milioane de lei, pentru reabilitarea unui drum comunal în comuna Stănești. A fost singura firmă care s-a prezentat la licitația organizată de Primăria Stănești și, logic, a fost desemnată câștigătoare.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2016-02-16Parerea ta...

SARMALUTA
03 Feb 2016

Sunt extrem de curios daca sunt luate masuri in urma articolelor PUTEREA. Din pct meu de vedere sunt foarte pertinente si au nevoie de o finalizare. Apare ???
PROSTIMEA
16 Oct 2016

votați psd iști voștri ,noi rămânem tot ca prosti
ELENA
17 Oct 2016

Nu cred că ne mai poate scăpa cineva de "căpușele politice", dacă ar invia Ceaușescu cred că iar executa pe toți!Ne merităm soarta pentru că acceptăm de 26 ani să fim prostiti de niște"hoți" care pur și simplu nu-i interesează soarta noastră și ce se întâmplă cu țara asta bogată.Săracă țară bogată!!!
Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz