2020-07-13 09:25

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul IX: județul Bacău

 |  21:01
CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul IX: județul Bacău

Primarul municipiului Bacău, Romeo Stavarache. Primăria Bacău are o pagină web în care informaţiile de interes public sunt actualizate la zi.

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul IX: județul Bacău
zoom

Potrivit declaraţiei sale de avere, Romeo Stavarache are patru terenuri intravilane, o casă în Bacău, nu declară nici un autoturism, nici depozite, conturi bancare sau alte plasamente financiare, are doar o indemnizaţie de 24.000 de lei ca primar.  Soţia sa administrează SC Prod Cresus SA Bacău, de la care încasează aproape 17.000 de lei, firmă la care Stavarache este acţionar şi de la care a luat 31.712 lei dividende. Stavarache mai ia peste 20.000 de euro de la Comitetul Regiunilor, iar soţia încasează şi ea aproape 50.000 de lei din dividende (de la SC Prod Cresus SA Bacău şi SC Cresus Com SRL Bacău).

În declaraţia de interese a lui Romeo Stavarache nu este declarată firma SC Cresus Coms SRL Bacău, la care soţia sa este acţionară. O altă greşeală de completare a declaraţiei de interese a lui Romeo Stavarache este faptul că, deşi menţionează că este membru PNL, nu declară şi funcţiile ocupate în partid sau Liga Aleşilor Locali.

În schimb, Stavarache se declară membru al Societăţii Inventatorilor din România, iar din biografia lui aflăm că este posesorul mai multor brevete de invenţie, 16 dintre ele obţinute în 2012 la Salonul mondial de Inventică „Eureka” de la Bruxelles.

Primarul Romeo Stavarache a căpătat anul acesta pentru a treia oară „calitatea“ de suspect într-un dosar deschis de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie pentru lucrările cu fonduri europene la Podul de la Narcisa (Pasajul Letea).

Pe 3 aprilie 2014 Romeo Stavarache a fost trimis în judecată de DNA pentru tentativă de abuz în serviciu (3 acte materiale) pentru atribuirea unei locuinţe sociale către un angajat al Primăriei, dosar trimis spre judecare Tribunalului Bacău. Acesta a fost primul dosar al lui Stavarache.

Pe 26 iunie 2014, Stavarache era reţinut de către DNA pentru 5 infracţiuni de luare de mită, dosar pentru care a fost trimis în judecată pe data de 25 iulie 2014 la Curtea de Apel Bacău. Reţinut şi arestat preventiv în acest al doilea dosar de corupţie, Romeo Stavarache a fost suspendat din funcţia de primar mai bine de șapte luni, pentru că s-a aflat în arest preventiv și apoi la domiciliu. El şi-a reluat atribuţiile la 16 februarie, dar biroul în care va lucra nu este la sediul instituției, ci în clădirea fostei Biblioteci Județene, datorită interdicţiilor din dosarele penale.

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul IX: județul Bacău
zoom

Primarul municipiului Oneşti, Alexandru Cristea

Site-ul Primăriei Oneşti conține diverse informaţii de interes public şi actualizări, inclusiv situaţia creată prin suspendarea primarului Laurenţiu Neghină şi numirea viceprimarului cu atribuţii de primar Alexandru Cristea. Declaraţiile de avere nu sunt actualizate.

Alexandru Cristea este viceprimar în actualul ciclu electoral, iar, din iunie 2015 are şi atribuţii de primar, prin votul consilierilor locali.

Potrivit declaraţiei sale de avere, Cristea are două terenuri intravilane în zona Cuciur, o casă de locuit în Oneşti, nu declară autoturisme, depozite sau conturi bancare ori alte plasamente financiare, doar o indemnizaţie de consilier local de 8.388 lei. Cristea are două firme (SC Inred Group SRL şi SC Domeniul Public şi Privat SA Oneşti) şi este membru al Asociaţiei de Tineret Oneşti. Cristea nu declară apartenenţa la nici un partid politic, dar este susținut de UNPR.

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul IX: județul Bacău
zoom

Fostul primar Laurenţiu Neghină şi-a încetat mandatul în luna iunie 2015, fiind condamnat la 2 ani şi 8 luni de închisoare cu suspendare într-un dosar de corupţie la Bacalaureat, prin care s-a dovedit că îşi obţinuse diploma de finalizare a studiilor liceale ca urmare a mitei acordate unor angajaţi ai Liceului Teoretic din Podu Turcului. Neghină a candidat pe listele comune ale PDL - UNPR sub sigla, "Alianţei pentru Bacău" în 2012 şi a câştigat mandatul de primar în dauna lui Emil Lemnaru (PSD), cel care îndeplinise funcţia de edil al Oneştiului timp de 12 ani.

Laurenţiu Neghină declara, la încetarea mandatului, că are 7 terenuri intravilane (aprox. 10.000 mp), două terenuri cu altă funcţionalitate în Oneşti şi Dărmăneşti, două spaţii comerciale în Moineşti şi Târgu Ocna, două case de vacanţă în Dărmăneşti şi Oneşti, două apartamente în Oneşti şi o casă în Borşani. Are şi un Dutton de colecţie, din 1978. A luat peste 20.000 de lei indemnizaţie de primar, iar soţia 4.446 de lei de la SC Nevila Fashion SRL, firma primarului. Neghină mai are acţiuni la alte trei firme (SC Aquila Fasion SRL, SC Biopan Product Com SRL şi SC Biocarm Product Com SRL, toate din Oneşti). În pofida condamnării, Neghină a rămas preşedintele UNPR Oneşti. În interes național, desigur.

Primarul municipiului Moineşti, Ilie Viorel

Declaraţiile de avere şi cele de interese sunt postate pe site-ul primăriei și sunt actualizate.

Viorel Ilie are trei terenuri intravilane, două case şi trei spaţii comerciale. Are un aport de peste 500.000 de lei la o societate comercială. Încasează o indemnizație anuală de 52.946 lei. Soţia lucrează la o Societate „Sf. Luchian” Moineşti cu un salariu de 7.600 de lei. Familia Ilie mai încasează peste 150.000 de lei din chirii și deţine acţiuni la SC Trust Incom SRL Moineşti.

Primarul este membru ALDE și membru în mai multe asociaţii sportive.

Primarul oraşului Buhuşi, Ionel Turcea

Turcea are un teren intravilan în Buhuşi, nu declară case, apartamente ori spaţii comerciale, nici maşini sau bani în conturi ori alte tipuri de plasamente financiare, doar o indemnizaţie anuală de aproape 40.000 de lei. Declaraţia de interese nu cuprinde nici o menţiune, nici măcar partidul politic din care face parte, doar data „completării” şi semnătura.

Turcea este contestat în urbe, pentru că se pune pe lista membrilor Consiliului de Administraţie al Spitalului, cu ceva ani în urmă chiar el fiind şeful CA, fapt ce este incompatibil cu funcţia de primar, care este şi finanţatorul unităţii spitaliceşti. Prefectul de Bacău a confirmat pentru presa locală că situaţia îl pune pe primar în incompatibilitate, dar spune că problema nu poate fi rezolvată decât de către Agenţia Naţională de Integritate.

În anul 2011, Antena 3 a difuzat un reportaj în care se relata că ITM a depistat muncitori la negru pe şantierul firmei pe care primarul Ionel Turcea o deţinea la acea vreme. Acum primarul declară că firma, SC Vertical Construct SRL, a preluat-o fiica lui. De partea sa, fiica edilului mai are o firmă (RUSU-TURCEA OANA-MARIA ÎNTREPRINDERE INDIVIDUALĂ) pe care Ionel Turcu nu o menţionează în declaraţia de interese.

Primarul oraşului Comăneşti, Viorel Miron

Declaraţiile de avere şi interese au rămas încremenite la anul 2012 pe site-ul primăriei. Pe portalul ANI există declarațiile pe anul trecut, nu și cele actualizate.

Miron are două terenuri intravilane în Comăneşti, o casă şi un apartament, ambele dobândite prin cumpărare, un autoturism Dacia 1310 câştigat la LOTO, un set de argint de 5.000 de euro şi un ceas de aur pe care-l evaluează tot la 5.000 de euro.

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR: Volumul IX: județul Bacău
zoom

Are acţiuni la SC Prompt Service SRL, pe care a şi împrumutat-o cu 50.000 de euro. Are o indemnizaţie de primar de aproape 40.000 de lei, iar soţia sa îi administrează firma de mai sus, încasând 12.168 de lei anual. Primarul nu declară că ar primi dividende. Edilul mai deţine acţiuni şi la SCM Prestarea şi este vicepreşedinte PNL Bacău, membru al Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitare Valea Muntelui şi al Asociaţiei Cultural-Ştinţifice Dimitrie Ghika din Comăneşti.

Potrivit “Ziarul de Gardă”, primarul Comăneştiului ar fi fost acuzat de complicitate la exploatările ilegale de pe dealul Goanta, din vara anului 2011, cu pietrişul furat fiind construit un magazin Kaufland în localitate. După ce a izbucnit scandalul, edilul a promovat pe ordinea de zi a Consiliului Local o hotărâre de concesionare a unei suprafeţe de peste 1 ha, către NM Construct, cu destinaţia „teren agricol“.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-09-01

GALERIE MEDIA

Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine


Fabiz