2020-05-25 18:33

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR Volumul LV: județul Cluj (Partea I). Primarul Emil Boc

 |  18:42
CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR Volumul LV: județul Cluj (Partea I). Primarul Emil Boc

Primarul municipiului Cluj, Emil Boc. Primăria are un site eficient, cu informații de interes public. Lipseşte biografia primarului şi datele de contact, dar nu lipsesc declaraţiile de avere şi interese şi rapoartele de activitate.

Primarul Emil Boc este moştenitorul fericit a nouă terenuri (patru terenuri cu pădure, trei fâneţe şi două terenuri intravilane), are un apartament la Cluj şi o casă cu cabană de lemn la Răchiţele. Mașina sa este un Peugeot. Are 5.400 de euro şi 7.500 de dolari în active financiare, dar şi aproape 400.000 de lei în depozite financiare. Soţia lucrează la universitate, dar nu-i spune funcţia. Soții Boc realizează împreună un venit anual de aproape 100.000 de lei noi.

Emil Boc este membru al mai multor asociaţii şi fundaţii, membru al CJEx PNL Cluj, dar şi conferenţiar universitar şi profesor fondator la Facultăţii de Ştiinţe Politice.

Emil Boc s-a născut pe 6 septembrie 1966, la Răchiţele, a studiat istoria şi filosofia, dar şi dreptul, este doctor în politologie, profesor universitar, deputat. În 2004 a devenit primul politician clujean care a reuşit să-l învingă pe Gheorghe Funar, primarul „băncilor tricolore”. Boc are deja trei mandate de primar la Cluj, unul întrerupt pentru a conduce mai multe guverne, din 2009 până la începutul anului 2012.

Potrivit postului de televiziune Antena 3, fostul ministru al Comunicațiilor, Gabriel Sandu, judecat în Dosarul Microsoft, le-a mărturisit procurorilor că îi dădea 300.000 de euro mită lui Emil Boc. În instanță, Sandu a recunoscut acuzaţiile care i se aduc în dosar, respectiv luare de mită şi spălare de bani, dar a menţionat că a dat toţi banii partidului din care făcea parte (PDL), pentru finanţarea campaniei electorale. Sandu s-a caracterizat ca fiind „cel mai prost ministru din istoria României”.

„Pe întreaga durata a mandatului meu am finanțat PDL cu sume lunare de 300.000 de euro în total. Aceste sume le-am înmânat direct șefului meu, Emil Boc, primul-ministru al României”, ar fi spus Gabriel Sandu procurorilor.

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR Volumul LV: județul Cluj (Partea I). Primarul Emil Boc
zoom
Alături de Sandu, oamenii de afaceri Dorin Cocoş şi Nicolae Dumitru şi fostul primar al municipiului Piatra Neamţ Gheorghe Ştefan, zis Pinalti, au fost audiaţi, luni, 9 octombrie, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), în dosarul privind achiziţia de licenţe Microsoft, informează Mediafax. Gheorghe Ștefan a pledat nevinovat, însă Cocoş, Sandu şi Dumitru au cerut instanţei să fie judecaţi prin procedura simplificată, susţinând că recunosc în totalitate faptele de care sunt acuzaţi de procurori. Cei trei au povestit în faţa instanţei cum s-a făcut traficul de influenţă şi cum s-au încasat comisioanele în urma achiziţionării de către Ministerul Comunicaţiilor a licenţelor Microsoft. Instanţa a admis cererea celor trei, ceea ce presupune că ar putea beneficia de reducerea cu o treime a pedepselor care vor fi dispuse de judecătorii ÎCCJ.

„Fac politică din 1999 şi am crezut că sunt un băiat deştept. Am ajuns însă la concluzia că am fost cel mai prost ministru din istoria României”, şi-a început Sandu declaraţia dată în faţa magistraţilor.

Acesta a arătat că îl cunoştea bine pe Gheorghe Ştefan, alături de care a susţinut multe campanii electorale, atât financiar, cât şi organizatoric. În ce priveşte comisionul de patru milioane care i-a revenit ca urmare a afacerii Microsoft, Gabriel Sandu a arătat că i-a dat pe toţi pentru campania electorală. „Arăt că am stabilit cu Cocoş şi cu Gheorghe Ştefan, în mod separat, să finanţez campania prezidenţială şi partidul cu câte două milioane. Deci, în total, patru milioane de euro”, a mai spus Gabriel Sandu.

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a depus o plângere penală la Parchetul General pe numele lui Emil Boc. Fostul premier este acuzat că nu a emis normele metodologice pentru aplicarea Legii 1/2009, referitoare la chiriașii din casele naționalizate. FACIAS anunță că a înaintat Procurorului General o plângere penală împotriva fostului premier Emil Boc pentru infracțiunea de abuz ]n serviciu, pentru prejudicierea persoanelor evacuate din casele naționalizate în perioada 3 februarie 2009 - 1 septembrie 2010.

Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului a atras atenția că, potrivit datelor statistice primite de la instanțele judecătorești, în perioada 3 februarie 2009 - 1 septembrie 2010 au fost soluționate aproximativ 2.313 cauze având ca obiect Legea nr. 10/2001. Numai 7% din dosare au beneficiat de prevederile Legii nr. 1/2009.

Emil Boc e hotărât să-i oblige pe stăpânii de câini să le cumpere un bilet animalelor dacă vor să urce cu ei în mijloacele de transport în comun din Cluj.

„Cred că prin acest regulament nu facem altceva decât să ne raportăm la reglementările europene în materie şi, din această perspectivă, Clujul este la zi în ceea ce priveşte gestionarea câinilor cu stăpân. (...) Cetăţenii trebuie să înțeleagă că trebuie să convieţuim cu toţii, fie că avem sau n-avem un câine în proprietate”, a declarat primarul Emil Boc, citat de „Ziarul de Iaşi”.

Potrivit regulamentului, în mijloacele de transport în comun, câinii de talie medie şi mare vor fi ţinuţi în lesă şi vor purta botniţă, iar cei de talie mică vor fi ţinuţi în lesă, în braţe sau în cuşcă ori geanta de transport. De asemenea, în mijlocul de transport în comun va putea să fie urcat maximum un câine însoţit de deţinător, iar pentru transportul animalului va trebui bilet de călătorie.

De ceva vreme, Florin Piersic se află în dispută cu primăria din Cluj-Napoca. Acum, „Mărgelatu” îi cere ajutorul lui Emil Boc.

În 2011, cel mai mare cinematograf din Cluj-Napoca primea numele lui Florin Piersic. Primarul de atunci, Sorin Apostu, între timp condamnat pentru corupţie, i-a promis actorului că îi va oferi spaţiul de intrarea în cinematograf pentru a înfiinţa o cafenea.

După inaugurarea cu mare fast şi multe fotografii în faţa cinematografului, mai marii Clujului au uitat imediat de promisiunea făcută marelui actor. Spaţiul de la intrare a fost deja închiriat unei societăţi private, ai cărei asociaţi erau prietenii lui Apostu. După mai bine de 4 ani, Florin Piersic speră că Emil Boc îl va ajuta.

„Noi am vrut să facem o cafenea care să se numească «La Mărgelatu». Au fost discuții bune la început, dar, ulterior, spațiul a fost preluat de alții”, spune Florin Ille, asociat la societatea Piersic SRL, firmă care ar fi trebuit să preia cafeneaua.

„Prima dată ni s-a spus să facem o cerere către RomâniaFilm, fapt ce am și făcut. Am solicitat închirierea unui spațiu de la intrare. Am considerat că noul cinematograf, precum și o cafenea tematică sunt un omagiu adus marelui actor clujean”, spune Ille.

CAMPANIILE PUTEREA. ENCICLOPEDIA GROFILOR Volumul LV: județul Cluj (Partea I). Primarul Emil Boc
zoom
Emil Boc va candida la alegerile locale din 2016 pentru un nou mandat la Primăria Cluj-Napoca. Anunțul a fost făcut sâmbătă, 19 septembrie 2015, cu prilejul Ligii Aleşilor Locali ai PNL, de la Poiana Braşov, acesta mărturisind că şi-a înscris candidatura în cursa internă a PNL pentru primăria municipiului.

„Din punct de vedere politic, candidatura mea este în interiorul PNL. Trebuie, în primul rând, să vedem cum rezolvăm problemele clujenilor”, a declarat Emil Boc, potrivit Mediafax, la evenimentul de sâmbătă.

Candidatura lui Emil Boc pentru primăria municipiului a fost anunțată încă de la sfârşitul lunii august de către copreşedintele PNL Cluj, eurodeputatul Daniel Buda. Acesta a declarat atunci că primarul Emil Boc şi-a exprimat în scris, conform procedurii interne din partid, intenţia de a candida din partea PNL pentru un nou mandat la Primăria Cluj-Napoca.


Aparut in Puterea / Ultima modificare in data de: 2015-11-04Parerea ta...

Doresc sa comentezPUBLICITATE


Ultimele stiri


PUBLICITATE

PUBLICITATE


AutocarSaray

FOCUS MEDIA

Profesionalism focusat pe tine